BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Μάτι... γεωργού ακριβείας

Σαν καλλιεργητής, ο Γιώργος Καραΐσκος, θεωρείται άπιαστος. Προχθές που του τηλεφώνησα, έριχνε λιπάσµατα στα σιτάρια. ∆εν είχε πάει στην Agrothessaly, γιατί είχε διαβάσει τις µετεωρολογικές προβλέψεις που έδιναν βροχές για το Σάββατο, εποµένως είχε προτεραιότητα το λίπασµα. «Γιατί Γιώργο εσύ στο τιµόνι...», ενώ ξέρω ότι έχει τρεις γιούς που ασχολούνται µε τα κτήµατα, ήταν η επόµενη ερώτηση.

KARAISKOS-GIWRGOS_694

Γιώργος Καραΐσκος

140
1
 

«Γιατί, πρέπει να βλέπω όλο το χωράφι. Το λίπασµα είναι εύκολη δουλειά και παράλληλα µια ευκαιρία να περιηγούµαι στην καλλιέργεια. Να βλέπω τις αδυναµίες και να συζητάω µε τα παιδιά, κατά βάση µε τον έναν που είναι γεωπόνος, τι ακριβώς πρέπει να κάνουµε».

Η αλήθεια είναι ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Με τον τρόπο που λειτουργεί, θα µπορούσαµε να πούµε ότι ανακάλυψε τη γεωργία ακριβείας, πολύ πριν την ψηφιοποίηση και πριν γίνει... της µόδας.

Καλλιεργεί στην περιοχή της Φαλάνης, στο νοµό Λάρισας, περισσότερα από 2.200 στρέµµατα. Μόνο για βαµβάκια έχει κρατήσει φέτος περί τα 1.600 στρέµµατα. Θα µπορούσε να πει κανείς ότι το βαµβάκι είναι η αδυναµία του. Το περασµένο φθινόπωρο έκανε δοκιµή στα κτήµατά του την πρώτη εξάσειρη John Deere βαµβακοσυλλεκτική που ήρθε στην Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι από φέτος να πιάσει δουλειά.

Γενικά θεωρείται... µοναχικός λύκος. Από την άλλη, θέλει και να συµµετέχει. Συµµετείχε ανέκαθεν στα συνεταιριστικά δρώµενα, παλιότερα στην Ένωση Λάρισας και τώρα στον νεοσύστατο πρωτοβάθµιο Συνεταιρισµό Λαρισαίων «Η Ένωση». Λέγεται, βέβαια, ότι έχει συστήσει και οικογενειακή Οµάδα Παραγωγών, απ’ όπου διαχειρίζεται το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής  του, αφήνοντας κάτι λίγο για τον συνεταιρισµό. Όλα τα προηγούµενα χρόνια, µε εξαίρεση ίσως τη φετινή χρονιά, έδινε το παρών και στα µπλόκα. Στο χωριό του, µάλιστα, στη Φαλάνη, γίνονταν παλιότερα οι περισσότερες από τις «νυχτερινές συναντήσεις» των µπλοκατζήδων. Οι καταβολές του είναι αριστερές, µπορεί να φθάνουν µέχρι τη δογµατική αριστερά, ωστόσο, οι παρέες του ήταν συνήθως... φιλελεύθερες. Είναι ίσως αυτό που δίνει το δικαίωµα σε ορισµένους άσπονδους φίλους του να λένε πως είναι... αριστερός µε δεξιά τσέπη!

Πέρα όµως από τα πειράγµατα, η περίπτωση του Γιώργου Καραΐσκου έρχεται να αποδείξει ότι η προσήλωση στο αγροτικό επάγγελµα δικαιώνει τους ανθρώπους που επενδύουν σ’ αυτό. Ο Γιώργος δεν είχε να διαχειρισθεί καµιά τεράστια οικογενειακή περιουσία. Αυτά που τον έκαναν να ξεχωρίσει ήταν η προσήλωση, η µεθοδικότητα και η επανεπένδυση των χρηµάτων του. ∆εν έπαψε ποτέ να επενδύει σε µηχανήµατα, σε εξοπλισµό και σε αγροτική γη. Πίστεψε βαθιά στο αγροτικό επάγγελµα κι αυτό τον αποζηµιώνει και µε το παραπάνω! 

 

 Βιογραφικό

Ο Γιώργος Καραΐσκος είναι αγρότης κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελµα και γεννήθηκε στη Φαλάνη Λάρισας το 1959. Είναι παντρεµένος και έχει τρεις γιούς. Τα παιδιά του συνδράµουν ενεργά στην οικογενειακή αγροτική εκµετάλλευση που υπερβαίνει
τα 2.200 στρέµµατα εκτατικών, κατά βάση, καλλιεργειών. Συµµετέχει στα συνεταιριστικά δρώµενα της περιοχής του και για πολλά χρόνια έδινε το παρών στα «χειµερινά µπλόκα». Ενδιαφέρεται για τα κοινά, συµµετέχει σε όλες τις ενηµερωτικές συναντήσεις των αγροτών, θεωρείται, ωστόσο, για πολλούς... µοναχικός λύκος. 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-03-2019 11:28Λεωνίδας

2200 στρέμματα και αριστερός; Αν ήταν στη Ρωσία τότε δε θα χε ούτε 1, θα δούλευε στο κολχοζ και θα τρωγε μια φορά τη βδομάδα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία