BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ολική ζημιά σε ακτινίδια, δενδρώδεις και αροτραία μελών του Α.Σ ΠΕΣΚΟ

Περίπου 8.000 στρέμματα από ακτινίδια, βερίκοκα, κυδώνια, σιτηρά και άλλες δενδρώδεις και αροτραίες παραγωγές έχουν υποστεί ζημία 100%, από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε τους παραγωγούς – μέλη του Α.Σ. ΠΕΣΚΟ Αγίου Σπυρίδωνος, Κονταριώτισσας και Βροντούς.

pieria-zhmies-kalliergiwn

Λεωνίδας Λιάμης

831
0

Τα τρία χωριά του Δήμου Δίου Ολύμπου είναι αυτά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφικής κακοκαιρίας, που εκδηλώθηκε με έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση από το βράδυ της Δευτέρας 4 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 5 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ του Συνεταιρισμού, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, έχουν προβεί ήδη σε επικοινωνία με τους υπευθύνους του ΕΛΓΑ, τους βουλευτές, την Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμο, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Ενημέρωσαν για την καταστροφή που έχει προκύψει και ζήτησαν από όλους να δουν με ιδιαιτερότητα τη ζημιά, η οποία έχει προκληθεί και να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί του συνεταιρισμού, οι οποίοι έχουν καταστραφεί.

Στα αιτήματα που διατυπώνονται είναι:

  • Αναστολή πληρωμών ΕΦΚΑ, Εφορία, ΕΛΓΑ
  • Αποκατάσταση των ζημιών, αποθήκες, χωράφια, κτήματα
  • Άμεσες αποζημιώσεις  των καταστροφών για όλες τις καλλιέργειες είτε μέσω ΕΛΓΑ είτε κρατικής αρωγής είτε από οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο
Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Έπνιξε 300 ζώα, ξύρισε δενδρώδη και αροτραία η θεομηνία στη Πιερία



Μεγάλες ζημίες σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες, πνιγμένα ζώα σε τουλάχιστον μια κτηνοτροφική εκτροφή, αλλά και εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και τμήματα της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, δείχνει ο πρώτος απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε τις τελευταίες ώρες την Πιερία, με επίκεντρο το Δήμο Δίον Ολύμπου.

Για περίπου έξι ώρες, από τις 8 το βράδυ της Δευτέρας 4 Μαρτίου και προς τα ξημερώματα της Τρίτης, οι ουρανοί άνοιξαν πάνω από την περιοχή, ενώ σε κάποια σημεία η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη, καθώς το γύρισε σε έντονη χαλαζόπτωση.

«Η ένταση της βροχής σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Χράνη έως τα Πλατανάκια, ήταν τέτοια ώστε μέσα σε λίγες ώρες έπεσε νερό που θα χρειαζόταν μια εβδομάδα υπό κανονικές συνθήκες», ανέφερε ο Δημήτρης Ρουκάς, σύμβουλος στην αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, προσθέτοντας πως στελέχη της τοπικής ΔΑΟΚ κυρίως από την Τετάρτη θα αρχίσουν να κάνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Για δύσκολο βράδυ, που αφήνει πίσω του μεγάλες πληγές στην περιοχή κάνει λόγο κι ο παραγωγός Δημήτρης Τσιμήτρης, που διατηρεί κτήματα στα σημεία από όπου πέρασε η θεομηνία. «Πολλά νερά κατέβηκαν και από τα βουνά, κουβαλώντας και φερτά υλικά, με συνέπεια να σπάσουν κανάλια, να κοπούν δρόμοι και να υποστούν ζημίες και οι καλλιέργειες, ιδίως εκείνες στις οποίες έπεσε το χαλάζι, που είχε μέγεθος καρυδιού» ανέφερε ο παραγωγός. Σύμφωνα με τον ίδιο η έκταση στην οποία έχει εκδηλωθεί το φαινόμενο για την ώρα δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά από όπου πέρασε «βερικοκιές, ακτινιδιές, αμυγδαλιές, κερασιές, αμπέλια, και χωράφια με σιτηρά έπαθαν μικρές ή μεγαλύτερες καταστροφές, για τις οποίες το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει έπειτα από 2-3 ημέρες».

Εκτός από τη φυτική παραγωγή, όμως, πλήγμα από την κακοκαιρία στην Πιερία, δέχθηκε και τουλάχιστον μια εκτροφή με πρόβατα στο χωριό Σβορώνος. Με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κτηνοτρόφος είπε πως έχασε όλη του την περιουσία σε ένα βράδυ. «Με έναν σύντομο απολογισμό που έχουμε κάνει ο αριθμός ξεπερνά τα 300 νεκρά ζώα. Αρνάκια κυρίως και λίγα πρόβατα πνίγηκαν. Είμαστε για ακόμη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Τα ζώα ήταν μέσα στους στάβλους και δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτα. Η περιφέρεια, ο δήμος, το κράτος, δεν βοηθάει. Το ίδιο πάθαμε το 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά.




Εν τω μεταξύ, κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου Ευάγγελο Γερολιόλιο και την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Λαχουρά και αποφάσισαν την μετάβαση των συνεργείων του Οργανισμού, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες ΔΑΟΚ της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, τον εντοπισμό των καλλιεργειών, οι οποίες υπέστησαν ζημίες και τον σχεδιασμό του εκτιμητικού έργου, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκαν συνεργεία της υπηρεσίας, αλλά και μηχανήματα έργου για να παρέχουν βοήθεια σε οδηγούς ακινητοποιημένων οχημάτων, ενώ υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις απεγκλωβισμού ατόμων. Από το πρωί, επίσης, κλιμάκια μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κατερίνης, έχοντας ως προτεραιότητα να αποτυπώσουν το μέγεθος των καταστροφών στις πληγείσες περιοχές, έκαναν επιτόπια αυτοψία και καταγραφή, δίδοντας έμφαση υποδομές αγροτικής οδοποιίας, αντλιοστάσια και τεχνικά έργα.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: 

"Στην Πιερία συνεργεία του ΕΛΓΑ με απόφαση Αυγενάκη

Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού ΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη και του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου Ευάγγελο Γερολιόλιο και την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Λαχουρά και αποφάσισαν την μετάβαση των συνεργείων του Οργανισμού, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες ΔΑΟΚ της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, τον εντοπισμό των καλλιεργειών, οι οποίες υπέστησαν ζημίες και τον σχεδιασμό του εκτιμητικού έργου, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες".


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία