BACK TO
TOP
WineTrails

Δρόμος επιστροφής στη φεουδαρχία με χορήγηση αδειών αμπελοφυτεύσεων

Με «αντίστροφο» ιδεολογικό πρόσημο κινήθηκε η φετινή διαδικασία για τις νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, που έδωσε χώρο στους μεγάλους αμπελουργούς.

44-45__4_

Γιάννης Πανάγος

34
3

Με «αντίστροφο» ιδεολογικό πρόσημο κινήθηκε η φετινή διαδικασία για τις νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, που έδωσε χώρο στους μεγάλους αμπελουργούς.
Από τη «µιζέρια» της προηγούµενης τριετίας στη «άλλη όχθη» πέρασε το σύστηµα αδειοδότησης για αµπελοφυτεύσεις µε οινοποιήσιµες ποικιλίες, στη βάση της απόφασης που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης τον περασµένο Απρίλιο.

Ο καθορισµός των βάσεων βάσει των οποίων βγαίνουν οι εγκρίσεις δικαιώνει και στην πράξη τους φόβους των µικρότερων αµπελοκαλλιεργητών ότι αυτή τη φορά ο τρόπος µοριοδότησης αφήνει χώρο µόνο για τους πολύ µεγάλους. Το κρίσιµο µέγεθος των 50 στρεµµάτων που έδινε συντελεστή βαρύτητας 0,35 στο σύστηµα µοριοδότησης ήταν αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις σχετικές εγκρίσεις. Έτσι, οι βάσεις για τις 8 περιφέρειες, βάσει των οποίων δίνονται οι άδειες για το 2020 έχουν ως εξής:

Με βάση την υπουργική απόφαση της χορήγησης των αδειών φύτευσης  2020 η χώρα είναι χωρισµένη σε 8 περιφέρειες.

  • Για την περιφέρεια που απαρτίζεται από τις διοικητικές Περιφέρειες Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Ήπειρος χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεµάχια συγκέντρωσαν βαθµολογία από 7 έως και 3,5 για όλη την αποδεκτή έκταση και για τα αγροτεµάχια που συγκέντρωσαν βαθµολογία 2,5 χορηγούνται σε ποσοστό 56% της αποδεκτής έκτασης.
  • Για την περιφέρεια που απαρτίζεται από τις διοικητικές Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεµάχια συγκέντρωσαν βαθµολογία από 5,5 έως και 2,45 για όλη την αποδεκτή έκταση.
  • Για την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεµάχια συγκέντρωσαν βαθµολογία 6 και σε ποσοστό 46% της αποδεκτής έκτασης.
  • Για την περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεµάχια συγκέντρωσαν βαθµολογία από 6 έως και 4,5 για όλη την αποδεκτή έκταση και για τα αγροτεµάχια που συγκέντρωσαν βαθµολογία 3,95 χορηγούνται σε ποσοστό 22,7% της αποδεκτής έκτασης.
  • Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεµάχια συγκέντρωσαν βαθµολογία από 6 έως και 5,5 για όλη την αποδεκτή έκταση και για τα αγροτεµάχια που συγκέντρωσαν βαθµολογία 5 χορηγούνται σε ποσοστό 16% της αποδεκτής έκτασης
  • Για την περιφέρεια Θεσσαλίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεµάχια συγκέντρωσαν βαθµολογία από 6 έως και 5 για όλη την αποδεκτή έκταση και για τα αγροτεµάχια που συγκέντρωσαν βαθµολογία 4,95 χορηγούνται σε ποσοστό 57% της αποδεκτής έκτασης.
  • Για την περιφέρεια Πελοποννήσου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεµάχια συγκέντρωσαν βαθµολογία από 6,5 έως και 4,5 για όλη την αποδεκτή έκταση και για τα αγροτεµάχια που συγκέντρωσαν βαθµολογία 4,3 χορηγούνται σε ποσοστό 50% της αποδεκτής έκτασης.
  • Για την περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεµάχια συγκέντρωσαν βαθµολογία από 7 για όλη την αποδεκτή έκταση και για τα αγροτεµάχια που συγκέντρωσαν βαθµολογία 6 χορηγούνται σε ποσοστό 55% της αποδεκτής έκτασης.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 14 Αυγούστου.
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

17-08-2020 14:30Βασιλης

Συμφωνώ απόλυτα με τον Στάθη... Ισχύουν όλα όσα είπε! Θα πάρουν Στάθη την απάντηση τους στις εκλογές...

Απάντηση

16-08-2020 10:05Στάθης

ΓΙΑΤΙ η διανομή των δικαιωμάτων φύτευσης γίνεται ανά ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ; Ποιά ΠΟΝΗΡΑ ΜΥΑΛΑ το σκέφτηκαν αυτό; Αυτή είναι η ΙΣΟΝΟΜΙΑ και ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ των πολιτών αυτής της χώρας; Αυτό είναι τραγικό! Επειδή το ζήτησε η ΚΕΟΣΟΕ; Επειδή έτσι συμφέρει αυτούς που έχουν γίνει κράτος εν κράτει; Γιατί ΧΩΡΙΖΕΤΕ την Ελλάδα σε ξεχωριστά ΚΡΑΤΙΔΙΑ; Δηλαδή στις εκλογές κάθε Περιφέρεια θα εκλεγεί και τη δική της Κυβέρνηση; Αυτά είναι δημοκρατία; Είναι ισότητα και δικαιοσύνη μεταξύ των πολιτών αυτής της Χώρας; Επαναφορά της δίκαιης κατανομής όπως ίσχυε, 1% του συνόλου των στρεμμάτων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου της προηγούμενης χρονιάς ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της Χώρας χωρίς διακρίσεις και με ανάρτηση των στοιχείων όσων λαμβάνουν τα δικαιώματα. Παρακαλώ η Agronews να το κάνει θέμα στους αρμόδιους ώστε να ΑΡΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ. Αναμένουμε την απάντησή σας λοιπόν, με πίστη και σιγουριά ότι θα ασχοληθείτε ενεργά και θα συμβάλλετε αποφαστικά στην αποκατάσταση της αδικίας και την επικράτηση του Δικαίου.

Απάντηση

15-08-2020 17:35Νικος

Γιατί δενδημοσιευονται τα ονόματα των δικαιούχων όπως παλιά. Και η βαθμολογία.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία