Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Ο τελικός πίνακας επιστροφής ΕΦΚ για κάθε καλλιέργεια ανά στρέμμα

Αυτόµατα θα γίνει ο υπολογισµός του ποσού επιστροφής στο αγροτικό πετρέλαιο, µε τους αγρότες να µην χρειάζεται να προβούν σε υποβολή κάποιας αίτησης.

NYKNK6DTVNP25CFECDOVYML3RQ

Πέτρος Γκόγκος

52404
48

Ο τελικός πίνακας με την επιστροφή φόρου για κάθε καλλιέργεια  ανά στρέμμα και χωρίς κατάθεση τιμολογίων

Κανένα τιµολόγιο δεν θα χρειαστεί και καµία πλατφόρµα δεν θα ανοίξει για την υποβολή αιτήσεων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που αναµένεται να πιστωθεί εντός του Αυγούστου µε ένα κονδύλι ύψους 65 µε 70 εκατ. ευρώ τελικά, αντί για 60 εκατ. που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο τρόπος µε τον οποίο θα προχωρήσει η υπόθεση της επιστροφής του φόρου πετρελαίου στους δικαιούχους παραγωγούς αλλάζει και πλέον δεν θα απαιτείται κάποια ενέργεια από τους αγρότες, αρκεί να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε φέτος και πέρυσι.

Τα δεδοµένα για τον υπολογισµό της ενίσχυσης θα αντληθούν από τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου που αξιοποιούταν µέχρι και το 2016, έτος κατά το οποίο δόθηκε για τελευταία φορά η επιστροφή.

 Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να αλλάξει τη διαδικασία υπολογισµού και τις προϋποθέσεις πίστωσης, αφού βάσει του αρχικού προγραµµατισµού αρκετοί αγρότες θα έµεναν απλήρωτοι ή θα έβλεπαν µικρότερα ποσά στους λογαριασµούς τους, ενώ θα αυξανόταν και ο γραφειοκρατικός φόρτος, µε αποτέλεσµα περαιτέρω καθυστερήσεις και επιπλοκές.

Άλλωστε, αρκετοί παραγωγοί δεν διαθέτουν τιµολόγια ούτε έχουν κρατηµένες αποδείξεις για «µικρογεµίσµατα».

Παράδειγµα ενίσχυσης

Η επιστροφή θα γίνει λοιπόν µε βάση τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια. Εκεί υπάρχει ορισµένο ποσό (για παράδειγµα στο βαµβάκι ορίζονται τα 30 λίτρα ανά στρέµµα), το οποίο όµως διαιρείται µε το δύο, αφού η ενίσχυση αφορά στο πρώτο εξάµηνο του έτους. Το ποσό που προκύπτει, στην περίπτωση του βαµβακιού τα 15 λίτρα, πολλαπλασιάζεται µε το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ. Έτσι προκύπτει το ποσό ενίσχυσης των 6,15 ευρώ ανά στρέµµα.

Με το νέο τρόπο υπολογισµού της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ένας αγρότης ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέµµατα µε βαµβάκι, αναµένει µια ενίσχυση της τάξης των 615 ευρώ. Αν παράλληλα καλλιεργεί άλλα 100 στρέµµατα σκληρό σιτάρι, τότε αναµένει επιπλέον 328 ευρώ, ήτοι 933 ευρώ, ενώ µε άλλα 100 στρέµµατα όσπρια, στην συνολική ενίσχυση προστίθεται το ποσό των 178 ευρώ.

Ανά κεφάλι ζώου

Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου που έχουν δηλωµένο και για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου. Σύµφωνα µε την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο.

Έτσι, η ενίσχυση στην επικείµενη πληρωµή αφορά σε 1,45 λίτρα για κάθε δηλωµένο ζώο, µε το ποσό ανά κεφάλι να διαµορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου. Συνεπώς για µια µικρή µονάδα µε 100 δηλωµένα πρόβατα, ανεξαρτήτου ηλικίας, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 60 ευρώ.

Στα 67 εκατ. το συνολικό κονδύλι για τον ΕΦΚ

Όπως αναφέρει πηγή από το υπουργείο µε πολύ καλή εικόνα των ζυµώσεων και
των διεργασιών που γίνονται στη Βάθη, από τον κρατικό προϋπολογισµό θα αντληθούν 67 εκατ. περίπου ευρώ για την χρηµατοδότηση του µέτρου, ενώ θα απαιτούνταν τα διπλάσια, για να δοθεί η ενίσχυση για όλους τους µήνες του 2022.
Η ίδια πηγή δεν αποκλείει να µην υπάρξει τελικά κάποια συµπληρωµατική ενίσχυση
στα τέλη φθινοπώρου, παρά τον αρχικό προγραµµατισµό, αφού σε µια τέτοια περίπτωση η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο ξεφεύγει κατά πολύ από το µπάτζετ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονοµικών. Υπενθυµίζεται ότι νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, διαρροές από το υπουργείο ήθελαν την πίστωση εκκαθάρισης στους παραγωγούς µε µια δεύτερη αντίστοιχου µεγέθους πληρωµή µε αυτή του Αυγούστου.

Τα πολλά σε λίγους

Η λίστα µε τους διασταυρωτικούς ελέγχους της ΑΑ∆Ε ήταν η τελευταία εκκρεµότητα προκειµένου οι ιθύνοντες στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να προχωρήσουν στην πίστωση της ενίσχυσης 2% επί του τζίρου σε όσους κτηνοτρόφους έµειναν εκτός από την αρχική πληρωµή του περασµένου Απριλίου. Επί του πιεστηρίου, η πληρωµή είχε ήδη ολοκληρωθεί για όσες µεγάλες εταιρείες είχαν µείνει εκτός τότε, οι οποίες άλλωστε δεν εγγράφονται στο Μητρώο Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων. Σε αυτές αντιστοιχούσαν και τα περισσότερα εκ των 10 εκατ. ευρώ που εκκρεµούσαν από την πληρωµή. Για τους πολλούς µικρούς κτηνοτρόφους, που η διαδικασία ήταν κάπως πιο περίπλοκη, η πληρωµή αναµενόταν να γίνει σύντοµα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (48)
Προσθήκη σχολίου

03-12-2022 15:37Χρηστος

Εάν έχεις 50 στρέμματα γης με 5 ελιές παιρνης επιδότηση 50 ευρώ το στρέμμα εάν έχεις 3 στρέμματα με 100 ελιές δεν παίρνεις τίποτα Δηλαδή επιδοτούν τις εκτάσεις άσχετα αν έχουν ελιές και οι υπόλοιποι που πληρώνουν λιπάσματα και ραντίσματα ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ κάποιοι πολιτικοί κάθονται και εισπρατουν επιδοτήσεις χωρίς να καλλιεργούν φτου σας ΡΕΖΙΛΙΔΕΣ

Απάντηση

29-08-2022 12:15KOYLHS

Ua sas pidane mexri na pethanete!

Απάντηση

19-08-2022 17:26Γιώργος

Και τι να πούμε εμείς που δεν είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.....εμείς που βγάζουμε 2000αρικα και φορολογουμαστε γι αυτά σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αλητεία σε όλο της το μεγαλείο. Δηλαδή σου λέει εσένα που έχεις 30-40 στρέμματα σταμάτησε να καλλιεργείς.....αλλά ούτε και για τα λιπάσματα κάτι....γενικά όπως λέει και μια παροιμία..εμείς κατουρισαμε στο πηγάδι. Γεια σου αμερόληπτε υπουργέ!!!

Απάντηση

19-08-2022 10:03Χρήστος

Οι μελισσοκόμοι θα πάρουν τίποτα; 6000€ και πάρα πάνω κάθε χρόνο diesel . Και αυτό στην Αρκαδία που τις περισσότερες ανθοφορίες τις έχουμε κοντά, τι να πουν συνάδελφοι που μαζεύουν πολλά χιλιόμετρα. Δεν μας υπολογίζουν; Γιατί έτσι, πάλι στην απ έξω.

Απάντηση

18-08-2022 12:24ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Δίνουμε 4000€ για πετρέλαιο από τα οποία πάνω από τα μισά είναι φόροι με 150 στρέμματα (αμπέλι, ροδάκινα, καρύδια) θα μας δώσουν 300€ καί θά είμαστε υποχρεωμένοι;

Απάντηση

17-08-2022 23:45ΤΤ

Απο τις δενδρώδης καλλιέργειες, τα πουρνάρια τι επιστροφή παίρνουνε; Γιατί δε λένε;

Απάντηση

17-08-2022 18:52Νίκος

Πότε θα γίνουν ι πλυρομες.μονο πίνακα βλέπουμε ψεύτες

Απάντηση

16-08-2022 23:06Poker

Απλά κοροϊδεύουν το κόσμο άχρηστοι ανικανόι επικίνδυνοι για την χώρα και τον αγροτη δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα και τώρα έρχονται να το παίξουν σωτήρες με τα ψυχούλα

Απάντηση

16-08-2022 15:06Λευτέρης

Ρε ξεφτίλες τι0,60το κεφάλι ρε ζώα δίποδα γαμω τα υπουργεία σας

Απάντηση

16-08-2022 01:56Papatrexas258

Ρε παιδιά οι εφοπλιστές δεν καίνε αφορολογητο;τους ρωτάνε τίποτε; παίρνουν όσο καίει το καράβι.Να δώσουν και σ εμάς αγροτικό πετρέλαιο με μειωμένο φόρο και αν έχουν άγχος μήπως το βάλουμε στο ιχ μας να το χρωματίσουν για να ξεχωρίζει.Τι επιστροφές,voucher και πίτσες μπλε είναι αυτά;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία