BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Παραμένουν τα τρακτέρ στον κόμβο του Πλατυκάμπου

Για 8η συνεχή μέρα οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του Νομού Λάρισας έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Πλατυκάμπου διεκδικώντας λύσεις για παραμονή στο επάγγελμα και γενικότερα στην περιοχή.

00500154858_000000000000000000000000000000000000000000αααα

61
0

«Παλεύουμε για να μείνουμε στα χωριά μας και στις καλλιέργειές μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, δίνουμε αγώνα επιβίωσης και αξιοπρέπειας» αναφέρει σε μήνυμα της η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου, ζητώντας από την κυβέρνηση να ορίσει άμεσα συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Στον χώρο του μπλόκου γίνονται καθημερινά συνελεύσεις από τους αγωνιζόμενους αγρότες, όπου συζητιέται η πορεία του αγώνα. Παράλληλα επισκέπτονται τον χώρο εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Στα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες:

  • Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.
  • Πλήρη αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να ξαναγίνουν παραγωγικά.
  • Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές, χωρίς να προσμετράται η παλαιότητα των μηχανημάτων.
  • Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα, ό,τι άλλο προβάλλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Διαγραφή τόκων και γενναίο «κούρεμα» κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμία προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.
  • Να υπάρξει τουλάχιστον για μία χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ.
  • Για τα προϊόντα, με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος, απαιτούν τις εξής ενισχύσεις: Βαμβάκι - καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα. Βιομηχανική ντομάτα 1.000 ευρώ/στρέμμα. Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα. Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα. Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα. Φιστίκια 2.000 ευρώ/στρέμμα. Καρύδια - ρόδια 1.000 ευρώ/στρέμμα. Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.
  • Άμεση αποζημίωση στο 100% για το φυτικό κεφάλαιο στις δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία