BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Από καραμπόλα στη λάσπη

Για πολλούς η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτέλεσε µια µεγάλη έκπληξη. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι εξαπίνης βρέθηκε και ίδιος. Προφανώς η επιλογή αποτέλεσε αποτέλεσµα κάποιας «καραµπόλας», όπως λέγεται στη γλώσσα των ανασχηµατισµών. Τώρα το θέµα είναι τι µπορεί να περιµένει κανείς από αύτη την εξέλιξη. Ο βίος και η πολιτεία του Μάκη Βορίδη είναι λίγο πολύ γνωστά, άλλωστε µια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο δίνει αρκετές λεπτοµέρειες για τα καµώµατα των παιδικών του χρόνων και την εν γένει πολιτική του διαδροµή.

voridis-skitso

Μάκης Βορίδης

23
0

Σήµερα βρισκόµαστε στο 2019, ο Μαυροειδής και µετά Μάκης Βορίδης διετέλεσε για καιρό επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας και στη συνέχεια υπουργός Υγείας, ενώ σήµερα βρίσκεται στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η αλήθεια είναι ότι καιρό τώρα το συγκεκριµένο υπουργείο χρειάζονταν έναν υπουργό µε το πολιτικό εκτόπισµα και τo ταµπεραµέντο του Βορίδη. Έναν υπουργό που να µην έρχεται κουβαλώντας προσωπικές δεσµεύσεις έναντι των συντελεστών του χώρου, που να µην σκέφτεται τα «ψηφαλάκια» της εκλογικής του περιφέρειας, που να ξέρει να κάνει lobbing στις Βρυξέλλες, να µπορεί να διαπραγµατεύεται ενεργά για τα κρίσιµα ζητήµατα της ΚΑΠ και να µεταφέρει στη χώρα το δηµιουργικό πνεύµα των κοινοτικών κανόνων.

Θα τα κάνει όλα αυτά ο Βορίδης; Η απάντηση είναι δύσκολη. Είναι άλλο να έχεις κάποιες ενδιαφέρουσες προδιαγραφές και άλλο να µετουσιώνεις αυτά σου τα χαρακτηριστικά σε πολιτικές παρεµβάσεις και σε οικονοµικό ή κοινωνικό αποτέλεσµα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά, ο υπουργός έχει δίπλα του δύο άξιους συνεργάτες. Ο Τρικαλινός βουλευτής Κώστας Σκρέκας είναι επίσης ένα πολιτικό στέλεχος υψηλών προδιαγραφών µε σαφέστερη εικόνα των αγροτικών θεµάτων. Ταυτόχρονα και η Φωτεινή Αραµπατζή, βουλευτής Σερρών, έχει θητεύσει αρκετό καιρό ως τοµεάρχης αγροτικού, προβαίνοντας συχνά σε καίριες παρεµβάσεις στα χρόνια της αντιπολίτευσης.       

Όλα θα κριθούν από τον «δεύτερο κύκλο» στελεχών που θα συγκροτήσουν την οµάδα κρούσης του υπουργείου. Αποτελεί γεγονός ότι η δηµόσια διοίκηση και το στελεχιακό της δυναµικό έχουν υποβαθµισθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια. Οι παλιοί καλοί υπάλληλοι έχουν φύγει, κάποιοι έχουν κουραστεί και στις πρώτες γραµµές έχουν µείνει αρκετοί που ενδιαφέρονται µόνο για την προσωπική τους ατζέντα. Το σύστηµα των συµβούλων, όπως το γνωρίσαµε δεν αποδίδει τα δέοντα και οι επιτελικές θέσεις στους οργανισµούς ξεπέφτουν συνήθως σε αποτυχόντες πολιτευτές και σε στελέχη µε ζωηρό κοµµατικό πρόσηµο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μάκης Βορίδης καλείται να ενηµερωθεί για τα θέµατα, να εντοπίσει τα µεγάλα ζητήµατα που υπάρχουν, να αποκτήσει ιδία άποψη επ’ αυτών και να καθορίσει τις προτεραιότητες και τον τρόπο διευθέτησής  τους. Ένα αποτελεσµατικό management είναι προϋπόθεση για µια πετυχηµένη πολιτική πορεία.

 
Βιογραφικό
Ο Μάκης Βορίδης γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1964 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και πτυχιούχος της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, έχει Master of Laws στο University of London, ειδικευµένος σε θέµατα ∆ιεθνούς Εµπορικού ∆ικαίου και Ποινικού ∆ικαίου. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Τον Σεπτέµβριο του 2007 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. ∆ιετέλεσε υπουργός Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων στην κυβέρνηση Παπαδήµου, υπουργός Υγείας (2014-2015) και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν∆ (2012-2014). Είναι παντρεµένος µε την παιδίατρο ∆ανάη Μιχελάκου και έχει δύο παιδιά, µία κόρη και ένα γιο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία