BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Κάτω των προσδοκιών η τιμή του Μπασμά

Από τα ζυγίσµατα που έχουν γίνει µέχρι τώρα, σε περίπου 2 εκατ. κιλά «Μπασµά», η µέση τιµή παραγωγού είναι στα 4,30 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 5,17 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, στην «Κατερίνη» η µέση τιµή παραγωγού είναι στα 4,56 ευρώ το κιλό, αυξηµένη κατά 16 λεπτά σε σχέση µε πέρυσι.

42_pin

Λεωνίδας Λιάμης

7
0

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισµα παραµένουν οι λεκτικές υποσχέσεις των µεταποιητών προς τους καπνοπαραγωγούς της χώρας ότι θα «βάλουν πλάτη» για να στηριχθεί η καλλιέργεια και να αναπληρωθούν οι απώλειες εισοδήµατος του 2018. Η δυσαρέσκεια καταγράφεται σε όλα τα παραγωγικά κέντρα, ωστόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου είναι ο βασικός πυρήνας καλλιέργειας του «Μπασµά», η κατάσταση είναι δυσκολότερη, καθώς οι τιµές, που έχει πληρώσει το εµπόριο για το προϊόν, απέχουν σηµαντικά από τα επίπεδα που ήλπιζαν οι παραγωγοί µετά τις συναντήσεις τους µε τους µεταποιητές.

«Οι µεταποιητές µας είχαν πει πως θα βοηθήσουν αφού η ζηµιά στη Ροδόπη ήταν στο 60%-70%. Μέχρι στιγµής, όµως, δεν ανταποκρίθηκαν», ανέφερε µε απογοήτευση στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν, θυµίζοντας πως η παραγωγή του 2018 µετά βίας φτάνει τα 3,5 εκατ. κιλά, από 8 εκατ. κιλά το 2017. Όπως τονίζει, από τα ζυγίσµατα που έχουν γίνει µέχρι τώρα, σε περίπου 2 εκατ. κιλά «Μπασµά», η µέση τιµή παραγωγού είναι στα 4,30 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 5,17 ευρώ το κιλό.

«Καταλαβαίνουµε πως ποιοτικά το προϊόν δεν είναι στα καλύτερά του, όµως αν δεν στηριχθεί ο παραγωγός δεν θα µπορέσει να ξανακαλλιεργήσει. Ήδη 800 άτοµα τα παράτησαν κι έφυγαν µετανάστες, ενώ τα µαγαζιά στην Κοµοτηνή κλείνουν κι αυτά γιατί ο κόσµος δεν έχει χρήµατα να ξοδέψει», ανέφερε ο Εσάτ Χουσεΐν, εκφράζοντας την ελπίδα πως στα επόµενα ζυγίσµατα, των περίπου 1,5 εκατ. κιλών, που αποµένουν σε αποθήκες παραγωγών, η τιµή θα φτάσει τουλάχιστον στα 4,70 έως 4,80 ευρώ το κιλό.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί στη Ροδόπη έλαβαν από 100 ευρώ το στρέµµα ενίσχυση µέσω των έκτακτων εθνικών ενισχύσεων de minimis, αλλά όπως επισηµαίνει ο Εσάτ Χουσεΐν το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Προσθέτει δε πως «µας γέλασαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι είχαν πει ότι θα µας δώσουν 25 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας πως η ζηµιά στην παραγωγή ήταν πάνω από 70%, αλλά τελικά το ποσό που µοιράστηκε δεν ήταν ούτε 12 εκατ. ευρώ».

∆ύσκολη χρονιά ήταν η περσινή και για τους καλλιεργητές της Πιερίας, όπου οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειες της ποικιλίας «Κατερίνη». Όπως τόνισε στην Agrenda ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπαραγωγών Πιερίας-«ΣΑΜΣΟΥΣ Α.Σ.» Πασχάλης Κατσάρας «η µέση απώλεια παραγωγής ανήλθε στα 88 κιλά το στρέµµα ή 36,6% σε σχέση µε τις συνήθεις επιδόσεις των καπνοπαραγωγών της περιοχής».

Υπό τις συνθήκες αυτές και µε τη συνολική παραγωγή του νοµού να πέφτει το 2018 κάτω από τον πήχη των 5 εκατ. κιλών, στα 4,8 εκατ. κιλά, η διαµόρφωση της µέσης τιµής παραγωγού στα 4,56 ευρώ το κιλό, -που µεταφράζεται σε αύξηση 16 λεπτών συγκριτικά µε τα 4,40 ευρώ το κιλό της µέσης τιµής του 2017- όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΑΜΣΟΥΣ Α.Σ. δεν µπορεί να αντισταθµίσει την απώλεια από τη µείωση της παραγωγής.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 2 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Profi
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία