BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Προσεγγίζει τα 25 λεπτά το σκληρό στο ιδιωτικό, 26 ο Πλατύκαμπος

Ενισχύεται η θέση της εγχώριας παραγωγής σκληρού σίτου, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο 15ημερο ενισχύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που συγκομίζεται αυτές τις μέρες δίνοντάς του πρόσθετη υπεραξία. Αυτό σημαίνει ότι τα 25 λεπτά που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Βόλου για την Ά ποιότητα, δίνοντας ένα σαφές στίγμα αφετηρίας της αγοράς, σε λίγες μέρες θα είναι λίγα. Ήδη στον Πλατύκαμπο η συζήτηση είναι για 26 λεπτά το κιλό.

543216630-molinero-aspa-trillar-silo

61
1

 Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συνέλευση της περασμένης Τετάρτης, ο συνεταιρισμός Πλατυκάμπου φέρεται να έχει συμφωνήσει με γνωστό εμπορικό οίκο τιμή που του δίνει τη δυνατότητα να εξοφλεί άμεσα τους παραγωγούς με 26 λεπτά το κιλό, κίνηση η οποία θα βελτιώσει τις προσφορές σε όλο το φάσμα της αγοράς.  

Οι πληροφορίες θέλουν το σύνολο των συντελεστών του κλάδου να διαγκωνίζονται ως προς τις ποσότητες που θα παραλάβουν και ανεξάρτητα από τις παγιωμένες σχέσεις που διατηρεί με τους παραγωγούς η κάθε πλευρά, η προσφορά καλύτερης τιμής μοιάζει να τελικά είναι ο μόνος τρόπος για τη συγκέντρωση των επιδιωκόμενων ποσοτήτων αλλά και για τη διατήρηση της καλής συναλλακτικής σχέσης. Έτσι, ακόμα και αν κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν τον τρόπο να παραλαμβάνουν «ανοιχτά» αυτές τις μέρες, πολύ σύντομα θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την κίνηση της αγοράς και να προσφέρουν αυτό που έχει δώσει ο ανταγωνισμός.   

Σημειωτέον ότι με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα του αλωνισμού, σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, η συγκομιδή του σκληρού έχει ξεπεράσει το 50% των καλλιεργούμενων με σκληρό σιτάρι εκτάσεων, αν και όπως λέγεται στον κάμπο, το καλύτερο είναι στο τέλος. Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου που αρχίζει η δεύτερη εβδομάδα αλωνισμού στο θεσσαλικό κάμπο, έχουν σειρά τα μεγάλα και καλοταϊσμένα (θρέψη, άρδευση, φυτοπροστασία) αγροτεμάχια, τα οποία ανήκουν κατά βάση σε μεγάλους και οργανωμένους καλλιεργητές. Αν λοιπόν κρατήσει άλλη μια βδομάδα και ο καιρός, αυτό το οποίο θα δώσει η δεύτερη φάση του αλωνισμού, θα είναι αυτό το οποίο θα διαμορφώσει και την ουσιαστική εικόνα της αγοράς, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση. Σημειωτέον ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι συμφωνίες κλείνονται απ’ ευθείας μεταξύ του παραγωγού και του εμπορικού οίκου και δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο οι μεσίτες που συνήθως εμφανίζονται ως βασιλικότεροι του βασιλέως.

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης, ότι ενώ η ποιότητα φέτος κινείται σε κορυφαία επίπεδα, οι αποδόσεις στα περισσότερα σιταροχώραφα που συγκομίστηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, καθώς κυμάνθηκε μεταξύ 350 και 400 κιλών το στρέμμα. Μια από τις αιτίες γι’ αυτό, είναι ο μίνι καύσωνας περί τα μέσα Μαίου, ο οποίος επηρέασε σε σημαντικό βαθμό το ειδικό βάρος του σιταριού. Παρ’ όλα αυτά, στα καλοποτισμένα και καλοταϊσμένα παραγωγικά αγροκτήματα του κάμπου οι αποδόσεις εκτιμάται να ξεπεράσουν ακόμα και τα 600 κιλά το στρέμμα, κάτι που ανεβάζει συνολικά τον πήχη για την εικόνα της εγχώριας παραγωγής.    

Στο μεταξύ, η ΕΑΣ Βόλου επιβεβαίωσε πανηγυρικά το δημοσίευμα του Σαββάτου της Agrenda, ανακοινώνοντας τιμή στα 0,25 ευρώ/κιλό.

Σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου ανακοίνωσε ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Συνεταιρισμός θα προβεί στη συγκέντρωση σκληρού σιταριού στα Σιλό του Αγίου Δημητρίου και Στεφανοβικείου, του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ήδη από χθες έχει αρχίσει να παραλαμβάνει στα σιλό Στεφανοβικείου και από σήμερα θα ξεκινήσει και η παραλαβή στα σιλό του Αγίου Δημητρίου.

Δυνατότητα παράδοσης του σιταριού εκτός βέβαια των μελών του Συνεταιρισμού θα έχουν και όλοι οι παραγωγοί του Θεσσαλικού χώρου.

Η ποσότητα που θα μπορέσει παραληφθεί θα είναι περίπου 10.000 τόνοι, καθόσον αυτή είναι η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού. H τιμή που έχει καθοριστεί είναι 0,25 €/κιλό.

Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στην Α΄ΒΙΠΕ Βόλου.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμούς Βόλου στο μέτρο των δυνατοτήτων του στέκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο και τον στηρίζει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε



Τουλάχιστον 10.000 τόνους παραλαμβάνει η ΕΑΣ Βόλου, σε επιτάχυνση διαδικασιών υποχρεώνονται εταιρείες ζυμαρικών, μύλοι και ιδιωτικό εμπόριο για να δεσμεύσουν προϊόν

Τα θεµελιώδη το στήριζαν, οι εξελίξεις το υπερτόνιζαν και η αγορά τελικά το επικύρωσε. Τα 25 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι έγιναν γεγονός αφού ήδη από το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουνίου η ΕΑΣ Βόλου προσφέρει την τιµή αυτή για προϊόν πρώτης ποιότητας, την οποία µάλιστα ο παραγωγός θα πληρώνεται αµέσως.

Η προσφορά αφορά τη συγκέντρωση περισσότερων των 10.000 τόνων σκληρού σιταριού, α’ ποιότητας σε τιµή η οποία καθορίζεται στα 25 λεπτά το κιλό. Σ’ αυτή την κατηγορία, µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα, υπολογίζεται να βγει το 80% και πλέον της παραγωγής που θα συγκεντρώσει η βολιώτικη Ένωση. Αντίστοιχα, όσα σιτάρια δεν εξασφαλίζουν τα προβλεπόµενα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρώτης ποιότητας θα παραλαµβάνονται από την Ένωση µε 23 λεπτά το κιλό.

Να σηµειωθεί ότι δεν γινόταν αυτή τη χρονιά τα σκληρά σιτάρια να µην ξεκινήσουν από τη βάση τουλάχιστον των 25 λεπτών, µια εκτίµηση στην οποία η Agrenda και το Agronews επέµειναν ήδη από τον Απρίλιο, διαβάζοντας τις εξελίξεις.

Άλλωστε τα δεδοµένα στην αγορά του σκληρού σιταριού παραµένουν ακλόνητα το τελευταίο δίµηνο. Μειωµένη ευρωπαϊκή παραγωγή, άδειες αποθήκες σε ολόκληρη την αλυσίδα -από τα σιλό έως τις µακαρονοβιοµηχανίες- και συνεπώς η αγορά δεν µπορεί να µην πληρώσει. Η ζήτηση είναι τέτοια, που η λογική των ανοιχτών τιµών, δεν µπορεί να αντέξει. Οι πληροφορίες θέλουν  τον έµπειρο πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου να σταθµίζει προσεκτικά την απόφασή του για τα 25 λεπτά, σε µια προσπάθεια να «σπάσει» τα στεγανά του ιδιωτικού εµπορίου που επιχειρεί για µια ακόµη φορά και σε πείσµα των κανόνων προσφοράς και ζήτησης να επιβάλει τους δικούς του όρους.

Εν τω µεταξύ η Φότζια δεν έχει συνεδριάσει για τιµές της νέας σοδειάς, οπότε η αγορά κινείται µε βάση τις τελευταίες αναρτηµένες τιµές που για τα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού φτάνει τα 302 ευρώ ο τόνος. Αυτή η τιµή σε περίπτωση που διατηρηθεί, δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά σιτάρια, σήµερα, δηλαδή µεσούσης της περιόδου συγκοµιδής, να διατίθενται στο ελεύθερο εµπόριο µε 27 λεπτά το κιλό τουλάχιστον.

Επιπλέον και η δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 11,5% διαπραγµατεύεται µε τιµή αποθήκης παραγωγού στα 297 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-06-2020 16:25Λάζαρος Τσιπλακιδης

Καλησπέρα σας. Ξέρουμε την τιμή για το μαλακό σιτάρι;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία