BACK TO
TOP
Προγράμματα Θρέψης

Πλήρες πρόγραμμα λίπανσης για το βαμβάκι από την Compo Expert

Το βαµβάκι είναι µια καλλιέργεια η οποία χρησιµοποιεί σηµαντικές ποσότητες αζώτου (N), φωσφόρου (P2O5) και καλίου K2O), ενώ και το µαγνήσιο (MGO) είναι σηµαντικό για την καλλιέργεια.

COMPO_EXPERT_Cotton_2

2088
0

του Φώτη Τυρογαλά

Την ίδια στιγµή ιχνοστοιχεία όπως το βόριο και ο ψευδάργυρος δρουν θετικά στην ανάπτυξη της καλλιέργειας. Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στα στάδια ανάπτυξης της βαµβακοκαλλιέργειας έχουν άµεσο αρνητικό αντίκτυπο για τον παραγωγό καθώς οδηγούν σε µειωµένη παραγωγή και σε κακή παραγόµενη ίνα, πράγµα που οδηγεί σε µειωµένη µεταπωλιτική αξία του τελικού προϊόντος, οπότε η ποσότητα αλλά και ο χρόνος εφαρµογής των λιπασµάτων έχουν ιδιαίτερη σηµασία.

Η COMPO EXPERT προσφέρει ένα πλήρες και αποτελεσµατικό πρόγραµµα λίπανσης, µε ειδικά λιπάσµατα που βοηθούν στη αποτελεσµατικότητα της καλλιέργειας και στην απόκτηση υψηλότερης ποιότητας και βαρύτερων ινών. 

Στην βασική και επιφανειακή λίπανση, επιλέγονται τα προϊόντα της καινοτόµας σειράς NovaTec® µε παρεµποδιστή νιτροποίησης DMPP. Με τη χρήση των λιπασµάτων NovaTec® στην βαµβακοκαλλιέργεια πετυχαίνουµε: α. απόδοση των θρεπτικών στοιχείων και ειδικά του αζώτου στο φυτό τη στιγµή ακριβώς που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια, β. µείωση των απωλειών που ζηµιώνουν τον παραγωγό, την καλλιέργεια και το περιβάλλον, και γ. ευελιξία στο χρόνο εφαρµογής. Για την βασική λίπανση επιλέγουµε έναν τύπο µε έµφαση στο φωσφόρο, που παρέχει όµως στην βαµβακοκαλλιέργεια και τις απαραίτητες µονάδες αζώτου και καλίου που είναι απαραίτητες για να ξεκινήσει η καλλιέργεια µε τις καλύτερες βάσεις, ένα τέτοιο προϊόν είναι το NovaTec® 14-22-7(+TE) σύνθετο σταθεροποιηµένο λίπασµα µε όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, µε µεγαλύτερη έµφαση στον φώσφορο, περιέχει επίσης βόριο και ψευδάργυρο.

Στην επιφανειακή λίπανση, επιλογές όπως του NovaTec® 40 και του NovaTec® Nitroriz  τροφοδοτούν την βαµβακοκαλλιέργεια µε τις απαραίτητες µονάδες σε άζωτο, καθώς περιέχουν σταθεροποιηµένο ουρικό και αµµωνιακό άζωτο, θείο, στοιχεία απαραίτητα για ένα οµοιόµορφο γέµισµα των καρυδιών, και για υψηλές ποιοτικές και ποσοτικές αποδόσεις.

Στο στάδιο 3 – 5 πραγµατικών φύλλων, οι ειδικοί της COMPO EXPERT προτείνουν διαφυλλική εφαρµογή συνδυάζοντας Basfoliar® Kelp O και Basfoliar® Combi Stipp. Ο συνδυασµός των δυο είναι ιδανικός για περιοχές όπου τα εδάφη είναι βαριά και δυσκολεύουν την ανάπτυξη ενός υγιούς και δυνατού ριζικού συστήµατος. Ο συγκεκριµένος συνδυασµός βοηθά στην ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και ταυτόχρονα παρέχει αντί - stress δράση στην καλλιέργεια.

Ο ρόλος του βορίου είναι σηµαντικός για την βαµβακοκαλλιέργεια καθώς βοηθάει στην ανάπτυξη του φυτού, στον καλύτερο σχηµατισµό των καρυδιών, και στην µείωση της πτώσης τους. Για τον λόγο αυτό συνιστάται όταν εµφανιστούν τα πρώτα άνθη να πραγµατοποιηθεί διαφυλλική εφαρµογή, για άµεση απορρόφηση του βορίου µε Nutribor® ένα οµογενοποιηµένο, ελεύθερης ροής κρυσταλλικό προϊόν, το οποίο είναι µείγµα ιχνοστοιχείων µε έµφαση στο βόριο 8%  και το µαγνήσιο 5%, ενώ περιέχει υδατοδιαλυτό θείο 9%, µαγγάνιο 1% και ψευδάργυρο 0,1%, τροφοδοτώντας το φυτό µε όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία. Ο ρόλος τους είναι δοµικός και καταλυτικός για µια υγιή και επιτυχηµένη ανάπτυξη της καλλιέργειας. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουµε να προληφθούν τροφοπενίες που δεν έχουν κάνει την εµφάνιση τους ακόµα (φαινόµενο κρυφής πείνας), και µπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καλλιέργεια και στην παραγωγή.

Όταν στο φυτό έχουν εµφανιστεί λουλούδια, χτένια και τα πρώτα καρύδια προτείνεται η διαφυλλική εφαρµογή µε τον καινοτόµο βιοδιεγέρτη Basfoliar® Plantae Bio SL, ένα υγρό σκεύασµα αµινοξέων και πρωτεϊνών µε εκχύλισµα φύκους Ascophyllum nodosum. Η µοναδική του σύνθεση περιέχει αµινοξέα, γλυκίνη, και βεταΐνη και βοηθάει το φυτό να ανταπεξέλθει από  αβιοτικές καταπονήσεις (ειδικά στρες νερού και θερµικό) και ακραία καιρικά φαινόµενα όπως το χαλάζι. Είναι προϊόν φυτικής προέλευσης και µπορεί να χρησιµοποιηθεί και στη βιολογική γεωργία.

Τέλος η κάψα είναι η αποθήκη καλίου του φυτού, αφού εκεί συγκεντρώνεται µεγάλο ποσοστό της συνολικής του ποσότητας. Το κάλιο είναι αναγκαίο σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας µε σηµεία κορυφές, τα πρώτα βήµατα της βλαστικής ανάπτυξης και το γέµισµα του καρυδιού. Η φυσιολογική ωρίµανση των καρυδιών, η σύνδεση του καλίου µε τις αδροµυκώσεις και η ανασταλτική επίδραση που ασκεί στην εκδήλωσή τους είναι στοιχεία που αναδεικνύουν το κάλιο σε στοιχείο κλειδί της βαµβακοκαλλιέργειας. Για τον λόγο αυτό κατά το γέµισµα των καρυδιών συνίσταται η διαφυλλική εφαρµογή µε Basfoliar® K Premium SL ένα υγρό λίπασµα καλίου ενισχυµένο µε βόριο, το οποίο βελτιώνει την κινητοποίηση των σακχάρων προς τον καρπό και διεγείρει τη φωτοσύνθεση πράγµα που οδηγεί σε γέµισµα των καρυδιών. H σύνθεση του Basfoliar® K Premium SL προάγει την άµεση απορρόφηση του καλίου, ώστε να παρέχεται στο φυτό όλη η αναγκαία ποσότητα καλίου που χρειάζεται ώστε να έχουµε καλύτερο γέµισµα και άνοιγµα των καρυδιών, παρέχοντας ταυτόχρονα αντί- stress δράση στην καλλιέργεια.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της COMPO EXPERT ή να κατεβάσετε στο κινητό σας την καινούργια εφαρµογή της COMPO EXPERT Crop Companion και να βρείτε το κατάλληλο προϊόν για κάθε στάδιο της καλλιέργειας σας. Ακολουθήστε την COMPO EXPERT στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενηµερωθείτε πρώτοι για τα προϊόντα µας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία