BACK TO
TOP
Οργανωτικά

ΘΕΣγάλα: Ένας νόμος μπορεί να καταστρέψει μια συνεταιριστική οργάνωση

«Οι συνεταιρισμοί στη χώρα για να λειτουργήσουν σωστά, δεν χρειάζονται Συνεταιριστικό νόμο. Ένας νόμος δεν μπορεί να φτιάξει τη συνεταιριστική οργάνωση μιας χώρας μπορεί όμως να την καταστρέψει!».

ΘΕΣγάλα: Ένας νόμος μπορεί να καταστρέψει μια συνεταιριστική οργάνωση

6
0

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Αθανάσιος Βακάλης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενόψει της συζήτησης του νέου νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στην Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Βακάλης αναφέρθηκε σε αρκετά σημεία του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να καθορίζεται δια νόμου ο αριθμός των μελών των Συνεταιρισμών, να είναι υποχρεωτική η εκ των προτέρων ενημέρωση των κρατικών φορέων για τα επενδυτικά σχέδια των Συνεταιρισμών, αλλά και να θεσμοθετεί το κράτος το μέρος της παραγωγής που θα παραδίδει το μέλος στο Συνεταιρισμό. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση των μελών, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να παραμείνει στην ευχέρεια των ίδιων των συνεταιρισμών, κι όχι στις υπηρεσίες του κράτους, το οποίο μάλιστα ζητά να παρακρατά το 2% επί του τζίρου για το σκοπό αυτό. Τέλος χαρακτήρισε περίπου αντιδημοκρατικό τον περιορισμό των διοικήσεων σε δύο θητείες, αντιτείνοντας ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται μεταξύ άλλων και η δυνατότητα να τεθούν μακροπρόθεσμοι οικονομικοί στόχοι.  

Ο Πρόεδρος του ΘΕΣγάλα αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στο άρθρο του νόμου για τις Ομάδες, τις Οργανώσεις και τις Ενώσεις Παραγωγών τονίζοντας πως διατηρεί την ασάφεια του προηγούμενου νόμου, ζητώντας παράλληλα περεταίρω διασαφήνιση των όρων καθώς και την άμεση επεξήγηση του νομικού πλαισίου, σχετικά με τη σύσταση της Ομάδας Παραγωγών, τη σκοπιμότητα της και τη διάκριση της από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, όπως και τη διάκριση της Ένωσης Οργάνωσης Παραγωγών, από τον ΚΑΣ.

Καταλήγοντας ο κ. Βακάλης τόνισε: Κάθε Αγροτικός Συνεταιρισμός, συνιστά ξεχωριστή περίπτωση τόσο από άποψη αναγκών όσο και από άποψη διοίκησης και γι’ αυτό το λόγο η υποχρεωτική υιοθέτηση του ίδιου μοντέλου από όλους τους ΑΣ – μέσω επιπλέον νομοθετικής ρύθμισης- καθίσταται ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία