BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Βουτιά 30 ευρώ για την τιμή σκληρού στη Φότζια, υποχωρεί στα 395 ο τόνος

Κάτω από τα 400 ευρώ για πρώτη φορά μετά από 12 και πλέον μήνες υποχωρεί η τιμή σκληρού σίτου στη νέα λίστα της Φότζια, με τη συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη 29 Μαρτίου να κόβει 30 ευρώ ανά τόνο.

Sitari-agora-29-03-23

Πέτρος Γκόγκος

3007
10

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει όσους ήθελαν την τιμή για το σκληρό σιτάρι να προσεγγίζει σταδιακά και μέχρι την αρχή του επόμενου αλωνισμού, την τιμή που έχει το μαλακό. Με τα συμβόλαια νέας σοδειάς μαλακού σίτου στα 270 ευρώ ο τόνος, έπειτα από την ανοδική αντίδραση που σημειώθηκε στα μέσα της εβδομάδας, για αρκετούς παράγοντες της αγοράς, το σκληρό σιτάρι στα 395 ευρώ, έπειτα από την τελευταία διόρθωση, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πριν τις ανακατατάξεις που έφερε η προηγούμενη διετία στις αγορές σιτηρών, λόγω της ξηρασίας Καναδά, αλλά και του ανοδικού υπερκύκλου του 2021 που κορυφώθηκε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η διαφορά ανάμεσα στο σκληρό και το μαλακό σιτάρι βρισκόταν εντός των 100 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις, με μια απόκλιση συν/πλην 10-20 ευρώ. Έτσι, αρκετοί θεωρούν πως ακόμα και μετά από αυτήν τη διόρθωση, με τη διαφορά στα 125 ευρώ ο τόνος, υπάρχουν ακόμα κάποια περιθώρια διόρθωσης, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως λίγες ημέρες πριν, η αγορά μαλακού σίτου βρισκόταν στην περιοχή των 255 ευρώ.

Από την άλλη, επειδή δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στα δύο εμπορεύματα και καθώς οι αγορά σιτηρών στην Ευρώπη ακολουθεί μια πορεία που παρεκκλίνει κάπως από τα θεμελιώδη της αγοράς, είναι λογικό η προσέγγιση αυτή να δείχνει προβληματική. Ενδεικτικό της ανακολουθίας που εμφανίζεται στην αγορά σκληρού σίτου, το γεγονός ότι η Φότζια, με μια εβδομάδα καθυστέρηση έρχεται να διορθώσει (υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη, λόγω εθνικής εορτής στην Ιταλία, δεν βγήκαν νέες τιμές) σε επίπεδα κάτω από αυτά που διαμόρφωσε η γαλλική αγορά (400 ευρώ ο τόνος). Στο μεταξύ, στην Γαλλία, η ανοδική αντίδραση στους περισσότερους δείκτες, ανέβασε στα 430 ευρώ την τιμή για το σκληρό σιτάρι.

Σε κάθε περίπτωση, οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στις αγορές, έρχονται να επικυρώσουν την εκτίμηση τηςAgrenda, ότι στον αλωνισμό του 2023, στην εγχώρια αγορά θα δοθεί «μάχη» δια την διατήρηση των τιμών πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό.

 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

03-04-2023 19:00γιαννης

ζουμε στην χωρα της ανασφαλειας και των καρτελ, τι περιμενεις οταν υπαρχει εξαρτηση κυβερνησης απο τα τρια τεσσερα λομπυ που δρουν αναιξελεκτα και λυμαινουν τα παντα καλα να παθουμε

Απάντηση

31-03-2023 19:25Δημητρης

Όποιος βάζει το χρήμα δηλ οι αγοραστες

Απάντηση

30-03-2023 21:24THEODOR

Πρίν λίγες μέρες Ρωσία και Ουκρανία σύναψαν νέα τετράμηνη συμφωνία παρουσία Ερτογάν ......ο πόλεμος ,πόλεμος και οι δουλειές -δουλειές......αλοίμονο από τον κοσμάκη που σκοτώνεται κάθε μέρα στην Ουκρανία !!!!!

Απάντηση

30-03-2023 14:18Παρατηρητης

Τελικά ποιος καθορίζει τις τιμές;; Η λέξη διόρθωση αντικατέστησε την λέξη πέφτει. Δεν διορθώνεται κάτι. Καταστρέφεται κόσμος. Αφού λοιπόν πέσαν τα λιπάσματα με τα "περιθώρια ανόδου" ήρθε η ψυχολογική προετοιμασία για βουτιά στις τιμές. Ένα εμπόρευμα (σιτάρι) έχει κεφάλαιο έξοδα & κέρδος που να περιλαμβάνει & τα έξοδα της επόμενης καλλιέργειας. Και ξαναρωτάω: Ποιος καθορίζει τις τιμές;;; Μια αόρατη διόρθωση από κάπου απροσδιόριστη;;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

30-03-2023 13:18Θανάσης

Σταμάτησε τα ουκρανικα σιτάρι θα καταστρέψουν τους αγρότες της Ευρώπης. Κάνουν έλεγχο για το τι περιέχουν από φάρμακα??

Απάντηση

30-03-2023 09:24Αποστολος

Για σύγκριση κοστολογίου Ιταλίας Ελλάδος κουβέντα ....κανένας έλεγχος με ευρωπαϊκή σφραγίδα στα ουκρανικα σιτηρά και δημητριακά μιλάμε για μεγάλη καταστροφή!!!!

Απάντηση

30-03-2023 08:26ΑΕΛ

ΧΑΡΆ ΕΣΎ!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία