BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Προσφέρεται για προπώληση βάμβακος νωρίς η χρονιά με διεθνή τιμή σχεδόν 92 σεντς

Το όψιμο εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά βάμβακος, προσφέρεται ενόψει των εαρινών σπορών για ασκήσεις προπωλήσεων από πλευράς παραγωγών, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που συντηρεί πολλές από τις σκιές οι οποίες υποχρέωσαν σε χαμηλές πτήσεις τις τιμές της σοδειάς του 2023.

cotton_sales_agronews

Πέτρος Γκόγκος

2650
3

Τις τελευταίες εβδομάδες η χρηματιστηριακή τιμή βάμβακος για την παραγωγή του 2023 έχει επιδοθεί σε ένα δυναμικό ράλι και κατάφερε να «πατήσει» το απροσπέλαστο επί σειρά μηνών ταβάνι των 90 σεντς η λίμπρα. Αν και η εξέλιξη αυτή δεν διευκόλυνε την υπόθεση των παραγωγών, οι οποίοι διέθεσαν την παραγωγή τους σε επίπεδα τιμών μεταξύ των 55 με 60 λεπτών το κιλό, έρχεται να διαμορφώσει μια γερή βασή για την τιμολόγηση της επόμενης σοδειάς.Δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να σηματοδοτεί και μια ευρύτερη ανοδική αντίδραση για τα αγροτικά εμπορεύματα.

Ιστορικά, λίγες ήταν οι στιγμές που η χρηματιστηριακή τιμή βάμβακος αναρριχάται πάνω από τα 90 σεντς η λίμπρα, με ορισμένους έγκριτους διεθνείς αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο συμβόλαια Μαρτίου του 2024 (αφορούν στην σοδειά του 2023) να κλείσουν σε ένα εύρος τιμών μεταξύ των 92 με 94 σεντς η λίμπρα. 

Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2024, τα οποία αφορούν στη νέα σοδειά, έχουν διασπάσει τα 85 σεντς η λίμπρα, σε μια συνθήκη η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ψαλίδα ανάμεσα στην περσινή και την επόμενη σοδειά να κλείσει υπέρ των τιμών της παραγωγής του 2024.

Θεωρητικά, αν ένας παραγωγός ήθελε να κλείσει τιμή για μέρος της παραγωγής που διατίθεται να καλλιεργήσει αυτήν την άνοιξη, θα μπορούσε να το κάνει με τιμές λίγο πάνω από τα 65 λεπτά το κιλό, χωρίς να έχουν υπολογιστεί εδώ τα πριμ σπόρου και ποιότητας.

Πρόκειται για τιμές τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω από τη μέση τιμή διάθεσης της παραγωγής του 2023.

Το γύρισμα της αγοράς αποδίδεται εν μέρη σε αγορές πανικού από πλευράς κλωστηρίων στην Ασία, αφού αποδείχθηκε τελικά πως η προσφορά ήταν χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων, άρα η διαπίστωση πιθανών ελλείψεων κινητοποίησε τη ζήτηση. Υπό αυτήν την έννοια, οι αντοχές της αγοράς στα σημερινά επίπεδα, με βάση τα οποία ξεκινά και ο προγραμματισμός των εαρινών σπορών στα παραγωγικά κέντρα του βορείου ημισφαιρίου, δεν θα έπρεπε να προεξοφλούνται.

Και αυτό γιατί οι παγίδες μιας οικονομικής υπερθέρμανσης στην αμερικανική αγορά, στην ευρωζώνη και στην Κίνα εξακολουθούν να απασχολούν. Τα επιτόκια, παρά τις όποιες προθέσεις της FEB για χαλάρωσή τους, εξακολουθούν να καθιστούν το χρήμα ακριβό, με αποτέλεσμα τα κλωστήρια να σκέφτονται διπλά και τριπλά το κατά πόσο τα συμφέρει ο δανεισμός για αναπλήρωση αποθεμάτων.

Εφόσον όλα είναι ανοιχτά σε επίπεδο οικονομίας, η φετινή χρονιά προσφέρεται για μια πρακτική εξοικείωση στο κομμάτι των προπωλήσεων. Έντονες διακυμάνσεις δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, υπάρχει όμως μια κινητικότητα μέσα στην οποία οι παραγωγοί που θα επιλέξουν να σπείρουν φέτος, μπορούν να εξασφαλίσουν ορθολογικά οικονομικά περιθώρια κέρδους.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες εκτιμήσεις σποράς δεν αποκλείουν μια μείωση των εκτάσεων κατά 30%, με την κατάσταση στην Θεσσαλία να μην επιτρέπει σε αρκετούς καλά οργανωμένους παραγωγούς την σπορά.

Απελευθερώνει εκτάσεις η αναβολή της αγρανάπαυσης

Υπενθυμίζεται πως όπως το 2023 έτσι και φέτος δεν θα ισχύσει ο κανόνας αιρεσιμότητας για την αγρανάπαυση αλλά ούτε και της αμειψισποράς.

Σημειώνεται πως το πρότυπο της αγρανάπαυσης απαιτεί, μεταξύ άλλων, την αφιέρωση ενός ελάχιστου μεριδίου καλλιεργήσιμης γης σε μη παραγωγικές περιοχές ή χαρακτηριστικά (π.χ αναβαθμίδες). Το τελευταίο αναφέρεται συνήθως σε αγρανάπαυση, αλλά και σε χαρακτηριστικά όπως φράκτες ή δέντρα. Οι εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από 100 στρμ. καλλιεργήσιμης γης εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή. Η Επιτροπή παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους γεωργούς της ΕΕ να εξαιρεθούν από αυτήν φέτος.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

13-02-2024 14:19ΑΓΡΟΤΗΣ

Και ποια παραγωγή αφηνει κέρδος?

Απάντηση

13-02-2024 12:10ΓΙΏΡΓΟΣ

ΚΑΛΗ Η ΤΙΜΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΉΣΕΙ ΒΑΜΒΑΚΙ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία