BACK TO
TOP
Στατιστικές Έρευνες

Μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις για το ίδιο εισόδημα ως το 2030

Το αγροτικό εισόδηµα αναµένεται να παραµείνει σταθερό κατά την επόµενη δωδεκαετία, στα επίπεδα που διαµορφώθηκαν κατά τα έτη 2016-2018, αφού µαζί µε την αύξηση της αξίας της παραγωγής, αυξάνονται παράλληλα και τα κόστη στην παραγωγή.

1-eisodima

Πέτρος Γκόγκος

29
0

Ειδικότερα, η ανάλυση της έκθεσης της Κοµισιόν, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα και περιέχει εκτιµήσεις για τη διαµόρφωση των αγορών και του αγροτικού εισοδήµατος µέχρι το 2030, στηρίζεται σε τωρινά στοιχεία και επιχειρεί µε βάση τα έως τώρα δεδοµένα να προσεγγίσει σηµαντικές πτυχές της αγροτικής οικονοµίας, όπως αυτές θα έχουν διαµορφωθεί µέχρι το 2030.

Η έκθεση, λοιπόν, δείχνει τάσεις σταθεροποίησης του αγροτικού εισοδήµατος καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταζόµενης περιόδου. Με ονοµαστικούς όρους, αυτό σηµαίνει ότι το εισόδηµα θα παραµείνει στα επίπεδα του 2016-2018, µε την έκθεση να υπογραµµίζει πως λαµβάνονται υπ’ όψιν τα υψηλά τουλάχιστον για τον ευρωπαϊκό µέσο όρο εισοδήµατα που επετεύχθησαν τότε και αποδίδονται στην αυξηµένη αξία της παραγωγής. Τα έτη που θα ακολουθήσουν η παραγωγική απόδοση θα σηµειώσει ένα άλµα κατά 17%, το οποίο ωστόσο θα ισορροπήσει από µια αντίστοιχη αύξηση των εξόδων της παραγωγής. Σηµαντικό ρόλο στην εξέλιξη των εισοδηµάτων στον κλάδο θα παίξει η µηχανοποίηση και ο εκµοντερνισµός της παραγωγής σε κοινοτικό επίπεδο, ο οποίος µε τη σειρά του ενισχύει από την άλλη πλευρά την αποµάκρυνση εργατικού δυναµικού από την ύπαιθρο.

Ο αγροτικός τοµέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016 αντιπροσώπευε το 4% περίπου του συνολικού εργατικού δυναµικού. Σε ισοδύναµα πλήρους απασχόλησης, διατυπώνεται ότι 15 εκατοµµύρια άνθρωποι ασχολούνταν µε τη γεωργία το 2000 και λίγο πιο πάνω από 9,4 εκατ. παρέµειναν στον τοµέα το έτος 2017. Το φαινόµενο αποµάκρυνσης από την ύπαιθρο ήταν πιο έντονο στα νέα κράτη-µέλη, αφού αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς τα αστικά κέντρα, εγκαταλείποντας την ενασχόληση µε τη γη, όντας «γεωργοί επιβίωσης». Το παραπάνω µαρτυρά, πάντως, τη διαµόρφωση µιας κανονικότητας, που θέλει τους «επαγγελµατίες» της υπαίθρου να έχουν περισσότερες πιθανότητες εξέλιξης στην συγκεκριµένη οικονοµία.


Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ  στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2018

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία