Οι βραβεύσεις, για τον 5ο διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου IOOC KOTINOS 2020 πραγματοποιήθηκαν στο Ξενοδοχείο Athens Marriott στις 22 Ιουλίου, από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ και την Επιτροπή Αξιολόγησης των Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων, παρά τις αντιξοότητες, εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι εταιρίες, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα των οποίων διακρίθηκαν για την κορυφαία ποιότητά τους την ελαιοκομική περίοδο 2019/2020, παρέλαβαν τα βραβεία τους, σε μια ιδιαίτερη τελετή Απονομής σε κλίμα έντονης ικανοποίησης.
Στην φωτογραφία απεικονίζονται οι χρυσοί νικητές για το ελαιόλαδο «The Governor Premium Extra Virgin Olive oil»
Φέτος, τα δείγματα του ελαιολάδου ήταν εξαιρετικά, καθώς ανέδειξαν 44 νικητές, οι οποίοι και απέσπασαν εκτός από χρυσό, ασημένιο και χάλκινο βραβείο, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή δυναμική που διατηρεί ο τομέας, παρά τις αντιξοότητες.
Μάλιστα, το 94% των δειγμάτων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό συγκέντρωσαν βαθμολογία άνω του 70%, αποδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα των ελληνικών παρθένων ελαιολάδων.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ, Βαγγέλης Διβάρης, ο οποίος και τοποθετήθηκε σχετικά με τις πρώτες επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά και με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τη Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο.
Ο κος Γιώργος Οικονόμου, Εκτελεστικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. της ΦΙΛΑΙΟΣ παρουσίασε την διαδρομή 22 χρόνων της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ και τις δράσεις από την ίδρυσή της το 1998. «Επιστημονικοί φορείς, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως η ΦΙΛΑΙΟΣ», τόνισε, «αναδεικνύουν στο ευρύ κοινό, μεταξύ άλλων, την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία, τον πολιτισμό της Ελιάς και του Ελαιολάδου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Μεταξύ των μέσων τα οποία αξιοποιεί η Λέσχη για την υποστήριξη και ανάδειξη των προϊόντων της ελιάς είναι ο Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ, καθώς και ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας OLIVE CHALLENGE.
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, η κα Αντωνία Τριχοπούλου. Στην εισήγησή της με θέμα “Ελαιόλαδο: Μεσογειακή Διατροφή και Βιώσιμη Ανάπτυξη” αναφέρθηκε στη σημασία της χρήσης του ελαιολάδου ως μοναδικής λιπαρής ουσίας στη διατροφή μας, καθώς επίσης στη συμβολή του ελαιοδένδρου και των προϊόντων του στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ουσιαστική περιβαλλοντική τους επίδραση.
Τις ομιλίες ολοκλήρωσε η κα Έφη Χριστοπούλου, Χημικός Eμπειρογνώμων Ε. Ε. και Δ. Σ. Ε., Panel Supervisor Οργανοληπτικής Ομάδας ΣΕΒΙΤΕΛ, η οποία παρουσίασε την αδιάβλητη διαδικασία που ακολουθεί ο Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου ΚΟΤΙΝΟΣ (Blind Test, φύλλο αξιολόγησης που χρησιμοποιείται από τους κριτές στον διαγωνισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου MARIO SOLINAS), καθώς και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά οι πίνακες με τους νικητές του διαγωνισμού
|
ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ |
|
|
ΕΠΩΝΥΜΙΑ |
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ |
ΒΡΑΒΕΙΑ |
ΕΝΤΑΣΗ |
ΚΥΚΛΩΠΑΣ Α.Ε. |
ΚΥΚΛΩΠΑΣ ΚΤΗΜΑΤΑ EARLY HARVEST EXTRA VIRGIN OLIVE OIL |
ΧΡΥΣΟ |
ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗ |
TERRA CRETA A.B.E.E. |
Terra Creta Grand Cru |
ΑΣΗΜΕΝΙΟ |
|
NUTRIA A.E. |
MYTHOLIO EXTRA VIRGIN OLIVE OIL |
ΧΑΛΚΙΝΟ |
|
ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ |
Zarli Olive Oil |
ΕΠΑΙΝΟΣ & ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ |
|
VASILIS DELIVASILIS OLIVEOIL |
VASILIS DELIVASILIS OLIVENOEL |
||
OLIVE FABRICA-Γ. ΔΑΦΝΗΣ & Σ. ΔΑΦΝΗΣ Ο.Ε. |
THE GOVERNOR PREMIUM EXTRA VIRGIN OLIVE OIL |
ΧΡΥΣΟ |
ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑΙΑ |
ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ |
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΗΛΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΟΛΙΩΤΗ- ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ |
ΑΣΗΜΕΝΙΟ |
|
YIOI NΙΚ. ΠΡΙΦΤΗ Ο.Ε. |
VERUS HELLENIC PREMIUM MONOVARIETAL KLONARA |
ΧΑΛΚΙΝΟ |
|
PHYSIS OF CRETE |
KORONOA ULTRA PREMIUM MONOVARIETAL EXTRA VIRGIN OLIVE OIL |
ΕΠΑΙΝΟΣ & ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ |
|
PHYSIS OF CRETE |
Physis of Crete 0.2 |
||
ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ |
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΗΛΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΟΛΙΩΤΗ |
||
ΣΕΛΛΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ |
Σελλάς Αγουρέλαιο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο |
||
MALVA - ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ |
Malva 0.2 Premium Extra Virgin Olive Oil |
||
UPFIELD HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. |
ΑΛΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
|
ΣΤΑΥΓΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
PLAKIAS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL |
||
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΚΡΙΤΣΑΣ |
kritsa 0.3 |
||
OLIVARTIA Ε.Π.Ε. |
Xilouris Family |
||
OLIVELAWON Ι.Χ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Ε.Ε. |
E-LA-WON EXTRA VIRGIN OLIVE OIL GREEN FRESH |
|
ΠΟΠ-ΠΓΕ |
|
|
ΕΠΩΝΥΜΙΑ |
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ |
ΒΡΑΒΕΙΑ |
ΕΝΤΑΣΗ |
HELLENIC FIELDS Ε.Π.Ε. |
ena ena Extra Virgin Olive Oil PGI OLYMPIA |
ΧΡΥΣΟ |
ΠΟΠ-ΠΓΕ ΙΣΧΥΡΗ |
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.Ε. |
Terra ZAKROS |
ΑΣΗΜΕΝΙΟ |
|
776 DELUXE FOODS |
776 EXTRA VIRGIN OLIVE OIL PGI OLYMPIA |
ΧΑΛΚΙΝΟ |
|
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.Ε. |
Sitia 03 |
ΕΠΑΙΝΟΣ & ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ |
|
ΛΑΠΙΘΑΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε. |
Lapithas Extra Virgin Olive Oil |
||
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΦΑΝΟΥΡΓΑΚΗΣ |
Fanourgakis Family Π.Ο.Π Μεσσαρά |
ΧΡΥΣΟ |
ΠΟΠ-ΠΓΕ ΜΕΣΑΙΑ |
UPFIELD HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. |
ΑΛΤΙΣ ΠΓΕ ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ |
ΑΣΗΜΕΝΙΟ |
|
ΜΑΡΙΑ ΣΠΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ |
OLIORAMA EXCLUSIVE EXTRA VIRGIN OLIVE OIL - PGI |
ΧΑΛΚΙΝΟ |
|
NUTRIA A.E. |
ΙΩΝΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ |
ΕΠΑΙΝΟΣ & ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ |
|
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. |
EXTRA VIRGIN OLIVE OIL PDO KALAMATA |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
|
ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε. |
TOPLOU MONASTERY |
||
UPFIELD HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. |
ΑΛΤΙΣ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ |
|
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ |
|
|
ΕΠΩΝΥΜΙΑ |
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ |
ΒΡΑΒΕΙΑ |
ΕΝΤΑΣΗ |
TERRA CRETA A.B.E.E. |
Terra Creta Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο |
ΧΡΥΣΟ |
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗ |
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ |
Pamako premium-organic mountain-monovarietal |
ΑΣΗΜΕΝΙΟ |
|
ΑΓΡΟΠΟΛΥ Α.Ε. |
Agropoly Organic PDO Kalamata Extra Virgin Olive Oil |
ΧΑΛΚΙΝΟ |
|
ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΟΠΑΙΑ |
ΙΕΡΟ ΔΩΡΟ-SACRUM DONUM |
ΕΠΑΙΝΟΣ & ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ |
|
ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΟΠΑΙΑ |
ΑΝΟΠΑΙΑ ΓΗ - TERRA ANOPAEA |
||
FRIEDRICH BLÄUEL & CO. LTD. |
MOSUR ORGANIC OLIVE OIL EXTRA VIRGIN |
ΧΡΥΣΟ |
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΣΑΙΑ |
FRIEDRICH BLÄUEL & CO. LTD. |
ΜΑΝΙ ORGANIC GREEK |
ΑΣΗΜΕΝΙΟ |
|
HELLENIC FIELDS Ε.Π.Ε. |
ena ena Organic PGI |
ΧΑΛΚΙΝΟ |
|
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ |
Pamako unique premium-organic mountain blend |
ΕΠΑΙΝΟΣ & ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ |
|
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ |
OLVIA by the Tzortzis' family Product of Organic Farming |
||
ΛΑΤΖΙΜΑΣ Α.Ε. |
Latzimas Extra Virgin Olive Oil Product of Organic Farming |
||
ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε. |
TOPLOU MONASTERY |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
|
Σ.Α. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ Ο.Ε. |
OLITHEA |
||
ΜΑΡΙΑ Γ. ΣΓΟΥΡΟΥ, ΣΚΟΥΤΑΡΙ |
σκουτάρι |
*Φωτογραφικό υλικό από τη Γεωργία Καραμαλή