BACK TO
TOP
Γνώμες

Χωρίς κεφάλαια και καθοδήγηση

Η χρονιά που ξεκίνησε σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τοµέα δείχνει ιδιαίτερα απαιτητική και θα χρειασθούν αυξηµένα αντανακλαστικά από τους αγρότες κατόχους αγροτικών εκµεταλλεύσεων, προκειµένου να καταγραφεί στο τέλος της εµπορικής περιόδου ένα ενδιαφέρον οικονοµικό αποτέλεσµα.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

165
0

Σοβαρές αλλαγές στους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πληθώρα νέων ειδικών δράσεων, όπως τα λεγόµενα eco-schemes, στενά περιθώρια αγοράς στα commodities, µεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, τεχνολογικές εξελίξεις και ψηφιακά εργαλεία που αλλάζουν άρδην τον τρόπο παραγωγής, είναι ορισµένες µόνο από τις προκλήσεις µε τις οποίες βρίσκεται σήµερα αντιµέτωπος κάθε αγρότης.

Κι όλα αυτά, σε µια χώρα που δεν αποδίδει τη δέουσα σηµασία στα θέµατα της αγροτικής παραγωγής. ∆εν λύνει εγκαίρως τα θέµατα που ανακύπτουν σε συνέχεια των κοινοτικών αποφάσεων, δεν αποσαφηνίζει το θεσµικό πλαίσιο, δεν επικοινωνεί µε παρρησία και υπευθυνότητα ακόµα και τις επιλογές της. Με την κεντρική διοίκηση παθητικό δέκτη της πολιτικής που χαράσσει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία και µια πολιτική ηγεσία δέσµια της άγνοιάς της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις κρίσιµες λεπτοµέρειες, η ελληνική γεωργία κινείται αγκοµαχώντας και οι Έλληνες αγρότες παραµένουν ουραγοί των εξελίξεων διεθνώς.

Ακόµα και τα στατιστικά δεδοµένα αναφορικά µε τη διαµόρφωση του καλλιεργητικού χάρτη της χώρας, τα επίπεδα των αποδόσεων, την εξέλιξη των τιµών παραγωγού και τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά, έρχονται µε τεράστια καθυστέρηση ή δεν φτάνουν ποτέ στους αγρότες, προκειµένου να προγραµµατίσουν ανάλογα τη δραστηριότητά τους τον επόµενο χρόνο.

Την ίδια ώρα, τα προβλήµατα µε τις πληρωµές ενισχύσεων, τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προς τα επίπεδα των πιστώσεων, δυσκολεύουν τη συναλλακτική σχέση των αγροτών µε πιστωτές και τράπεζες και αµαυρώνουν την πιστοληπτική τους εικόνα και τις συνεργασίες τους ποικιλοτρόπως.

Χρειάζεται ένα γενναίο ξεκαθάρισµα και µια άλλη δοµή λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία να µην έχει σχέση µε τα όσα έχουν συµβεί και συµβαίνουν ακόµα, τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτή η νέα δοµή δεν επιτυγχάνεται, ούτε µε «µασάζ» στο κουρασµένο στελεχιακό δυναµικό του Οργανισµού Πληρωµών, ούτε µε µυστικές διεργασίες και αναθέσεις έργου σε δοκιµασµένα σχήµατα «τεχνικών συµβούλων», τα οποία, έδωσαν τις εξετάσεις τους και απότυχαν. Χρειάζεται ένας άλλος ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι κι άλλοι τεχνικοί σύµβουλοι.  
 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία