BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Η MAGMA επενδύει στην έρευνα για λύσεις φιλοπεριβαλλοντικές

Έχοντας δηµιουργήσει σε µια περίπου 30ετία µια από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις αγροχηµικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχοντας κάνει την επιλογή να διαθέσει στο τέλος αυτού του κύκλου το µετοχικό του πακέτο στους πρώην συνεταίρους του της Κινεζικής ADAMA, θα ‘λεγε κανείς ότι ο Βασίλης Παΐσιος αποφάσισε να ξεκουραστεί.

26-31_01_2

650
0

Λάθος! Τρία χρόνια µετά απ’ αυτή την πώληση, ο ασίγαστος επιχειρηµατίας βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραµµή των εξελίξεων. Τουλάχιστον στον κλάδο των εισροών. Έναν κλάδο που εξελίσσεται ταχύτατα, µε προτεραιότητα τη βιώσιµη ανάπτυξη. Έτσι, ενισχύοντας πρώτα τη µονάδα παραγωγής αγροχηµικών στα Οινόφυτα Βοιωτίας, τον τελευταίο χρόνο η MAGMA AEBE, προχώρησε στην κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής, συσκευασίας και αποθηκών διανοµής λιπασµάτων, στο βιοµηχανικό πάρκο της Κορίνθου. Η κεντρική ιδέα της MAGMA AEBE, δηλώνει στην Agrenda ο κ. Παΐσιος, βασίζεται στην ανάγκη να υπάρχει στη χώρα ένας ελληνικός, ισχυρός και αξιόπιστος φορέας παραγωγής - διαχείρισης προϊόντων θρέψης, φυτοπροστασίας και πολλαπλασιαστικού υλικού. Κι όλα αυτά, µε την υποστήριξη µιας αξιόπιστης οµάδας έρευνας.   
 

Συνέντευξη στον: Γιάννη Πανάγο

Κύριε Παΐσιε, έχετε µία µεγάλη διαδροµή στον κλάδο των γεωργικών εφοδίων κυρίως µε την δηµιουργία της ΑΛΦΑ που επί 30 χρόνια πρωτοστάτησε στον χώρο. Μετά την εξαγορά της, ξεκινήσατε να δραστηριοποιείστε  µε την ΜAGMA ΑΕΒΕ. Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις της εταιρείας σήµερα;

Η κεντρική ιδέα της ΜAGMA ΑΕΒΕ παραµένει η ίδια που µε έκανε να ξεκινήσω την ΑΛΦΑ στο τέλος της δεκαετίας του’ 80. Η ανάγκη του να υπάρχει στην χώρα ένας ελληνικός ισχυρός και αξιόπιστος φορέας έρευνας, παραγωγής- διαχείρισης προϊόντων θρέψης, φυτοπροστασίας και πολλαπλασιαστικού υλικού.  Όχι ότι δεν υπήρχαν τότε- όπως και τώρα υπάρχουν- αλλά αν το δείτε σε βάθος, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός παράγων συρρικνώνεται σε µέγεθος και ισχύ. Με προκαλεί το γεγονός της αυξανόµενης εξάρτησης από εξωχώρια κέντρα, µε ό,τι αυτό σηµαίνει στις δυνατότητες επιλογής των εµπλεκοµένων, αλλά και ευρύτερα στο εργατικό δυναµικό της χώρας, την οικονοµία και την ανάπτυξη. ∆ιότι καλή η παγκοσµιοποίηση, αλλά σε κρίσιµους τοµείς-όπως η γεωργία, καλύτερο είναι να υπάρχει εθνική διασφάλιση.

∆εν είναι αντιφατικό αυτό που λέτε µε δεδοµένη την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΑΛΦΑ;

Λογική ερώτηση, όµως οι αγοραστές ήταν οι κύριοι προµηθευτές και κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας των περισσοτέρων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που διακινούσε η ΑΛΦΑ. Εφόσον πήραν την απόφαση να λειτουργήσουν µόνοι  στην Ελλάδα, µια µη συναινετική διαδικασία  θα είχε µόνο αρνητικά επακόλουθα. Ήταν µια υποχρεωτική πορεία. Προσωπικά δεν ήθελα αυτή την εξέλιξη. Αγαπώ τη δουλειά µου, τους συνεργάτες µου, τους συναδέλφους µου και ελπίζω, για τους περισσότερους, τα αισθήµατα να είναι αµοιβαία. Με τον κόσµο της γεωργίας, µας δένει µια µακροχρόνια και γόνιµη συνεργασία ταυτόχρονα φιλική και ευχάριστη. ∆εν γυρίζεις την πλάτη εύκολα σ’ αυτά. Είναι κοµµάτι απ’ τη ζωή µου.

Ποιες είναι οι δράσεις της ΜAGMA αυτή την περίοδο;

Οι δράσεις µας συµβαδίζουν µε τους στόχους της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά τα λιπάσµατα ολοκληρώνουµε την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής συσκευασίας και αποθηκών διανοµής και τις παράλληλες υποδοµές στο βιοµηχανικό πάρκο της Κορίνθου. Είναι η µεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα, που αφορά τη γεωργία, µετά από πολλά χρόνια. Στόχος µας να επεκτείνουµε την παραγωγή µας σε όλους τους τύπους λιπασµάτων υψηλών προδιαγραφών. Πρωτοποριακά κοκκώδη µε ή χωρίς ιχνοστοιχεία, κρυσταλλικά, πρωτοποριακά υγρά µε βιοδιεγέρτες, πρώτες ύλες, ιχνοστοιχεία και βιοδιέγερτες υψηλών προδιαγραφών. Έχουµε ειδικό τοµέα έρευνας από δύο χηµικούς και έναν γεωπόνο, τους οποίους συνδράµει η πιστοποιηµένη οµάδα πειραµατισµού της ΜAGMA. Έτσι καλύπτουµε όλο το φάσµα των κανονιστικών διατάξεων της ΕΕ και της χώρας, σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την αποτελεσµατικότητα στον αγρό. Ταυτόχρονα, παραµένουµε ευέλικτοι και ανταποκρινόµαστε στις ειδικές προτάσεις των γεωπονικών καταστηµάτων, τα οποία γνωρίζοντας τις ανάγκες των περιοχών τους µας κατευθύνουν σε παραγωγή προϊόντων για λιπάνσεις ακριβείας. 
Σε ό,τι αφορά τη φυτοπροστασία αρχικά διαδώσαµε µια σειρά βιολογικών προϊόντων, τα οποία εφαρµόστηκαν µε σηµαντική και µετρήσιµη επιτυχία στην πράξη όπως π.χ. οι παγίδες προσέλκυσης εξόντωσης του δάκου, της Μύγας της Μεσογείου κ.α. Θεωρώ ότι κάναµε πρόοδο στον τοµέα αυτό.
Η µαζική παγίδευση µειώνει δραστικά και σε συγκεκριµένες περιπτώσεις να εξαλείφει την ανάγκη χρήσης εντοµοκτόνων. Η φάση την οποία ξεκινάµε τώρα είναι αυτή των συµβατικών σκευασµάτων σε συνεργασία µε αξιόπιστους παραγωγούς προσπαθώντας έτσι να καλύψουµε κάθε πτυχή της φυτοϋγείας, προσφέροντας λύσεις οικονοµικά δίκαιες, µέσα στα πλαίσια που διαµορφώνουν η σύγχρονη νοµοθεσία και η αντίληψη για µια βιώσιµη γεωργία. Παράλληλα, δουλεύουµε σε µια σειρά νέες ιδέες προσεγγίσεις και στη θρέψη και στη φυτοπροστασία.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα τι µπορείτε να µας πείτε; 

Η MAGMA επενδύει στον τοµέα της εφαρµοσµένης αλλά  και στον τοµέα της βασικής έρευνας.  Το γραφείο µας στα Χανιά της Κρήτης ασχολείται κυρίως µε τη βασική έρευνα και συγκεκριµένα προσπαθεί να εντοπίσει φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοποριακές µεθόδους καταπολέµησης των φυτονόσων αλλά και µεθόδους κυκλικής οικονοµίας για ανάκτηση θρεπτικών συστατικών από απορριµµατικές ροές σε συνεργασία µε ερευνητικά ιδρύµατα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα ασχολείται µε την τεκµηρίωση της δράσης των βιοδιεγερτών ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο οι εγγενείς τους δυνατότητες.  H οµάδα χηµικών και βιολόγων στα εργαστήρια στα Οινόφυτα εκτός από τους ποιοτικούς ελέγχους αναβαθµίζει συνεχώς τα σκευάσµατα και έχει ήδη δώσει σηµαντικά προϊόντα. Τέλος η πιστοποιηµένη πειραµατική µας µονάδα ελέγχει την αποτελεσµατικότητα των προτάσεών µας σε πραγµατικές συνθήκες αγρού.

Είστε αισιόδοξος για την ελληνική γεωργία στην οποία όπως φαίνεται έχετε αφιερώσει όλες τις προσπάθειές σας; 

Τα τελευταία χρόνια πρόσθεσαν εµπόδια στην ελληνική γεωργία. Ο κορωνοϊός, οι αυξήσεις τιµών και ο πόλεµος Ρωσίας-Ουκρανίας, µετά από µια µακροχρόνια οικονοµική κρίση δηµιούργησαν ανακατάταξη αγορών και ανασφάλεια. Οι συνεχείς παρεµβάσεις της ΕΕ προσθέτουν ουσιαστικά αλλά και γραφειοκρατικά εµπόδια στον Έλληνα γεωργό αλλά και τον γεωργό του Ευρωπαϊκού Νότου.

Θα έχετε διαβάσει την τελευταία ΚΑΠ. Για τους περισσότερους είναι ένα κείµενο ακατάληπτο. Οι προϋποθέσεις για την καταβολή των ενισχύσεων είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο. Θα έχετε αντιληφθεί ότι η φυτοπροστασία έχει δαιµονοποιηθεί, µε αποτέλεσµα τα αµέτρητα  κενά, λόγω των συνεχών περιορισµών των λίγων σκευασµάτων που κατάφεραν-προς το παρόν- να ξεπεράσουν τις πανάκριβες και δαιδαλώδεις απαιτήσεις της ΕΕ.   
Όλα αυτά δυσκολεύουν το Νότο µε τον µικρό κλήρο και τις πολλές καλλιέργειες. ∆εν µε εκπλήσσει. Από το 1958 µέχρι σήµερα (65 χρόνια) όλοι οι Επίτροποι Γεωργίας της ΕΕ ήταν από τον Βορρά (µε εξαίρεση 1 χρόνο την Ιταλία). Όσο και να µην το δέχονται, η προσοχή τους στρέφεται προς τον Βορρά, τις µεγάλες καλλιέργειες και τον µεγάλο κλήρο. Σιτάρι, καλαµπόκι, τεύτλα, πατάτες. Τις φάρµες µε 50.000 ή 100.000 στρέµµατα. Η λύση που µας αποµένει είναι η ποιοτική παραγωγή. Εκεί η xώρα µας καταφέρνει µέχρι τώρα να αµύνεται. Και λέω αµύνεται, γιατί επί µια δεκαετία η αξία της φυτικής παραγωγής παραµένει γύρω στα 7,8 δις +/- 4%.
Με ρωτάτε αν είµαι αισιόδοξος. Παρ’ όλα αυτά είµαι, γιατί η παραγωγή τροφίµων είναι η επιβίωση µας. Είναι το αύριο των 550.000 αγροτών µας, λιγότερων ίσως µετά από µερικά χρόνια, αλλά επίσης πολλών. Σήµερα µιλάµε για αυξήσεις στα τρόφιµα. Αυτό δεν θα σταµατήσει. Όσο αυξάνουµε τις διαδικασίες, η αύξηση θα περνά στα τρόφιµα, που θα παραµένουν είδη πρώτης ανάγκης και θα συνεχίσουν να παράγονται.
Και η ΜAGMA Α.Ε.Β.Ε. θα παραµείνει ένας σηµαντικόςελληνικός πυλώνας έρευνας και εφοδίων της γεωργικής γης, µε την εµπιστοσύνη του κόσµου και των συναδέλφων και τις δεξιότητες και το φιλότιµο των εργαζοµένων σ’ αυτήν.

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Παΐσιος γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτος του  Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών µε µεταπτυχιακό στην Αγροτική Οικονοµία. Ασχολείται µε τον κλάδο των εισροών από το 1980 και έχει αποκτήσει µεγάλη εµπειρία στις οικονοµοτεχνικές διαδικασίες µια συνεχούς µεταβαλλόµενης γεωργίας. Είναι παντρεµένος µε την Μάρθα Παΐσίου επίσης γεωπόνος, πατέρας δυο παιδιών. Από την αρχή του επαγγελµατικού βίου ίδρυσε εταιρείες και ανέπτυξε προϊόντα συντελώντας σηµαντικά στην οικονοµική πρόοδο του κλάδου. Υπήρξε ιδρυτικό µέλος του ΕΣΥΦ, του ΣΕΠΥ και µέλος του ΣΠΕΛ για πολλά έτη. Στην παρούσα φάση αναπτύσσει την εµπορική – βιοµηχανική εταιρεία MAGMA AEBE

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία