Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

SOS για ελαιοπαραγωγή οι βιοφαινόλες σε σπορέλαια

Καμπανάκι για αρνητικές συνέπειες στην ελληνική ελαιοπαραγωγή χτυπάει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Δανέλλης.

Όχι στις περικοπές ενισχύσεων των «μικρών» λένε οι ευρωβουλευτές

3
1

Σε κίνδυνο θέτει την ελληνική ελαιοπαραγωγή η δυνατότητα προσθήκης βιοφαινολών στα σπορέλαια, βάσει της νέας εκτελεστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει από τον Ιανουάριο ικανοποιώντας σχετικό αίτημα Ισπανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, επιτρέπεται πλέον η προσθήκη πολυφαινολών στα σπορέλαια, και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης, που είναι γνωστή ως μία από τις βασικές ουσίες υγιεινής του ελαιόλαδου.

Το θέμα θέτει προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με ερώτηση του ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης κρούοντας καμπανάκι ότι: η ανατρεπτική αυτή απόφαση της ΕΕ, αφενός νομιμοποιεί την νοθεία και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για διαφημιστικές καμπάνιες από τις χώρες παραγωγούς σπορελαίων, ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία έχει τα πρωτεία, να προβάλουν ότι τα σπορέλαια εμπλουτισμένα πλέον με υδροξυτοροσόλη και με α-τοκοφερόλη, αντιστέκονται στην οξείδωση, κάτι το οποίο ήταν βασικό σημείο υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των σπορελαίων.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το Υπουργείο Υγείας επιβάλλεται να εκμεταλλευτούν τις προφυλάξεις που εκφράζονται στην εκτελεστική απόφαση προκειμένου να μετριάσουν τις καταστροφικές συνέπειες της εν λόγω απόφασης για την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Από τον Ιανουάριο του 2018, ισχύει η Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2017/2373 της Επιτροπής της 14ης Δεκεμβρίου 2017, με την οποία  επιτρέπεται πλέον η προσθήκη πολυφαινολών στα σπορέλαια, και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης, που είναι γνωστή ως μία από τις βασικές ουσίες υγιεινής του ελαιόλαδου.

Πιο συγκεκριμένα από την Απόφαση προκύπτει ότι η προσθήκη υδροξυτυροσόλης στα σπορέλαια θα επιτρέπεται και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα (215 mg/kg), δηλαδή πολύ κοντά στην συνολική ποσότητα φαινολών που πρέπει να περιέχει ένα ελαιόλαδο (250 mg/kg).

Η απόφαση αυτή, η οποία προκλήθηκε από αίτημα ισπανικής εταιρείας στην ουσία νομιμοποιεί την νοθεία και θα λειτουργήσει καταστρεπτικά  για το ελληνικό ελαιόλαδο. Οι διαφημιστικές καμπάνιες από τις χώρες παραγωγούς σπορελαίων, ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία έχει τα πρωτεία, θα προβάλουν ότι τα σπορέλαια εμπλουτισμένα πλέον με υδροξυτοροσόλη και με α-τοκοφερόλη (Βιταμίνη Ε - η οποία ήδη επιτρέπεται να προστίθεται), αντιστέκονται στην οξείδωση, κάτι το οποίο ήταν βασικό σημείο υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των σπορελαίων.

Δεδομένου ότι ο εκτελεστικός κανονισμός της ΕΕ που έχει εκδοθεί με ευθύνη της DGSANTE (Γενική Διεύθυνση Υγείας), γεννά ερωτηματικά, καθώς η υδροξυτυροσόλη που μπορεί πλέον να διατίθεται στην αγορά της Ένωσης ως νέο συστατικό τροφίμων προορίζεται μεν για τον γενικό πληθυσμό, εξαιρουμένων όμως των παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών, των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών.

Δεδομένου ότι με την πρόσφατη, ανατρεπτική  απόφαση της ΕΕ η οποία επιτρέπει πλέον την προσθήκη της φαινόλης "υδροξυτυροσόλη" στα σπορέλαια, ξεκινά μία νέα εποχή για το ελαιόλαδο αλλά και τα σπορέλαια στις διεθνείς αγορές.

Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για την ελληνική ελαιοπαραγωγή.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Με ποιο τρόπο θα ενεργήσουν ώστε – έστω και την ύστατη στιγμή- να εκμεταλλευτούν τις προφυλάξεις που εκφράζονται στην εκτελεστική απόφαση προκειμένου να μετριάσουν με τον τρόπο αυτό τις καταστροφικές συνέπειες της εν λόγω απόφασης για την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-04-2018 13:23Γιωργος

Καλά εκεί στο Ευρωκοινοβούλιο κοιμούνται όρθιοι;;;;; Η έπεσε πολύ λάδι;;;;;;;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία