Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Xωρίς συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ χωραφιών ως το 2018

Περί τα 460 εκατ. ευρώ είναι τα χρήματα που θα γλιτώσουν από την αναστολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αγροτεμαχίων για δυο ακόμα χρόνια (2017 και 2018), οι ιδιοκτήτες τους.

Xωρίς συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ χωραφιών ως το 2018

2
0

Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία αναφέρεται πως «η εξαίρεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αθροιστική απώλεια εσόδων περίπου 460 εκατ. ευρώ».

Την εξαίρεση από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου για τα έτη 2017 και 2018 προβλέπει διάταξη νομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη βουλή.

Κυβέρνηση και Θεσμοί είχαν συμφωνήσει από το 2015 στην επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό ούτε το περυσινό έτος, αλλά όπως φαίνεται και για τα δύο επόμενα έτη, διότι δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων

Σημειώνεται ότι πέρυσι (2016) εξαιρέθηκαν από τον φόρο τα αγροτεμάχια λίγο πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, καθώς οι προβολές που έκαναν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οδηγούσαν σε τεράστιους φόρους που θα έπλητταν ως επί το πλείστον τους αγρότες.
Αναλυτικά το σχέδιο νόμου με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις» προβλέπει

Άρθρο 13
Ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας κατοχής ακινήτω
1. Η περίπτωση στ' της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4223/2013 (Α' 287) καταργείται
2. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013 αντικαθίσταται ως εξής
«Ειδικά για τα έτη 2016, 2017 και 2018 στη συνολική αξία του πρώτου εδαφίου δεν συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.»
Αιτιολογική ΈκθεσηΜε τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού παρατείνεται για δύο έτη (2017 και 2018) η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων. Η διάταξη κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογουμένους να ελέγξουν και τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις

Αλέξανδρος Μπίκας


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία