BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μερικοί συνεταιρισμοί «ρίχνουν» ακόμα και κυβερνήσεις

∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερες αναγνωρισµένες συλλογικές οντότητες εντοπίζονται στις χώρες που λίγο έως πολύ διαµορφώνουν την αγροτική πολιτική της Ευρώπης εν γένει.

Coldiretti-a-Catania-contro-le-importazioni-olio-doliva-dalla-Tunisia-9

Πέτρος Γκόγκος

111
0

Η Γερµανία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι τα τέσσερα κράτη µέλη µε τις περισσότερες Οµάδες Παραγωγών ή Ενώσεις Οµάδων Παραγωγών, µε 759, 658, 588 και 563 οργανώσεις αντίστοιχα για τη κάθε χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν, που εξετάζει τις θετικές επιδράσεις των Οργανώσεων Παραγωγών στον πρωτογενή τοµέα. Στις χώρες αυτές εκδηλώνονται, όπως κατέγραψε και πρόσφατα η ειδησεογραφία, τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά στο αγροτικό κίνηµα, µε διαδηλώσεις που µπλόκαραν µεγάλες πόλεις της Γερµανίας, τη Μαδρίτη αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο. Υπενθυµίζεται ακόµη πως δεν χρειάστηκε να περάσει ούτε µια εβδοµάδα από την ανακοίνωση των αµερικανικών δασµών για να ζητήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός την στήριξη της Κοµισιόν αλλά και να πάρουν οι ισπανικοί συνεταιρισµοί το πράσινο φως για την ιδιωτική αποθεµατοποίηση ελαιολάδου.

Συνολικά, ο αριθµός των αναγνωρισµένων οντοτήτων στα εν λόγω κράτη µέλη ανέρχεται σε 2.570, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% του συνολικού αριθµού αναγνωρισµένων οντοτήτων.

Η ανάλυση που πραγµατοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της µελέτης, εντοπίζει συνολικά 3.505 οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί από τις εθνικές αρχές σε 25 διαφορετικά κράτη  µέλη, ανάµεσα στο οποία και η Ελλάδα. Τρία ακόµη κράτη µέλη εµφανίζουν περισσότερες από 100 οντότητες. Ειδικότερα, η Πολωνία 250, η Ελλάδα 239 και η Πορτογαλία 139.

Οι οργανώσεις παραγωγών ορίζονται ως «κάθε είδους συνεργασία παραγωγών που συνιστά νοµική οντότητα». Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις αναγνωρισµένες από τα κράτη µέλη οργανώσεις, µε τον πραγµατικό αριθµό των οργανώσεων παραγωγών στην ΕΕ να υπερβαίνει τις 42.000, ενώ από τα µέσα του 2017 υπήρχαν 3.505 αναγνωρισµένες οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών. Ας σηµειωθεί πως ο συνολικός αριθµός των αναγνωρισµένων Οργανώσεων Παραγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκε κατά 33% από την τελευταία µεταρρύθµιση της ΚΟΑ το 2013, ωστόσο µόλις το 9% του συνόλου χαίρει πλήρους και επίσηµης αναγνώρισης από την Κοµισιόν.

Η Γαλλία και η Γερµανία ήταν τα πρώτα δύο κράτη µέλη που αναγνώρισαν τις συνεταιριστικές αυτές προσπάθειες πριν από το 1990. Μάλιστα στην Γερµανία περίπου το 50% των Οργανώσεων Παραγωγών (313 από τις 658) έχουν αναγνωριστεί ήδη πριν από το 1990.

Περισσότερο από το 50% των αναγνωρισµένων οργανώσεων παραγωγών λειτουργούν στον τοµέα των φρούτων και λαχανικών (1.851). Πάνω από 100 αναγνωρισµένες  οργανώσεις, δραστηριοποιούνται  σε επτά άλλους τοµείς, το γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα (334), το ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές (254), τον οίνο (222), το βόειο κρέας (210), τα δηµητριακά (177) και το χοιρινό κρέας (101).  Σε ό,τι αφορά στον τοµέα των φρούτων και των λαχανικών, να σηµειωθεί πως το 80% των οργανώσεων καταφέρνει έναν ετήσιο τζίρο από τα 1 εκατ. ευρώ µέχρι τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο λιγότερο από το 50% των οργανώσεων στην κατηγορία αυτή βρίσκεται κοντά στα 5 εκατ. ευρώ. Περίπου 40 οργανώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των φρούτων και των λαχανικών, έχουν τζίρους που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, µε τις 10 να βρίσκονται στην Ιταλία, τις εννιά στη Γαλλία ενώ από πέντε έχουν Ισπανία και Βέλγιο.

Κάτω από το 20% της ελληνικής γεωργίας

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της έρευνας, οι οργανώσεις υπό την µορφή του παραδοσιακού συνεταιρισµού, που αριθµούν σε 20.000 σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν µια αξιοσηµείωτη βαρύτητα στην οικονοµία των κρατών µελών στο κοµµάτι της γεωργίας, που ωστόσο είναι ανοµοιόµορφη. Οι µελετητές χωρίζουν  σε τρεις κατηγορίες τις χώρες µε βάση τον οικονοµικό αντίκτυπο που έχουν οι συνεταιρισµοί σε αυτές, µε την Ελλάδα να βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών που οι αγροτικοί συνεταιρισµοί ελέγχουν λιγότερο από το 20% της αγοράς µαζί µε την Πολωνία, το Ηνωµένο Βασίλειο, την Ουγγαρία και την Λιθουανία. Μερίδιο έως 50% έχουν οι συνεταιρισµοί σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερµανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, το Βέλγιο και η Τσεχία. Από την άλλη σε Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία και ∆ανία, στο κοµµάτι της γεωργίας «κουµάντο» κάνουν οι συνεταιρισµοί που ελέγχουν µερίδιο µεγαλύτερο του 50%.

Ας σημειωθεί τέλος πως στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Κώστα Σκρέκα, η δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο των συνεταιρισμών, αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία