BACK TO
TOP
Αγροτουρισμός

Το Βλαχοχώρι της Βόρειας Πίνδου με το ιστορικό παρελθόν

Ορεινός αγροτικός οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, χτισμένος σε μέσο υψόμετρο 1.300, η Αβδέλλα είναι ένα Βλαχοχώρι με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν, σε απόσταση 44 χλμ Δ από την πόλη των Γρεβενών.

avdella_15-600x287

154
1

Οι γύρω πλαγιές της Βόρειας Πίνδου είναι κατάφυτες από οξιές, πεύκα και έλατα.

Η Αβδέλλα αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ως ένα από τα πέντε ορεινά Βλαχοχώρια της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών (Σαμαρίνα, Σμίξη, Περιβόλι και Κρανιά τα άλλα τέσσερα).

Μεγάλες οικογένειες Βλάχων κτηνοτρόφων και φημισμένοι αγωγιάτες συγκαταλέγονταν στους παλαιότερους κατοίκους της Αβδέλλας, όπου άκμασε άλλοτε η βιοτεχνία ξύλου.

Την εικόνα του σύγχρονου οικισμού συνθέτουν σπίτια με λαμαρινοσκεπές (ένεκα των έντονων χιονοπτώσεων), βρύσες με τρεχούμενα νερά και η πλακόστρωτη πλατεία με τους γέρικους πλατάνους.

Ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή του Αγίου Σωτήρα, με εκπληκτική θέα στην Αβδέλλα, και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μέσα στο δάσος.

Σηματοδοτημένη πεζοπορική διαδρομή που έχει ως αφετηρία την πλατεία του χωριού οδηγεί τους περιπατητές και τους φυσιολάτρες στην κορυφή της Βασιλίτσας (υψόμετρο 2.249).

Η Αβδέλλα έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 (σημαντικότερος αγωνιστής ήταν ο Μάρτος Ράμμος, πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου) και ανέδειξε αξιόλογους Μακεδονομάχους, όπως ο Ζήσης Βέρρος.

Από την Αβδέλλα κατάγονταν οι αδελφοί Γιάννης και Μίλτος Μανάκιας, πρωτοπόροι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων και φωτογράφοι (προτομές τους βρίσκονται στην πλατεία του οικισμού).

 

Πηγή: in.gr

Φωτογραφίες: oivlaxoi.gr

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία