Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ασθένειες και έλλειψη εργατικών χεριών «στριμώχνουν» τους καστανοπαραγωγούς Ν.Α. Πελοποννήσου

Άμεση έκτακτη ενίσχυση για τους καστανοπαραγωγούς των νομών Λακωνίας και Αρκαδίας αιτούνται με σχετική κατάθεση αναφοράς στην Βουλή οι βουλευτές Στ. Αραχωβίτης-Γ.Παπαηλιού.

kastanodasos2

9
0

Η πανδημία του COVID-19  δεν άφησε ανεπηρεάστους και τους καστανοπαραγωγούς της Ανατ. Πελοποννήσου, που σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εμφάνιση κι άλλων ασθενειών και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, βλέπουν εδώ και ένα χρόνο την παραγωγή τους να μειώνεται δραματικά, την ποιότητα να υποβαθμίζεται και το βασικό τους εισόδημα να εξαφανίζεται.

Κατόπιν αυτού, και μετά από σχετικές επιστολές των παραγωγών της Τ.Κ Καρυών της Π.Ε. Λακωνίας και της Τ.Κ Καστρίου του Δήμου Β.Κυνουρίας Αρκαδίας καθώς και συμπληρωματικών ψηφισμάτων, τόσο από τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και Σπάρτης, όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στ. Αραχωβίτης και ο βουλευτής Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή, ζητώντας άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τους καστανοπαραγωγούς των δύο Νομών.

Ας μην ξεχνάμε ότι το κάστανο αποτελεί το βασικό εισόδημα των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στην περιοχή του Πάρνωνα, των Καρυών, του Ταϋγέτου, του Μαινάλου και της ορεινής Αρκαδίας.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

 

 

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2021

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: “Αίτημα έκτακτης ενίσχυσης παραγωγών κάστανου Ανατολικής Πελοποννήσου

 

Το κάστανο αποτελεί βασικό εισόδημα των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, και στην Ανατολική Πελοπόννησο. Συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση αξιοπρεπούς εισοδήματος και κοινωνικής συνοχής στην περιοχή του Πάρνωνα, των Καρυών αλλά και του Ταϋγέτου και του Μαινάλου.

Σύμφωνα με την σχετική συνημμένη επιστολή παραγωγών της Τ.Κ Καρυών της Π.Ε. Λακωνίας, η ταυτόχρονη εμφάνιση ασθενειών που οδήγησαν σε μειωμένες παραγωγές, η πανδημία του Κορονοϊού που προκάλεσε  έλλειψη εργατικού δυναμικού την περίοδο συλλογής του καρπού, καθυστερήσεις, και υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις αυτές αθροιστικά αναγνωρίστηκαν ομόφωνα, τόσο από τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και Σπάρτης, όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τα οποία με τη σειρά τους αναγνωρίζουν την ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης των καστανοπαραγωγών. Οι σχετικές ομόφωνες αποφάσεις συνοδεύουν την αναφορά. Επιπλέον, επισυνάπτεται και σχετικό αίτημα των καστανοπαραγωγών της Τ.Κ  Καρυών  της Π.Ε. Λακωνίας, καθώς και της Τ.Κ Καστρίου του Δήμου Β. Κυνουρίας Αρκαδίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Παρακαλούμε όπως λάβετε γνώση και θέση επί της επιστολής των καστανοπαραγωγών της Τ.Κ  Καρυών  της Π.Ε. Λακωνίας και της Τ.Κ Καστρίου του Δήμου Β.Κυνουρίας Αρκαδίας και τις αποφάσεις που υποστηρίζουν την ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης των παραγωγών στη περιοχή του Πάρνωνα, των Καρυών αλλά και του Ταϋγέτου και ενεργήσετε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των καστανοπαραγωγών.

 

Ο αναφέροντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Παπαηλιού Γεώργιος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία