Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Το Brino είναι το νέο Brexit

Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές, όπως είναι το πιθανότερο, η Βρετανία θα εγκαταλείψει οριστικά την ΕΕ αυτόν τον χειµώνα.

saimon_kouper

Σαϊμον Κούπερ

496
0

Γνωρίζουµε πλέον ότι η χώρα θα βγει χαµένη από αυτό, αλλά αρκετοί Remainers έχουν πειστεί ότι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος. [...].Το σηµερινό Brexit υποτίθεται ότι θα είναι αρχή της ηρωικής µοναχικής πορείας του Ηνωµένου Βασιλείου. Στην πραγµατικότητα, δεν θα είναι παρά το τέλος. Κι αυτό, επειδή ο Τζόνσον θα προσπαθήσει στη συνέχεια να διαπραγµατευθεί µε την ΕΕ µια εµπορική συµφωνία που να περάσει από τη Βουλή. Το 2020, όταν οι εµπορικές φαντασιώσεις συγκρουστούν µε την πραγµατικότητα, ένα νέο σενάριο θα έρθει στην επιφάνεια: το Brino (Brexit in name only, δηλαδή Brexit µόνο κατ’όνοµα). Αυτό σηµαίνει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, θα παραµείνει όµως στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση και θα συνεχίσει να πληρώνει το µερίδιό της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισµό. [...].

Οι διµερείς διευθετήσεις δεν επιτρέπονται. Οι κανόνες της ΕΕ είναι σαφείς: το εµπόριο το χειρίζονται οι Βρυξέλλες, όχι τα µεµονωµένα κράτη-µέλη. Αν σε κάτι συµφωνούν οι 27, είναι στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενιαία αγορά. ∆εν θα αφήσουν λοιπόν τη Βρετανία να παραβιάσει τους κανόνες.

Ο Τζόνσον θέλει να αποκλίνει από αυτούς τους κανόνες και να µετατρέψει τη Βρετανία σε έναν παγκόσµιο εξαγωγέα χαµηλής φορολογίας, χαµηλού κόστους και χαλαρής νοµοθεσίας. Αυτά όµως βρίσκονται µόνο στο µυαλό του.[...]. Ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι µετά την υπερψήφιση της συµφωνίας «το Brexit θα γίνει πραγµατικότητα». ∆εν θα αρέσει λοιπόν καθόλου στους πολίτες να δουν συνέπειες στο εµπόριο. Όταν άλλωστε συµβεί το Brexit, σχεδόν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πολλοί Τόρις και όλες οι επιχειρήσεις θα πιέσουν για κάτι ηπιότερο, κάτι πιο κοντά στο Brino.

Όταν η εµπορική συµφωνία του Τζόνσον αποδειχθεί φιάσκο, ίσως ο πρωθυπουργός να προσπαθήσει να φύγει ασύντακτα από την ΕΕ. Όµως το κοινοβούλιο έχει αποδείξει ότι θα σταµατήσει τους καµικάζι. Ένα no-deal άλλωστε θα είναι προσωρινό. Πολύ γρήγορα, η Βρετανία θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες µια νέα συµφωνία. Κι έτσι το no-deal θα οδηγήσει στο Brino. [...].Το Brino, άλλωστε, βολεύει τις Βρυξέλλες: η Βρετανία θα συνεχίσει να πληρώνει το µερίδιό της και κανείς δεν θα ζηµιωθεί στον εµπορικό τοµέα. 

 (*) Aρθρογράφου των Financial Times
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία