BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Άνοδος για το ελαιόλαδο, σταθεροποίηση σε σιτηρά, αβεβαιότητα στο βαμβάκι

Περαιτέρω άνοδο στην τιµή του ελαιολάδου, σταθεροποίηση λίγο πιο χαµηλά για τα σιτηρά και πιέσεις σε καλαµπόκι και βαµβάκι, δείχνει µια προσεκτική ανάγνωση των συνθηκών αγορά και των αναλύσεων που βλέπουν των φως της δηµοσιότητας για την εικόνα των εµπορευµάτων τη νέα χρονιά.

12_pin_16

Πέτρος Γκόγκος

17180
4

Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από αστάθµητους παράγοντες, όπως  είναι ο πόλεµος στην Ουκρανία, ο πληθωρισµός, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και φυσικά η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση οι τιµές δεν πρόκειται να γυρίσουν σύντοµα στα προ πανδηµίας και ενεργειακής κρίσης επίπεδα.   Λίγες ηµέρες πριν το 2023 και οι τιµές για τα περισσότερα αγροτικά εµπορεύµατα βρίσκονται αρκετά σκαλοπάτια κάτω από τα υψηλά που διαµορφώθηκαν µέσα στη χρονιά που τελειώνει και πλέον, αρκετοί επενδυτικοί οίκοι στης ετήσιες προβλέψεις τους για τις αγορές, προκρίνουν τώρα ως επικρατέστερο ενδεχόµενο το τέλος της διόρθωσης. Και αυτό παρά την ανάκαµψη των σοδειών ιδίως στα δηµητριακά, την οποία προεξοφλούν Strategy Grains και Coceral στην Ευρώπη.

Το τοπίο είναι αρκετά θολό για µια εκτίµηση µε περισσότερη αυτοπεποίθηση και το µόνο σίγουρο στην υφιστάµενη συγκυρία µάλλον είναι η έντονη µεταβλητότητα στις αγορές η οποία θα παραµείνει και το 2023. Στην πράξη αυτό εντοπίζεται για παράδειγµα στην αγορά βάµβακος, η οποία µέσα σε διάστηµα τριών ηµερών µπορεί να γράφει 10 σεντς η λίµπρα κέρδη και στις υπόλοιπες δύο συνεδριάσεις της εβδοµάδας διορθώνει και πάλι στα χαµηλά του εύρους.

Η µεταβλητότητα αυτή αποδίδεται µέχρις ενός σηµείου στην στρέβλωση που επιφέρει στα θεµελιώδη το αφήγηµα της ύφεσης της παγκόσµιας οικονοµίας. Οι µειωµένες σε γενικές γραµµές σοδειές σε δηµητριακά, βαµβάκι και ελαιόλαδο αλλά και τα εξαντληµένα εδώ και δύο χρόνια αποθέµατα θα µπορούσαν από µόνα τους να διατηρήσουν τις τιµές κοντά στα υψηλά που έγραψαν οι δείκτες µέσα στο 2022. Η αγορά όµως, που κατά κανόνα προεξοφλεί, έσπευσε να διορθώσει.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί από τους παράγοντες που πυροδότησαν σε πρώτη φάση τον ανοδικό κύκλο των εµπορευµάτων πίσω στο 2020 εξακολουθούν να υφίστανται, κάτι το οποίο υπογραµµίζει και η Goldman Sachs, η οποία αναµένει αποδόσεις 43% στα εµπορεύµατα εν γένει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, µια ασφαλής εκτίµηση θα ήθελε τις τιµές να διατηρούνται κοντά στα σηµερινά επίπεδα, που βρίσκονται µε ιστορικούς όρους στην άνω ζώνη του εύρους, αλλά κάτω από τις κορυφές που σηµειώθηκαν προς τα τέλη της περασµένης άνοιξης και µεταφράστηκαν στην ελληνική αγορά σε αλώνια σκληρού σίτου µε 50 λεπτά στον παραγωγό. Εν προκειµένω, τα συµβόλαια για τα αλώνια του 2023 έχουν γράψει τα 38 λεπτά, δηλαδή 10 λεπτά κάτω από τα υψηλά του 2022 και 18 περίπου λεπτά πάνω από τις τιµές του 2019.

Αύξηση επιτοκίων κατά 1% κόβει σε βάθος τριµήνου 13% από τις τιµές τροφίµων

Ενδιαφέρον έχουν και οι πρόσφατες εκτιµήσεις του ∆ΝΤ ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιµα θα διατηρηθούν για την επόµενη διετία, πεποίθηση που µοιράζονται
και αναλυτές της Κοµισιόν.
Με βάση τους υπολογισµούς
ο αντίκτυπος που µπορεί να έχουν στις τιµές των εµπορευµάτων εξελίξεις όπως η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η µείωση των παραγωγών λόγω κλιµατικών φαινοµένων ή η αύξηση των τιµών πετρελαίου: 

  • Μια πτώση 1% στις παγκόσµιες συγκοµιδές αυξάνει τις τιµές των βασικών προϊόντων διατροφής 8,5%.
  • Μια αύξηση 1% στο βασικό επιτόκιο της Fed µειώνει τις τιµές βασικών τροφίµων κατά 13% µετά από ένα τρίµηνο.
  • Μια αύξηση 1% στις τιµές των λιπασµάτων, ενισχύει τις τιµές των βασικών προϊόντων διατροφής κατά 0,45%.
  • Μια αύξηση 1% στις τιµές του πετρελαίου αυξάνει τις τιµές των βασικών προϊόντων διατροφής κατά 0,2%.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περίπτωση που µπλόκαραν τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στα λιµάνια της εµπόλεµης ζώνης, αυτό θα µείωνε την παγκόσµια προσφορά σιταριού και καλαµποκιού κατά 1,5%, και θα µπορούσε να αυξήσει τις τιµές δηµητριακών κατά 10% σε ένα χρόνο.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

09-04-2024 20:19ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ γεια σε όλους Είμαι Έλληνας Αγρότης και αντιμετώπισα πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά χάρη στον ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ κατάφερα να συνέλθω από τις οικονομικές μου δυσκολίες.Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες επικοινωνήστε με το ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ και θα βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας. Απλώς με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 50.000 € που μου έκανε πραγματικά καλό. Email: kikivas86@gmail.com ΣΗΜΕΙΩΣΗ Εάν δεν είστε από την Ελλάδα ή την Κύπρο, μείνετε μακριά. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

09-04-2024 20:17ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ γεια σε όλους Είμαι Έλληνας Αγρότης και αντιμετώπισα πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά χάρη στον ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ κατάφερα να συνέλθω από τις οικονομικές μου δυσκολίες.Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες επικοινωνήστε με το ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ και θα βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας. Απλώς με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 50.000 € που μου έκανε πραγματικά καλό. Email: kikivas86@gmail.com ΣΗΜΕΙΩΣΗ Εάν δεν είστε από την Ελλάδα ή την Κύπρο, μείνετε μακριά. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

28-12-2022 20:04Kostas

Για το βαμβάκι δεν αλλάζει κάτι το 0,57. Είναι στόχος αλλά ξέρω ότι με βρίζετε πάντως μέχρι τώρα δεν έχω πέσει έξω το ξέρετε .μακάρι να πέσω έξω δεν είμαι κακός ούτε λέω καλά να πάθουν κάποιοι.σκεφτείτε ότι είχε ο,41 και πήγε 1 ευρώ,το σιτάρι 0,20 και πήγε ο,50.μην ακούτε κανέναν στα καφενεία κάντε ότι λέει η λογικη

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία