BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Με αφετηρία 7,50 ευρώ και τάση ανόδου, περιζήτητα τα αμνοερίφια για τις γιορτές

Με κατοχυρωµένη θέση στα 7,50 ευρώ το κιλό για το αρνάκι και σε ένα εύρος από 8,30 έως και 8,80 ευρώ το κιλό για το κατσικάκι «τρέχουν» οι τιµές παραγωγού στην αγορά του κρέατος πλέον, ενόψει των εορτών µε «ιµάντα» της κίνησης κυρίως τη ζήτηση από το εξωτερικό.

20-37_pin_8

Λεωνίδας Λιάμης

985
4

Τις τελευταίες ηµέρες ωστόσο, µε αφορµή την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει το κρέας των αµνοεριφίων στο «καλάθι των Χριστουγέννων» και τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα ότι «η τιµή στο αρνί θέλουµε να πέσει κάτω από τα 11 ευρώ το κιλό», το εµπόριο άδραξε την ευκαιρία και άρχισε να ασκεί πιέσεις, µε τους κτηνοτρόφους να ανησυχούν βάσιµα ότι και πάλι εκείνοι θα «πληρώσουν τη νύφη».

«Το ίδιο µας έκαναν και το περασµένο, µε συνέπεια οι µοναδικοί που έχασαν χρήµατα να είναι οι κτηνοτρόφοι και δυστυχώς βλέπουµε να παίζεται ανάλογο παιχνίδι σε βάρος µας και αυτή τη φορά», τόνισε ο ∆ηµήτρης Μόσχος, πρόεδρος του «ΑΣΟ Καστοριάς», εκφράζοντας το εντεινόµενο κύµα δυσαρέσκειας στον κτηνοτροφικό κόσµο.

Αυξηµένηως τώρα η ζήτηση

Μέχρι τώρα, πάντως, όπως σηµείωσε ο ίδιος, η ζήτηση για αµνοερίφια ήταν αυξηµένη. «Φεύγουν στο άψε – σβήσε, κυρίως για την Ιταλία, µε τιµή που για τα αρνιά είναι στα 7,50 ευρώ το κιλό και στα κατσίκια στα 8,80 ευρώ το κιλό» είπε χαρακτηριστικά.

Καλή εικόνα προς το παρόν µεταφέρει και ο πρόεδρος στο Συνεταιρισµό «Βοσκός», από το Λιβάδι Ολύµπου, Τάσος Αντωνίου. «Περπατάνε αυτή την περίοδο τα αρνιά και τα κατσίκια κυρίως προς την Ιταλία και την Ισπανία. Μέχρι στιγµής έχει απορροφηθεί περί το 30% από τα περίπου 100.000 αµνοερίφια που ρίχνει κάθε χρόνο η Ελασσόνα και το Λιβάδι, από τα µέσα Νοεµβρίου και µετά», ανέφερε και σηµείωσε πως «οι τιµές στο αρνί είναι στα 7,50 ευρώ το κιλό, ενώ στα κατσίκια παίζουν από 8,30 έως και 8,50 ευρώ το κιλό».

Σε υψηλά επίπεδα το κόστος

Με 7,50 ευρώ το κιλό απορροφώνται τα αρνιά και στην περιοχή της Ξάνθης, σύµφωνα µε τον παραγωγό Σάκη Λουκµακιά, ο οποίος είναι και µέλος του ∆.Σ. του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. «∆εν είναι ικανοποιητικές οι τιµές, αν λάβουµε υπόψη ότι για να φτάσει ένα αρνί στα 10-12 κιλά, χρειάζεται µόνο σε γάλα, πάνω από 130 ευρώ και αν βάλουµε και τις ζωοτροφές και τις εργατοώρες που δαπανώνται από τον κτηνοτρόφο, το κόστος ξεφεύγει», είπε χαρακτηριστικά στην Agrenda. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πάντως, σύµφωνα µε τον ίδιο, αυτή την περίοδο δεν έχει πολλά αµνοερίφια προς διάθεση, δεδοµένου ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής κατά παράδοση φροντίζουν να σχεδιάζουν τις γέννες, έτσι ώστε να έχουν προϊόν για την περίοδο του Πάσχα.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην Ήπειρο. Ο Θεοχάρης Λιούρης από τον Συνεταιρισµό Ιωαννίνων µας πληροφόρησε πως η τιµή για τα αρνιά που σφάζονται αυτή την περίοδο είναι στα 7,50 ευρώ το κιλό και λίγο παραπάνω για τα κατσίκια, µε τον µεγαλύτερο όγκο των σφάγειων να πηγαίνει για εξαγωγή, µε προορισµό τη γειτονική Ιταλία.

«Για όσους αρµέγουν γάλα, µε την τιµή που έχει σήµερα το πρόβειο, είναι αλήθεια πως δεν τους συµφέρει να µεγαλώσουν αρνιά σε αυτή την τιµή, αλλά σε εκτατικές µονάδες, είναι ένα καλό βοήθηµα στο εισόδηµα του παραγωγού», σχολίασε ο συνοµιλητής µας.

Λιγοστά τα αµνοερίφια, ισχυρή η ζήτηση σε ανοδική τροχιά οι τιµές όσο περνούν οι µέρες

Με καλό ρυθµό κινείται η αγορά Θεσσαλονίκης. Στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά -έγινε και σχετική συνάντηση κτηνοτρόφων την Τρίτη 12 ∆εκεµβρίου- όπως τονίζει ο ∆ηµήτρης Στραζέµης, πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου, «τα λιγοστά αµνοερίφια έχουν ισχυρή ζήτηση. Αυτές τις ηµέρες έχουν σφαχτεί αρνιά µε τιµή στα 7,50 έως 7,80 ευρώ, ενώ στα 8,50 ευρώ είναι η τιµή για το κατσίκι». Ο ίδιος λέει πως µέσα στις γιορτές η τιµή θα κινηθεί κι άλλο ανοδικά, γιατί «δεν υπάρχουν ζώα».

Η κτηνοτρόφος Μυρτώ Λύκα, µε µεγάλη εκµετάλλευση στο Μαργαρίτη της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας τονίζει, επίσης, πως η ζήτηση και στην περιοχή της για αµνοερίφια είναι ζωηρή. «Πολλά από τα αρνιά φεύγουν µε 4,50 ευρώ ζων βάρος, που µεταφράζεται σε 7,50 ευρώ το κιλό σφάγειο», µας είπε η κ. Λύκα, προσθέτοντας πως «από το χωριό µου που έχει µεγάλο σφαγείο, τα τελευταία αρνιά και κατσίκια έφυγαν για την Ιταλία και την Ισπανία».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

17-12-2023 17:40Γιωργος

Οι κηφηνες των σουπερ μαρκετ αγοραζουν τα κρεατα παμφθηνα και τα πουλανε πανακριβα και μετα ριχνουν το βαρος και την ευθυνη στους κτηνοτροφους για να φαινονται εκεινοι κακοι.γνωστο κουτοπονηρο κολπο.ας μας δειξουν ομως τιμολογιο αγορας.ας τολμησουν τα σκ@τοκαναλα να κανουν αυτη την ερωτηση δημοσιως στον αερα,στους μεγιστανες των σουπερ μαρκετ,να μας δειξουν με χαρτια και τιμολογια ποσο αγοραζουν απο τον παραγωγο.αλλα δεν τολμανε γιατι υπηρετουν μεγαλοσυμφεροντα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία