BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Αμερικανο-ιταλικοί κολοσσοί διακίνησης ελαιολάδου κατηγορούνται για νοθεία

Στο περιφερειακό δικαστήριο της Βορείου Καλιφόρνιας κατέληξαν αμερικανικές και ιταλικές εταιρίες διακίνησης και εμπορίας ελαιολάδου για υπόθεση νοθείας ποσοτήτων έξτρα παρθένου, μετά από καταγγελίες που δέχτηκαν από τους ενάγοντες κ. Scott Koller και Rohini Kumar.

Ελαιόλαδο χωρίς κρατήσεις παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος Ένωση

2
0
O λόγος για την γνωστές ιταλικές εταιρίες διακίνησης και εμπορίας Bertolli και Filippo Berio, του ομίλου Med Foods Inc., σε συνεργασία με τις αμερικάνικές εισαγωγικές εταιρίες Salov North American Corp και Deoleo USA, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αμερικάνικές εταιρίες αντιπροσωπευούν μαζί ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών ελαολάδου στην Αμερική από την Ιταλία

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει μέχρι τώρα η δικαστική υπόθεση καθώς οι κατηγορούμενες εταιρίες καλούνται να απολογηθούν για τρεις σοβαρές κατηγορίες: πρώτον, ελαιόλαδο που έφερε το χαρακτηρισμό «έξτρα παρθένο» περιείχε ραφιναρισμένο έλαιο και ως εκ τούτου κακώς έφερε το όνομα του «έξτρα παρθένου». Κατά δεύτερον, η πραγματική ονομασία προέλευσης του ελαιολάδου αναγραφόνταν μόνο στο πίσω μέρος των φυαλών που το περιείχαν ενώ η μπροστινή ετικέττα του προϊόντος ανέφερε «Εισαγόμενο από την Ιταλία», γεγονός που παραπλανεί τους καταναλωτές να πιστέψουν ότι το ελαιόλαδο προέρχεται από ελιές της Ιταλίας που μετατράπηκαν σε ελαιόλαδο στην Ιταλία. Και τέλος, η μη συσκευασία του προϊόντος σε φυαλή σκούρου χρώματος οδήγησε σε υποβάθμιση της ποιότητας ώστε ακόμα και εάν το ελαιόλαδο ήταν έξτρα παρθένο της στιγμή της εμφυάλωση, δεν ήταν κατά τη στιγμή της κατανάλωσης εξαιτίς της έκθεσής τους στο φως και τη ζέστη

Οι ενάγοντες κ.Koller και Kumar ισχυρίζονται ότι και στις δύο περιπτώσεις οι κατηγορούμενες εμφυαλώτριες/εμπορευόμενες εταιρίες γνώριζαν ότι το ελαιόλαδο δεν έφερε τις προδιαγραφές του έξτρα παρθένου, τη στιγμή της αγοράς του από τους καταναλωτές. Ακολούθως, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της Καλιφόρνια, οι εν λόγω εταιρίες κατηγορούνται με τα αδικήματα της ψευδούς διαφήμισης, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της κοινής απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

Εφόσον οι ειδικές εξετάσεις δείξουν ότι τα υπό αμφισβήτηση ελαιόλαδα περιείχαν ραφιναρισμένο έλαιο (είδος ελαίου που υπόκειται χημική επεξεργασία προκειμένου να καλυφθούν ελαττώματα και υψηλή οξύτητα και στην συνέχεια αναμειγνύεται με ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας για να κρυφτούν οι όποιες ανεπιθύμητες γεύσεις και οσμές) τότε θα πρόκειται αναμφισβίτητα για υπόθεση εξαπάτησης καταναλωτών καθώς και παραβίασης των νόμων της. Ο συνήγορος των κατηγόρων κ. Hassan A. Zavareei, δήλωσε σχετικά «Η ακρίβεια της ετικέτας ενδιαφέρει τους καταναλωτές και έχουν το δικαίωμα να παίρνουν αυτό για το οποίο πληρώνουν, όταν προσπαθούν να αγοράσουν ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο»

Σημαντική για το μέλλον των ευρωπαϊκών εξαγωγών ελαιολάδου στην Αμερική θα είναι και η απόφαση του δικαστηρίου της Καλοφόρνια αναφορικά με το αν θα πρέπει να αναγράφεται ή όχι η χώρα προέλευσης του ελαιολάδου, με βάση όσα ζητά η Ε.Ε., τα οποία όμως δεν επάρκούν για τη νομοθεσία της Καλοφόρνια. Αυτό θα οδηγούσε σε προβλήματα τις ευρωπαϊκές εμφυαλώτριες εταιρίες οι οποίες θα έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα της σύγχυσης μεταξύ της αναφοράς της περιοχής προέλευσης του προϊόντος ή/και της αναφοράς της ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Επιπλέον, εάν οι ενάγοντες καταφέρουν να πετύχουν την καθιέρωση της σκούρας συσκευασίας ώς το σωστότερο τρόπο για τη διακίνηση και εμπορία του ελαιολάδου θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές Ε.Ε και Αμερικής, ιδιαίτερα υπό την οπτική των «μέτρων σύγκλισης» που διέπουν τις διατλαντικές εμπορικές πράξεις και επενδύσεις.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία