BACK TO
TOP
Αγροτουρισμός

«Μανιταροεξόρμηση» στα δάση των Αγράφων

Οι ασύγκριτης ομορφιάς εικόνες που αντικρίζει όποιος επισκεφτεί τα ανατολικά Άγραφα και τη Λίμνη Πλαστήρα κρύβουν μικρά και μεγάλα μυστικά. Πίσω από κάθε μαγευτικό τοπίο και τοποθεσία, μικρές μα σημαντικές ιστορίες συνθέτουν ένα ιδιαίτερα γοητευτικό σύνολο που αξίζει κανείς να γνωρίσει. Η ανοιξιάτικη εξόρμηση μας στην περιοχή μας χάρισε συναρπαστικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

λιμνη_αγραφα

220
0




Τα Άγραφα δεν είναι διάσημος μανιταρότοπος, δεν θα αργήσει όμως να γίνει, αφού ειδικοί και συλλέκτες έχουν εντοπίσει εκεί ένα πλήθος από άγρια μανιτάρια, ενδημικά και μη. Το διασημότερο –και, όπως λέγεται, ένα από τα πιο νόστιμα– είναι το μαρτούλι ή αλλιώς υγροφόρος ο μαρτιάτικος (Hygrophorus marzuolus). Είναι ένα ημιυπόγειο μανιτάρι, χωμένο συνήθως μέσα σε ένα παχύ στρώμα από καταπράσινα βρύα και απαιτεί έμπειρο μάτι για να το εντοπίσει. Εκατοντάδες μανιταρόφιλοι συγκεντρώνονται στα δάση γύρω από το κεφαλοχώρι της λίμνης Πλαστήρα, Νεοχώρι, στη μεγάλη γιορτή που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας», κάθε χρόνο μεταξύ 25ης Μαρτίου και Πάσχα, τότε δηλαδή που το πεντανόστιμο αυτό μανιτάρι είναι στα καλύτερά του.
Ο φετινός εορτασμός δυστυχώς ακυρώθηκε, λόγω των έκτακτων μέτρων που έλαβαν οι τοπικές αρχές λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πάντως, ο τοπικός εκπρόσωπος της περιοχής, ο νεαρός συλλέκτης Γιώργος Καραντώνης, είναι πάντα πρόθυμος να δείξει στους επισκέπτες μονοπάτια και δρόμους στο πανέμορφο δάσος πέριξ του χωριού και να δώσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αξέχαστες βόλτες και διαδρομές.

Info: - «Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας», facebook/ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 

ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ


Παρθένα δάση και τρεχούμενα νερά, τα τοπία στις πλαγιές των ανατολικών Αγράφων είναι παραμυθένια. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Τα ορμητικά νερά από ποτάμια, παραποτάμους και χειμάρρους του Πάμισσου ποταμού, στις πλαγιές των Αγράφων, έχουν εδώ και αιώνες γίνει η κινητήρια δύναμη των νερόμυλων της περιοχής, για το άλεσμα του σταριού και κυρίως του καλαμποκιού που τόσο αγαπούν στα Άγραφα. Το καλαμποκάλευρο, ψιλό ή χοντρό σαν μπομπότα, είναι πανταχού παρόν σε ένα πλήθος από συνταγές, από τον εμβληματικό πλαστό και την μπατζίνα που θα δοκιμάσετε σε όλες τις ταβέρνες, ψησταριές και εστιατόρια, μέχρι στις παναρισμένες με αυτό ποταμίσιες πέστροφες.

 Αν κυκλοφορήσει κανείς με αυτοκίνητο στις πλαγιές των Αγράφων πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, είναι αδύνατον να μη σταματήσει σε μικρά φαράγγια που τα διατρέχουν ποτάμια και ρυάκια, για να θαυμάσει εικόνες που θυμίζουν παραμύθι. Κάπου εκεί βρίσκεται και η πραγματικότητα. Μικροί νερόμυλοι και ντριστέλες (νεροτριβές για το πλύσιμο ρούχων και χαλιών μόνο με τον στροβιλισμό και την δύναμη του νερού) λειτουργούν κανονικά, κάποια από αυτά ανακαινισμένα, όπως ο νερόμυλος του Παντελή Σαγάνη στο Ανθοχώρι, και αλέθουν με ταχείς ρυθμούς (και ουρά αναμονής), κυρίως το καλαμπόκι, μέχρι και 200 κιλά αλεύρι την ημέρα.

Info: Παραδοσιακός Νερόμυλος Κέδρου (Γεώργιος Παπαγεωργίου), Κέδρος Καρδίτσας
-Μύλοι Πυρροντζέλλο, Λουτρό Καρδίτσας. Νερόμυλος Παντελή Σαγάνη, Ανθοχώρι Καρδίτσας. 

ΔΙΑΜΟΝΗ
 
Αρχοντικό Ζακόνι στο Νεοχώρι. Παραδοσιακός ξενώνας με τζάκι σε όλα τα δωμάτια, παραδοσιακή καλαίσθητη επίπλωση και διακόσμηση, με θέα στη λίμνη και πλούσιο πρωινό στη μεγάλη σάλα. Μπαρ για καφέ και ποτό μέχρι αργά.
Kazarma Lake Resort & Spa Καλύβια Φυλακτής. Τετράστερο ξενοδοχείο για πολυτελή διαμονή, δίπλα στη λίμνη. Προσφέρονται ηλεκτρικά ποδήλατα για βόλτες στην περιοχή, δυνατότητα για πλήθος δραστηριοτήτων.

Πηγή: kathimerini

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία