BACK TO
TOP
Προγράμματα Θρέψης

Θρέψη σε τρία στάδια στη ντομάτα για ποιοτική και ποσοτική παραγωγή

Καλλιέργεια που αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών και παρά το γεγονός ότι το 70% ή και περισσότερο του ενεργού ριζικού της συστήματος είναι σε βάθος έως 20 εκ., η τομάτα προτιμά τα βαθιά, καλά στραγγιζόμενα, πλούσια σε οργανική ουσία με pH από 6,2 – 6,8 εδάφη.

22-0

1489
1

του Φώτη Τυρογαλά

Είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό σε θρεπτικά στοιχεία  με την επάρκεια τους να καθορίζει το ύψος της απόδοσης, την ποιότητα, αλλά και τις αντοχές του. Είναι φυτό απαιτητικό σε άζωτο με τις ανάγκες του να αυξάνουν, όχι μόνο όσο αυξάνεται το φυτό και σχηματίζονται οι καρποί, αλλά και κατά την έναρξη της ωρίμανσης. Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, οι υπερβολές μπορεί να οδηγήσουν σε μαλακούς με κακό χρωματισμό και υποβαθμισμένη ποιότητα καρπούς.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (γεύση, χρώμα, συνοχή κλπ.) είναι το κάλιο και το ασβέστιο (ποσοτικά αλλά και στη μεταξύ τους αναλογία, η οποία όσο πλησιάζουμε προς την συγκομιδή πρέπει να είναι προς το μέρος του ασβεστίου).

Στην COMPO EXPERT έχουμε σχεδιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα θρέψης που καλύπτει την καλλιέργεια από την πρώτη μέρα και δημιουργεί τις βάσεις για μια ποιοτική και ποσοτική παραγωγή.

Η εφαρμογή του σωστού λιπάσματος, στις σωστές δόσεις και τη σωστή στιγμή είναι το κλειδί για υψηλές αποδόσεις στην καλλιέργεια. Για τον λόγο αυτό στην βασική λίπανση συνίσταται η εφαρμογή με Complesal® Supra 12-8-16(+3+TE) ή NovaTec® Triplo 15-9-15(+2+TE), προϊόν της γνωστής σειράς NovaTec® με παρεμποδιστή νιτροποίησης DMPP. Πρόκειται για κοκκώδη ανόργανα λιπάσματα, εμπλουτισμένα με μαγνήσιο, θείο και ιχνοστοιχεία.

Στάδιο 1 από την μεταφύτευση μέχρι την έναρξη καρπόδεσης (4ος με 5ος  σταυρός)

Κατά το στάδιο της μεταφύτευσης και εγκατάστασης χρησιμοποιούμε λιπάσματα υψηλής αναλογίας σε φώσφορο για να βοηθήσουμε την εγκατάσταση και να προωθήσουμε την δημιουργία ικανοποιητικού στελέχους και εκτεταμένου ριζικού συστήματος, συνίσταται εφαρμογή με  Basaplant® Starter. Το Basaplant® Starter είναι ένα υδατοδιαλυτό σύνθετο λίπασμα NPK 13-36-13 με μικροθρεπτικά συστατικά, τύπος που ενδείκνυται για την έναρξη της καλλιέργειας.

Στάδιο 2 από έναρξη καρπόδεσης (4ος με 5ος  σταυρός) μέχρι έναρξης ωρίμανσης

Κατά την έναρξη της καρπόδεσης (4ος με 5ος  σταυρός) συνεχίζουμε με ισορροπημένες υδρολιπάνσεις. Στην περίπτωση αυτή τα προτεινόμενα προϊόντα είναι Complesal® Solub 20-19-19 +TE ή Complesal® Drip 20-20-20. Ο στόχος μας σε αυτό το στάδιο είναι να υπάρξει η ισορροπία μεταξύ της βλαστικής και της αναπαραγωγικής φάσης και να τροφοδοτήσουμε το φυτό με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία με σκοπό να καλύψουμε τις υψηλές του ανάγκες λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης. Το Complesal® Solub 20-19-19 +TE είναι ένα υδατοδιαλυτό NPK λίπασμα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, το οποίο ενισχύει την καλλιέργεια στις φάσεις υψηλής δραστηριότητας. Από την άλλη πλευρά το νέο προϊόν, της COMPO EXPERT, Complesal® Drip 20-20-20 το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ιδιαίτερες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ελλάδας, είναι ένα ισόρροπο κρυσταλλικό λίπασμα, με εδαφικό σίδηρο EDDHA, για μέγιστη διαθεσιμότητα σε εδάφη με υψηλό pH.

Στάδιο 3 από έναρξη ωρίμανσης μέχρι τέλος συγκομιδής

Από την έναρξη της ωρίμανσης μέχρι και την συγκομιδή όπου αυξάνονται οι απαιτήσεις της καλλιέργειας σε κάλιο, οι ειδικοί της COMPO EXPERT συνιστούν τα υδατοδιαλυτά σύνθετα λιπάσματα Basaplant® Orange ή Complesal® Drip 10-5-35 , πλούσια σε κάλιο και μικροθρεπτικά συστατικά. Φόρμουλες που συνίστανται για τα στάδια αυξημένων αναγκών σε κάλιο, από την καρπόδεση έως την συγκομιδή.

Στο στάδιο αυτό είναι απαραίτητος και ο εφοδιασμός του φυτού με ασβέστιο, στοιχείο το οποίο συντελεί στην ποιότητα και διατηρησιμότητα του καρπού. Στις περιπτώσεις που ο παράγωγος θέλει να συνδυάσει τον εφοδιασμό του φυτού με κάλιο και ασβέστιο συνίσταται η εφαρμογή του Hakaphos® Calcidic Plus K 14-5-24 (+10 CaO), το οποίο παρά την παρουσία 10 μονάδων ασβεστίου έχει πολύ χαμηλό, όξινο pH.

Ειδική θρέψη – Εδαφοβελτίωση (υδρολίπανση)

Κατά την διάρκεια του δεύτερου ποτίσματος από την μεταφύτευση και για 2 με 3 επαναλήψεις προτείνεται η εφαρμογή υδρολίπανσης με Vitanica® RZ. Το Vitanica® RZ είναι ένα υγρό οργανο-ανόργανο λίπασμα NK το οποίο περιέχει εκχύλισμα φυκιών από το Ecklonia maxima που παρέχει βιοδραστικά οργανικά συστατικά (αμινοξέα, βιταμίνες) στο φυτό. Με την δράση του Bacillus amyloliquefaciens το Vitanica® RZ έχει μια διεγερτική επίδραση στην ανάπτυξη των ριζών και υποστηρίζει τη ζωτικότητα και την αντοχή στο στρες.

Καθ’όλη την περίοδο της καλλιέργειας συνίστανται εφαρμογές με Complesal® Black και Basfoliar® Triple Flo. Με το Complesal® Black το οποίο είναι υγρό λίπασμα χουμικών (7,5%) και φουλβικών (7,5%) οξέων αρίστης διαλυτότητας, επιτυγχάνεται βελτίωση της σύστασης του εδάφους ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η απορρόφηση των ανόργανων στοιχείων.

Ειδική θρέψη (διαφυλλικές εφαρμογές)

Από την έναρξη της ανθοφορίας και ανά 15 με 20 ημέρες προτείνεται διαφυλλική εφαρμογή με συνδυασμό του Basfoliar® Kelp O SL και TerraPlus® Ca Fluid, για να επιτευχθεί ομοιόμορφη καρπόδεση, μέγεθος καρπού, μετασυλλεκτική συντήρηση, αλλά και για αντοχή σε αβιοτικά στρες (παγετός, καύσωνας). Το TerraPlus® Ca Fluid είναι ένα διάλυμα πλούσιο σε ασβέστιο. Περιέχει ελεύθερα αμινοξέα που λαμβάνονται από την υδρόλυση φυτικών πρωτεϊνών και είναι κατάλληλο για χρήση στη βιολογική γεωργία. Την ίδια στιγμή ο βιοδιεγέρτης Basfoliar® Kelp O SL με εκχύλισμα από το φύκος Ecklonia maxima, το οποίο περιέχει φυτορμόνες, πρωτεΐνες και αμινοξέα  θα ενισχύσει την ανάπτυξη της ρίζας και θα προσφέρει σταθερότητα στο φυτό έναντι του stress.

Από την έναρξη της ωρίμανσης μέχρι το τέλος της συγκομιδής προτείνεται διαφυλλική εφαρμογή με τον καινοτόμο βιοδιεγέρτη Basfoliar® Plantae Bio SL, ώστε να επιτευχθεί ομοιομορφία χρώματος και μεγέθους. To Basfoliar® Plantae Bio SL είναι ένα υγρό σκεύασμα αμινοξέων και πρωτεϊνών με εκχύλισμα φύκους Ascophyllum nodosum. Η μοναδική του σύνθεση περιέχει αμινοξέα, γλυκίνη, και βεταΐνη και βοηθάει το φυτό να ανταπεξέλθει σε  αβιοτικές καταπονήσεις (ειδικά στρες νερού και θερμικό) και έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι προϊόν φυτικής προέλευσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη βιολογική γεωργία.

Σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας και αναλόγως με τις συνθήκες και τις ανάγκες η COMPO EXPERT συνιστά την διαφυλλική εφαρμογή με το Basfoliar® Triple Flo, ενός πυκνού εναιωρήματος που εφοδιάζει το φυτό με τα ιχνοστοιχεία (5% Cu, 12% Mn, 18% Zn).

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2023 14:12βαγγελης

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία