BACK TO
TOP
Αγρόσχολος

Η ηµέρα της Μαρµότας στο ζαχαρουργείο

Σενάριο βγαλµένο από την κινηµατογραφική ταινία «η ηµέρα της Μαρµότας», στην οποία ο πρωταγωνιστής ξυπνά κάθε πρωί και ζει τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις, βιώνουν και φέτος οι τευτλοπαραγωγοί.

xioni-fortigo

10
0

Για µια ακόµη χρονιά, λοιπόν, έκαναν το χρέος τους, να καλλιεργήσουν τεύτλα, τα παρέδωσαν εµπρόθεσµα στην ΕΒΖ, η οποία τους είχε υποσχεθεί πως θα τους έχει εξοφλήσει έως τα Χριστούγεννα για να κάνουν «γλυκιές» γιορτές, αλλά αθέτησε τη δέσµευσή της και σε λίγο θα αρχίσουν οι κινητοποιήσεις, µε τις καταλήψεις, πιθανώς του κτηρίου διοίκησης ή του εργοστασίου της ζαχαροβιοµηχανίας, µήπως και βρεθούν οι πόροι...


Υβρίδια
-Ανησυχητικές φήµες για γνωστό ορυζόµυλο από τη Μακεδονία ότι έχει απλήρωτες ακόµη τις αγορές του 2016, ακούγονται όλο και πιο έντονα τελευταία.

-Τα στόµατα έχουν αρχίσει να ανοίγουν, διότι διέρρευσαν πληροφορίες ότι οι τράπεζες του έκλεισαν τη στρόφιγγα της χρηµατοδότησης κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν µπόρεσε να κάνει αγορές για την εµπορική περίοδο 2018-2019.

-Το ποσό λέγεται πως είναι µικρότερο από το «κανόνι» που έριξαν προ διετίας οι γνωστοί... Αφοί, αλλά και πάλι εκτιµάται σε κάποια εκατοµµύρια ευρώ. Για όσους έχουν να λαµβάνουν, το πρόβληµα είναι µεγάλο. Μόλις γίνουν οι διασταυρώσεις, η Agrenda θα επανέλθει και µε ονόµατα.


Ρυζόγαλο

Η ροή των πληρωµών (και) στα ρύζια, δεν εµπίπτει σε όρους εµπορικής… κανονικότητας. Οι περισσότεροι µεταποιητές, λόγω δυσκολιών πρόσβασης σε τραπεζική ρευστότητα έχουν µετατρέψει τους παραγωγούς, σε τράπεζα, κάνοντας εσωτερικό δανεισµό. Παίρνουν την παραγωγή, την εµπορεύονται και στην καλύτερη τους εξοφλούν µετά από 7-8 µήνες.

 
Αµείλικτοι αριθµοί

Στη ζαχαροκαλλιέργεια που βαίνει προς αφανισµό οι αριθµοί είναι αµείλικτοι. Στο Νοµό Σερρών από τα 11.500 στρέµµατα του 2017 το 2018 καλλιεργήθηκαν µόλις 600, στο Πλατύ Ηµαθίας µόλις 1.500 από τα 10.500 και στον Έβρο η κατρακύλα έφθασε στα 2.200 από τα 12.000 στρέµµατα. Ειληµµένο το «λουκέτο» στην ΕΒΖ εκτιµά η Αραµπατζή.

           

Χρεωστικό

Οι αγρότες φταίνε που οι ζηµιές στην παραγωγή ξεπέρασαν τα έσοδα του ΕΛΓΑ και οδήγησαν σε δύο αναθεωρήσεις του προϋπολογισµού του για να καλυφθεί από τα ταµειακά διαθέσιµα το παθητικό ισοζύγιο των 38 εκατ. ευρώ; Αλήθεια, το κόστος της αναλογιστικής πολυθρύλητης µελέτης από ποια τσέπη θα καλυφθεί;

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία