BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αναζήτηση βηματισμού στο πρώτο ΔΣ της ΕΘΕΑΣ με τηλεδιάσκεψη

Σε ανίχνευση διαθέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων αναμένεται να κινηθεί η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου τηλεδιάσκεψη της προσωρινής διοίκησης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) μετά τον πρώτο ενθουσιασμό για το ξεκίνημα και τις ωριμότερες σκέψεις για τη συνέχεια.

osdecock_3

139
0

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες οι συνεταιριστές - μέλη της προσωρινής διοίκησης της ΕΘΕΑΣ που είχαν και την πρωτοβουλία για την δημιουργία της οργάνωσης, βάσει των όσων προβλέπει και ο τελευταίος συνεταιριστικός νόμος 4673/2020, όρισαν  προσωρινό πρόεδρο τον Χρήστο Γιαννακάκη της Venus.

 Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή του, όπως οι ίδιοι οι συνδαιτυμόνες υποστηρίζουν, είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν προτίθεται να κατέβει ως υποψήφιος για την προεδρία της οργάνωσης, όταν με το καλό έρθει η ώρα των αρχαιρεσιών. Το πολύ να είναι μέλος υποψήφιος για το Δ.Σ., όπως ο ίδιος λέει.

Αυτό και μόνο δείχνει πάντως ότι κάποιοι έχουν ήδη στο νου τους την επόμενη μέρα και λογαριάζουν για τον εαυτό τους την πρωτοκαθεδρία της οργάνωσης.

 Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι προς το παρόν τουλάχιστον, η εν λόγω πρωτοβουλία δεν εκφράζει το σύνολο του συνεταιριστικού γίγνεσθαι. Εκφράζει περί τις 158 μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις σε σύνολο 830 εγγεγραμμένων στο Μητρώο Συνεταιρισμών. Βέβαια, όπως τονίζεται από τους καθοδηγητές της νέας προσπάθειας, ο τζίρος που αντιπροσωπεύουν οι έχοντες την πρωτοβουλία υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ, σε σύνολο τζίρου 1,3 εκατ. ευρώ από όλους τους πιστοποιημένους σήμερα συνεταιρισμούς. Το στοιχείο του τζίρου έχει τη σημασία του από τη στιγμή που η εκπροσώπηση στη γενική συνέλευση της ΕΘΕΑΣ, βάσει του τελευταίου νόμου, θα έχει σχέση και με την οικονομική δραστηριότητα των οργανώσεων.

 Το παρήγορο στην υπόθεση της αντιπροσώπευσης είναι ότι αυτοί που επέλεξαν μέχρι τώρα να μείνουν έξω από την υπό εξέλιξη πρωτοβουλία, είναι ένα μικρό μέρος εκείνων που το 2016 πρωτοστάτησαν στη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ και στη διάσπαση εν τέλει του συνεταιριστικού κινήματος. Είναι εκείνοι που έχουν μείνει πιστοί στις επιταγές συγκεκριμένου ιδιωτικού φορέα που νέμεται τα οφέλη του ΟΣΔΕ και ο οποίος, έχει τον τρόπο να σέρνει από τη μύτη εκείνους τους συνεταιριστές και εκείνες τις οργανώσεις που κρέμονται από τις επ’ αμοιβή υπηρεσίες συγκέντρωσης των δηλώσεων. Είναι οι «υπηρεσίες» που έσπειραν το σπόρο της διχόνοιας στο συνεταιριστικό κίνημα και που έβαλαν για χρόνια σε δεύτερη μοίρα τον παραγωγικό ρόλο και σκοπό των συνεταιρισμών.  

   Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία για την συγκρότηση των οργάνων της ΕΘΕΑΣ ανήκει στους ακόλουθους συμβαλλόμενους που εν συνεχεία κατέστησαν μέλη της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής:

 • Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας «Venus Growers»
 • Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων
 • Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος Α.Π.Σ. Ιωαννίνων «Η Πίνδος»
 • Γεώργιος Τσάτσας, Πρόεδρος ΟΠΑΣ Πέλλας
 • Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Ένωσης Αγρινίου
 • Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος ΕΑΣ Αργολίδας «ΡΕΑ»
 • Νικόλαος Μηνάς, Πρόεδρος Α.Σ Καλυβίων
 • Θανάσης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Παναιγιάλειου ΠΕΣ
 • Νικόλαος Προκοβάκης, Πρόεδρος ΑΕΣ Λακωνίας

Τη υποστήριξή τους στην εν λόγω πρωτοβουλία έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα σε διαδοχικές συναντήσεις με τους συνεταιριστές, τόσο ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης που έφερε και την πολιτική ευθύνη για το νόμο 4673/2020, όσο και ο νυν υπουργός Σπήλιος Λιβανός. 

 
Στο δελτίο Τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση αναφέρονται τα εξής: 

Νέα εποχή για το Συνεταιριστικό Κίνημα της χώρας

 

Σε πανηγυρικό κλίμα η πρώτη Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ. Εξελέγη το Διοικητικό Συμβούλιο – Εγκρίθηκε το καταστατικό.

 

Σε κλίμα σύμπνοιας, ομοθυμίας και αισιοδοξίας για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), η οποία και λόγω της ιστορικότητας των στιγμών έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα.

Αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης ήταν η ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, που αναλαμβάνει την καθοδήγηση της Ένωσης μέχρι τις επόμενες εκλογές, αλλά και η έγκριση του Καταστατικού της ΕΘΕΑΣ.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η διαδρομή μέχρι τη σημερινή ημέρα υπήρξε επίπονη, πλέον, όμως, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη μακρόχρονη ιστορία του συνεταιριστικού χώρου: «Έγιναν λάθη και υπήρξαν καταστάσεις που μας πλήγωσαν όλους βαθιά, που έθεσαν ακόμη υπό αμφισβήτηση το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα. Σήμερα, από κοινού αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω όσα μας πίκραναν και όσα μας προβλημάτισαν στο παρελθόν, να κρατήσουμε ως σηματοδότη στη νέα πορεία τις αρχές και τις αξίες μας και πάνω σε αυτές να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους της παραγωγής και με την ελληνική κοινωνία. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε χρέος να στρατευθούμε άπαντες. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ο ρόλος μας σημαντικός».

Σε εφαρμογή των όσων ορίζει το άρθρο 38 του νόμου 4673/20, που προβλέπει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, γεγονός που αποτέλεσε, άλλωστε, πάγιο και διαρκές αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση εθνικής συντονιστικής οργάνωσης, η ΕΘΕΑΣ έλαβε πλέον σάρκα και οστά και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, αυτά που θα την καταστήσουν αντάξια του ιστορικού παρελθόντος και της τεράστιας προσφοράς του συνεταιριστικού κινήματος, ικανή να ανταποκριθεί στο σύγχρονο περιβάλλον, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Η ΕΘΕΑΣ εκπροσωπεί τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, καθώς και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών, αποτελώντας την Εθνική συντονιστική τους οργάνωση.

 

Ειδικότερα και σύμφωνα με το καταστατικό που ενέκρινε σήμερα η Γενική Συνέλευση, μεταξύ άλλων, η ΕΘΕΑΣ:

 • Επιμελείται τη διάδοση και προώθηση της Συνεταιριστικής ιδέας και αναδεικνύει τον ρόλο και την προσφορά των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην κοινωνία και την Εθνική Οικονομία.
 • Συμμετέχει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε διεθνείς Οργανισμούς που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον αγροτικό τομέα της Ελλάδος και τη λειτουργία των συλλογικών του δραστηριοτήτων.
 • Προτείνει και αναπτύσσει μεθόδους για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας των μελών της.
 • Γνωμοδοτεί για θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
 • Αναδεικνύει και ενδυναμώνει τις συλλογικές δράσεις των αγροτών ως απαραίτητο εργαλείο της αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και ως μέσο της διατήρησης και προστασίας του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική ύπαιθρο.
 • Παρεμβαίνει σε θέματα διαμόρφωσης και εφαρμογής Ευρωπαϊκών και Εθνικών αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων και πληροφορεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές για θέματα που άπτονται της οικονομικής λειτουργίας και της εφαρμοσμένης πρακτικής, έτσι ώστε η Διοίκηση να είναι περισσότερο αποτελεσματική.
 • Συνεργάζεται με ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα.
 • Συμβάλει στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση της καινοτομίας και των νέων εργαλείων της πληροφορικής ως μέσων για την βελτίωση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα και την ανέλιξη των συνεταιριστικών οργανώσεων.
 • Εκπονεί μελέτες, εργασίες, έρευνες για την εξυπηρέτηση και Εκπαίδευση των μελών της και συμμετέχει σε κάθε διαγωνισμό για τη σύναψη συμβάσεων που έχουν σχέση με την αγροτική και συνεταιριστική εκπαίδευση και ανάπτυξη.
 • Η «ΕΘ.Ε.Α.Σ. εφαρμόζει απαρέγκλιτα την αρχή της κομματικής ουδετερότητας. Κατά τις δραστηριότητές της, τις συνεδριάσεις των οργάνων της και τις συσκέψεις που οργανώνει ή συμμετέχει, δεν επιτρέπει να αναμιγνύονται θέματα που έμμεσα ή άμεσα έχουν κομματικό χαρακτήρα ή υπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγη ο Χρήστος Γιαννακάκης, με 1ο Αντιπρόεδρο τον Θωμά Κουτσουπιά και 2ο Αντιπρόεδρο τον Σπύρο Αντωνόπουλο. Γενικός Γραμματέας εξελέγη ο Νίκος Προκοβάκης και Ταμίας ο Εμμανουήλ Κουγιουμτζής.

Μέλη είναι οι Ανθόπουλος Κων/νος, Βαϊόπουλος Γεώργιος, Γαβαλάς Σταύρος, Γκούφας Γεώργιος, Γλετζάκης Ιωάννης, Δημητρίου Ανδρέας, Καλφούντζος Παναγιώτης, Καφούρος Μάρκος, Κουμπρίδης Λάμπρος, Κράββαρης Ιωάννης, Μηνάς Νικόλαος, Παπαγεωργίου Παναγιώτης, Σατολιάς Παύλος,  Σωτηρόπουλος Αθανάσιος, Τούμπος Γεώργιος και Τσιτσιρίγγος Χρήστος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία