Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Νικητής ο Χρήστος Ζαγάρης

Ο καλλιεργητής από το Μαραθώνα Χρήστος Ζάγαρης ξεκίνησε µε λίγα στρέµµατα και σήµερα έχει φτάσει τα 1.000, παράγοντας έναν τεράστιο όγκο και µια εντυπωσιακή γκάµα καλλιεργειών, ανοιχτών και θερµοκηπίου. Ασχολείται µόνο µε τη χονδρική και στα µελλοντικά του σχέδια είναι η βελτίωση του προϊόντος, η επέκταση της καλλιέργειας και η είσοδος στα βιολογικά.

agrotis_7

460
3

Γεννηµένος στο Μαραθώνα, ο Χρήστος Ζάγαρης µεγάλωσε σε αγροτικό περιβάλλον. Ο πατέρας του είχε κάποια στρέµµατα, τα οποία καλλιεργούσαν και πουλούσαν στις  λαϊκές αγορές, σταδιακά όµως επεκτάθηκαν στο χονδρικό εµπόριο.

Σήµερα, 30 χρόνια µετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο και παντρεµένος µε 3 παιδιά, ο Ζάγαρης όχι µόνο συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά την έχει επεκτείνει σηµαντικά, µε τη βοήθεια του αδερφού του. 

Οι καλλιέργειες αλλάζουν ανά χρονική περίοδο. Όλο το χρόνο υπάρχει διαθεσιµότητα σε σαλάτες (γαλλικές, λόλα πράσινη και κόκκινη, πλατύφυλλη, αντίδια, εσκαρόλ), δυόσµο και µαϊντανό και ανάλογα µε την εποχή παράγουν λάχανα, σπανάκι, ρόκα, µάραθο, παντζάρι, τοµάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, µελιτζάνες φλάσκες και τσακώνικες. Συνολικά, ως καλλιεργήσιµα στρέµµατα έχουν 750 υπαίθρια και 250 θερµοκήπια. Τα προϊόντα διανέµονται µόνο χονδρική σε όλες τις µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ, σε εταιρείες µε τυπωµένη κοµµένη σαλάτα, σε µεγάλα οπωροπωλεία αλλά και σε άλλους παραγωγούς της περιοχής.


Εκτός από τους αδερφούς Ζάγαρη, το εργατικό δυναµικό της επιχείρησης αποτελούν τρεις οδηγοί, ένας επιστάτης, ένας υπάλληλος γραφείου και οµάδες εργατών χωρισµένοι σε αρµοδιότητες (φύτευση, συγκοµιδή, συσκευασία ανά είδος). Για τις ανάγκες των καλλιεργειών της, η επιχείρηση διαθέτει 10 τρακτέρ (τύπου δενδροκοµικά και standard) και όλο τον απαραίτητο εξοπλισµό: Σβολοκόφτες, καλλιεργητές, αλέτρι, ραντιστικά, φρέζες και λιπασµατοδιανοµέα. Τακτικοί συνεργάτες του είναι οι εταιρείες Rijk Zwaan και Γαιογνώση στους σπόρους και οι εταιρίες Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ και Agrotech SA στα µηχανήµατα. Τέλος, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, µέχρι στιγµής υπάρχουν 2 µεγάλες αποθήκες – συσκευαστήρια σε Μαραθώνα και Αυλώνα.

Στα µελλοντικά σχέδια, περιλαµβάνεται η βιολογική καλλιέργεια καθώς και η επέκταση της υπάρχουσας καλλιέργειας θερµοκηπίου κατά 100 στρέµµατα. Μέχρι να γίνουν αυτά, ο Ζάγαρης προσπαθεί να αυξήσει ποσοτικά αλλά και να βελτιώσει ποιοτικά το – πιστοποιηµένο µε Global GAP – προϊόν του. Κατά καιρούς συµµετέχει σε σεµινάρια πάνω στην καλλιέργεια και τη σπορά, αλλά και σε πειράµατα µε νέους σπόρους που βγαίνουν στην αγορά: για παράδειγµα, γίνεται φύτευση µε νέους σπόρους δίπλα σε παλαιότερη ποικιλία, για να διαπιστωθεί αν το νέο υβρίδιο είναι καλύτερο µε το παλιό, γίνεται µια σύγκριση και ταυτόχρονα ελέγχεται το πώς αναπτύσσεται στην περιοχή το νέο φυτό.

Η προσπάθεια για βελτίωση δε σταµατάει ποτέ, και αυτό είναι ένα από τα βασικά συστατικά της επιχειρηµατικότητας. Και της επιτυχίας.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-01-2020 17:25AGGELOS

Σαν επιχειρηση του πακισταν μοιαζει.Δωστε δλεια σε κανα Ελληνα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία