BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Παίρνει σχήμα και μορφή στο γύρισμα το ελαιόλαδο αμφιβολίες για τα 8 ευρώ

Στα 8 µε 8,50 ευρώ το κιλό τοποθετείται τις τελευταίες ηµέρες η εγχώρια αγορά ελαιολάδου στα βασικότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας, µε την τάση στην υπόλοιπη Ευρώπη να είναι πτωτική και τους περισσότερους εµπλεκόµενους στο εµπόριο να εκτιµούν πως οι τιµές τείνουν προς µια σταθεροποίηση στο σηµερινό εύρος.

13_19

Πέτρος Γκόγκος

2820
0

Παίρνει σχήμα και μορφή στο γύρισμα το ελαιόλαδο αμφισβητούνται τα 8 ευρώ

Πληροφορίες θέλουν η γραµµή της διόρθωσης να έχει ξεκινήσει από την Ισπανία, στο πλαίσιο µιας «συµφωνίας κυρίων» µεταξύ κυβερνητικών παραγόντων, στελεχών της λιανικής και µεγάλους τυποποιητές, οι οποίοι συµφώνησαν να µην ακολουθήσουν την άνοδο των τιµών πάνω από τα επίπεδα των 9 ευρώ το κιλό. Με άλλα λόγια µπήκε µια κόκκινη γραµµή προκειµένου να µην υποστεί φθορά η κατανάλωση αλλά και οι πολιτικές αρχές της χώρας της ιβηρικής. Η αγορά της Ισπανίας δεν είναι η µόνη που ανέπτυξε αυτόν τον ελιγµό. Αντίστοιχες αναφορές έρχονται και από την Ιταλία, όπου όπως µεταδίδει το εξειδικευµένο σε θέµατα ελαιολάδου και κρασιού portal teatronaturale, µεγάλα ιταλικά ελαιοτριβεία και εµφιαλωτές, µε την υποστήριξη των µεγάλων λιανοπωλητών, προσπαθούν να πιέσουν σηµαντικά την τιµή του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, µε στοχευµένες συµφωνίες σε τιµές 8,1 έως 8,5 ευρώ το κιλό, την ώρα που οι συνεταιρισµοί, ο συνεταιριστικός κόσµος και τα µικρά και µεσαία ελαιοτριβεία προσπαθούν να αντισταθούν σε αυτή την πίεση, µε συµβόλαια στα 8,8 έως 9,1 ευρώ.

Στο µεταξύ, το Μπάρι έµεινε σταθερό αυτή την εβδοµάδα ως προς τα υψηλά του εύρους, ήτοι διατηρήθηκε στα 9,10 ευρώ το κιλό για τα ποιοτικά έξτρα µε λιγότερο από τέσσερεις γραµµές. Από την άλλη έγραψε απώλειες στα χαµηλά του εύρους, µε την τιµή να υποχωρεί από τα 8,30 ευρώ που ήταν την περασµένη εβδοµάδα. στα 8,10 ευρώ διαµορφώνοντας για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια µια απόκλιση της τάξης του ενός ευρώ. 

Μετά τις άφθονες βροχές που έπεσαν τις προηγούµενες εβδοµάδες και που θα έρθουν ξανά τις επόµενες ηµέρες σε όλη την Ισπανία, σε συνδυασµό µε την εντύπωση ότι οι δεξαµενές ανακάµπτουν, διευκολύνεται η προσπάθεια αποκλιµάκωσης των τιµών.

Αναµφίβολα ένα σηµαντικό γεγονός αυτές τις ηµέρες, είναι η µεγαλύτερη ευελιξία που δείχνουν τα ελαιοτριβεία στην Ισπανία να κλείνουν τα συµβόλαια για τα νέα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα γύρω στα 8,00 ευρώ το κιλό, όταν στις αρχές Οκτωβρίου η τιµή δεν έπεφτε κάτω από τα 8,50 ευρώ.

Πίεση στην παραγωγή έξτρα παρθένου

Η πίεση που ασκείται από την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου από υπερ-εντατικές καλλιέργειες είναι αδιαµφισβήτητα ένας από τους βασικούς παράγοντες πτώσης των τιµών τις τελευταίες ηµέρες. Και αυτό γιατί το µηχανοποιηµένο µοντέλο συγκοµιδής σε αυτές τις καλλιέργειες εξοικονοµεί ένα ποσό µεταξύ των 1,70  ευρώ και 2,00 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου, γεγονός που αναµφίβολα επιτρέπει στις εταιρείες αυτές να προσφέρουν το προϊόν τους σε χαµηλότερες τιµές από πιο συµβατικούς παραγωγούς. Μάλιστα οι περιπτώσεις αυτών των παραγωγών σπεύδουν αυτήν την περίοδο να κλείσουν ποσότητες µε τη µεταποίηση, εκτιµώντας ότι δεν θα επιστρέψει η αγορά σε αυτά τα επίπεδα, κάτι που αυξάνει την προσφορά. ∆εν είναι τυχαίο ότι ορισµένες επιχειρήσεις στην Ισπανία, δίνουν από τώρα προσφορές για τους µήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο στα 7,80 ευρώ το κιλό.

Είναι όµως εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόµη και οι Ιταλοί παραγωγοί οι οποίοι κατάφερναν πάντα να βρίσκονται µπροστά από τις άλλες χώρες όσον αφορά στις τιµές διάθεσης του δικούς τους ελαιολάδου, βγαίνουν τώρα στις διεθνείς αγορές µε προσφορές στα 8 ευρώ το κιλό. Ισπανικά δηµοσιεύµατα, αναφέρουν πως και οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν επίσης µεγάλο ενδιαφέρον να ανταγωνιστούν την Ισπανία και την Ιταλία προσφέροντας το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδό τους στα 7,85 ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία