BACK TO
TOP
Προγράμματα Θρέψης

Πλήρες πρόγραμμα θρέψης στην ακτινιδιά από την Compo Expert αρχής γενομένης τροφοπενίας σιδήρου

Το ακτινίδιο είναι μια καλλιέργεια η οποία προτιμά εδάφη ελαφρώς όξινα έως ουδέτερα (pH= 6-7).

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-05-24_114407_2

1308
0

Του Φώτη Τυρογαλά, Γεωπόνου της COMPO EXPERT Ελλάς

Η τροφοπενία σιδήρου είναι η πιο συνηθισμένη στην καλλιέργεια του ακτινιδίου, ειδικά σε εδάφη με αλκαλικό pH (>7,4). Σε εδάφη με αυτό το χαρακτηριστικό, χρήση Basafer Plus με χηλικό σίδηρο EDDHA συνίσταται για βέλτιστη τροφοδοσία σιδήρου. Ο συνδυασμός του Basafer Plus με TerraPlus fluid 10-2-3 ενισχύει περαιτέρω την απορρόφηση του.

Άνω του 65% του συνόλου σχεδόν των θρεπτικών στοιχείων, συσσωρεύονται στις κληματίδες, στα φύλλα και στους καρπούς το χρονικό διάστημα των 10 πρώτων εβδομάδων από την έκπτυξη των οφθαλμών. Είναι λοιπόν αναγκαίο να δημιουργείται ένα καλό επίπεδο θρεπτικών στοιχείων μέσω της λίπανσης από νωρίς (από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης των πρεμνών) που να καλύπτει αυτήν την περίοδο. Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι επίσης πολύ σημαντικά στοιχεία για την καλλιέργεια, ενώ προσοχή θέλει η θρέψη βορίου καθώς το ακτινίδιο είναι πολύ ευαίσθητο σε τοξικότητα βορίου.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείo για μια επιτυχημένη καλλιεργητική περίοδο αποτελεί το ασβέστιο που θα μας δώσει συνεκτική σάρκα καρπού και ανθεκτική στις καταπονήσεις. Όπως σε όλες τις καλλιέργειες έτσι και στο ακτινίδιο, το άζωτο είναι αναπόσπαστο στοιχείο αλλά πρέπει να παρέχεται με σύνεση, βάση των αναγκών της καλλιέργειας.

Οι ειδικοί της COMPO EXPERT προτείνουν λύσεις θρέψης για τον παραγωγό βασισμένες σε καινοτόμες τεχνολογίες, για υψηλή απόδοση και ποιότητα.

Ξεκινώντας από την βασική λίπανση, προτείνεται εφαρμογή NovaTec triplo 15-9-15. Ιδανικά συνδυάζουμε οργανικό λίπασμα TerraPlus® Natura 4-4-12 ή TerraPlus® Natura 8-2-2 ανάλογα το στάδιο της καλλιέργειας. Τα οργανικά λιπάσματα TerraPlus® Natura προσφέρουν θρέψη με ταυτόχρονη βελτίωση της οργανικής ουσίας του εδάφους. Οι τρεις διαθέσιμοι τύποι TerraPlus® Natura είναι εμπλουτισμένοι με έως και 65% οργανική ουσία στη σύνθεση τους, και κατάλληλη για χρήση στη βιολογική γεωργία. Χάριν στο χαμηλό λόγο άνθρακα προς άζωτο C/N που τα χαρακτηρίζει και την καλή τους διαλυτότητα, προσθέτουν στην καλλιέργεια θρεπτικά στοιχεία, αποδοτικά.


Κατά το στάδιο της μεγένθυνσης του καρπού προτείνετε συνδυασμός των Basfoliar® Spyra SL και Το Basfoliar® CaMg Flo. To Basfoliar® Spyra SL είναι ένας βιοδιεγέρτης που βασίζεται σε εκχύλισμα μικροάλγης και κυανοβακτηρίων. Το προϊόν είναι πλούσιο σε πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες, περιέχει αμινοξέα και άλλες φυσικές ενώσεις για την αύξηση του μεγέθους της παραγωγής κάτω από συνθήκες έντονου αβιοτικού στρες. Το Basfoliar® CaMg flo είναι ένα συμπυκνωμένο λίπασμα ασβεστίου-μαγνησίου, με 27% μαγνήσιο και 36% ασβέστιο.


Από το 60% του πλήρους μεγέθους του καρπού έως και την ωρίμανση, ο βιοδιεγέρτης Basfoliar® Plantae Bio SL, προσφέρει ομοιομορφία μεγέθους καρπού και ενισχύει τη μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα. Το Basfoliar® Plantae Bio ένα σκεύασμα τριπλής δράσης, με φυτικά αμινοξέα, εκχύλισμα φύκους Ascophyllum Nodosum και Γλυκίνη-Μπεταϊνη. Είναι προϊόν φυτικής προέλευσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. Συνίστανται 2-3 εφαρμογές ανάλογα με τις συνθήκες.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της COMPO EXPERT ή να κατεβάσετε στο κινητό σας την καινούργια εφαρμογή της COMPO EXPERT Crop Companion για το πλήρες πρόγραμμα θρέψης του ακτινιδίου.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία