BACK TO
TOP
Γνώμες

Σαν το ρόδι σε ξερή φλούδα

Η απαξίωση της πολιτικής, παγκόσµιο φαινόµενο πια, προκαλείται, κυρίως, από το γεγονός ότι καιροσκόποι και κερδοσκόποι, µεσάζοντες και τσιράκια, ρουφιάνοι και υποκριτές απαρτίζουν όλο και συχνότερα τις ηγετικές οµάδες των κοµµάτων εξουσίας.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

13
0

Υπάρχει όµως και η άλλη πλευρά. Στη βάση των κοµµάτων (και όχι µόνο της Αριστεράς) υφίστανται σπόροι που θα ήθελαν να ανθίσουν: Ιδεολόγοι, αλληλέγγυοι στους πάσχοντες, έντιµοι, αξιοκρατικοί, µορφωµένοι, εµπνευσµένοι. Βρίσκονται στο σκοτάδι, όµως, δεν φαίνονται. Ταιριάζει η φράση του Κώστα Ουράνη για την Ισπανία, στο ταξιδιωτικό του βιβλίο Sol y Sombra: «Είναι σαν το ρόδι, που µέσα από µια ξερή φλούδα κρύβει αναρίθµητα αστραφτερά ρουµπίνια».

Από άρθρο του Αλέκου Αλαβάνου για τον ∆ηµήτρη ∆ηµόπουλο (1940-2021) στα Νέα Σαββατοκύριακο 16-17 Ιανουαρίου 2021.

Η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει γάντι µε τα όσα συµβαίνουν σήµερα στον ευρύτερο αγροτικό χώρο. Η εκµετάλλευση πάει σύννεφο! Την ώρα που όλοι µιλούν για τις τεράστιες δυνατότητες της αγροτικής παραγωγής, αυτό που στην πραγµατικότητα συµβαίνει, είναι µια δράκα επιτήδειων να ποδηγετεί τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο και να νέµεται, χωρίς να προσφέρει κάτι, τεράστιους πόρους που έχουν προορισµό την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.

Η αλήθεια είναι ότι τους δόθηκε κάποια στιγµή η ευκαιρία να βρεθούν αγκαλιά µε τον… κουβά. Να πιάσουν στα χέρια τους το εύκολο χρήµα και να επιδοθούν χωρίς κανέναν ενδοιασµό στον εκµαυλισµό συνειδήσεων. Να εγκαταστήσουν δίπλα στην κεντρική διοίκηση το δικό τους παρακράτος και να ορίζουν για καιρό τις τύχες του αγροτικού κόσµου. ∆εν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι βρίσκονται από τη µια στιγµή στην άλλη µε πολλά, εύκολα, λεφτά. Είναι πάντως από τις λίγες φορές που ο κουβάς πέφτει σε χέρια που δεν έχουν κανέναν δισταγµό στη διαχείρισή τους.

∆εν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι όλη αυτή τη στρέβλωση επήλθε σε µια εποχή που η ελληνική οικονοµία φλερτάριζε µε τη χρεοκοπία, που ο αγροτικός χώρος και οι οργανωτικές του δοµές κατέρρεαν και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Είναι εύκολος ο εκµαυλισµός όταν η πείνα γίνεται απειλητική και οι αρχές και τα ήθη δοκιµάζονται.

Αν υπάρχει µια ελπίδα, έρχεται από τους λίγους τους έντιµους, τους εµπνευσµένους, τους αλληλέγγυους που όπως το ρόδι του Ουράνη, κρύβουν µέσα από την ξερή φλούδα αναρίθµητα αστραφτερά ρουµπίνια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία