BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανοδική αντίδραση σε διεθνείς αγορές φέρνει ξανά 60 λεπτά σύσπορο

Με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2023 να βρίσκονται μερικές ημέρες πριν από τη λήξη τους, το συναλλακτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον Μάρτιο του 2024 στο χρηματιστήριο βάμβακος της Νέας Υόρκης, με την αγορά να σημειώνει μια ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά εξαμήνου της προηγούμενης εβδομάδας, σε μια εξέλιξη που επιτρέπει την επαναπροσέγγιση των 60 λεπτών το κιλό για το ελληνικό σύσπορο.

vamvaki_site_9

Πέτρος Γκόγκος

1145
1

Ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές φέρνει ξανά τα 60 λεπτά στο σύσπορο

Αν και η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) φάνηκε να δικαιολογεί την πτώση των τιμών που σημειώθηκε με αξιοσημείωτη ένταση και επιμονή τις προηγούμενες ημέρες, τα τελευταία 24ωρα στο χρηματιστήριο βάμβακος έπεσε σήμα ανόδου, με τους αναλυτές να αποδίδουν τα κέρδη έως 2% που έγραψε ο δείκτης την Τρίτη 14 Νοεμβρίου σε τεχνικούς λόγους. Πιο απλά, η αγορά ήταν υπερπουλημένη, κάτι που αφενός έδωσε την ευκαιρία για τοποθετήσεις σε long θέσεις (υπέρ της ανόδου), αφετέρου διευκόλυνε περισσότερο την φυσική αγορά.

Στην ελληνική αγορά, οι προσφορές των εκκοκκιστηρίων, έπεσαν μέχρι τα χαμηλά των 56 με 57 λεπτών το κιλό μέσα σε αυτό το κλίμα διόρθωσης. Οι νέες τιμές, έρχονται να διευκολύνουν την κατάσταση, κυρίως για τα ποιοτικά βαμβάκια, τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν, μαζί με τα πριμ ποιότητας, την ζώνη των 70 λεπτών. Και αυτό γιατί τα πριμ επί της τιμής βάσης που προσφέρουν στα εκκοκκιστήρια οι διεθνείς αγοραστές είναι μέχρι και 5 σεντς πάνω από τις χρηματιστηριακές τιμές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σε ό,τι αφορά στις νέες εκτιμήσεις του USDA, ο ισολογισμός προσφοράς και ζήτησης βάμβακος στις ΗΠΑ για την εμπορική περίοδο 2023/24 δείχνει ελαφρώς χαμηλότερη κατανάλωση αλλά υψηλότερη παραγωγή και τελικά αποθέματα. Η παραγωγή είναι 273.000 δέματα υψηλότερη, στα 13,1 εκατ. δέματα. Η εσωτερική χρήση είναι 100.000 δέματα χαμηλότερη, αντικατοπτρίζοντας τον πρόσφατο ρυθμό υποτονικής κατανάλωσης, και οι εξαγωγές παραμένουν αμετάβλητες, αφήνοντας τα τελικά αποθέματα 400.000 δέματα υψηλότερα, στα 3,2 εκατ. δέματα ή το 22,5% της χρήσης. Το ποσοστό αυτό, σημαίνει ότι τα αποθέματα από μόνα τους, καλύπτουν το 22,5% της ετήσιας ζήτησης των ΗΠΑ.

Η μέση τιμή της σεζόν 2023/24 μειώνεται κατά 3 σεντς, στα 77 σεντς ανά λίμπρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δεδομένα προσφοράς και ζήτησης βάμβακος περιόδου 2023/24 από την έκθεση Νοεμβρίου, περιλαμβάνει χαμηλότερη κατανάλωση, αλλά υψηλότερη παραγωγή και αποθέματα. Τα αρχικά αποθέματα είναι υψηλότερα κατά 200.000 δέματα, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 300.000 δέματα στην παραγωγή της Ινδίας το 2022/2023 με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Παραγωγής και Κατανάλωσης Βαμβακιού. Η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή για το 2023/24 είναι 850.000 δέματα υψηλότερη αυτόν τον μήνα, καθώς οι μεγαλύτερες του αναμενόμενου παραγωγές στο Αφγανιστάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και την Παραγουάη αντιστάθμισαν τις μειώσεις στην Ισπανία και το Μεξικό. Η παγκόσμια κατανάλωση είναι 500.000 δέματα χαμηλότερη, με περικοπές για το Βιετνάμ, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παγκόσμιο εμπόριο έχει αλλάξει ελάχιστα από τον προηγούμενο μήνα παρά την αύξηση κατά 500.000 δέματα στις προβλεπόμενες εισαγωγές της Κίνας, καθώς οι μειώσεις για το Βιετνάμ, την Τουρκία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό. Στα 81,5 εκατομμύρια δέματα, τα παγκόσμια αποθέματα βαμβακιού για το 2023/24 προβλέπονται 1,6 εκατομμύρια δέματα υψηλότερα από τον Οκτώβριο. Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο αυτής της αύξησης, καθώς υψηλότερες εισαγωγές αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό για το κρατικό αποθεματικό.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-11-2023 10:35Γιάννης

Μας δουλεύετε 0.55 λεπτά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία