BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Χτίζει βάση στα 3,30 ευρώ το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Ανοδικά κινείται τις τελευταίες 20 µέρες η τιµή παραγωγού για το ελαιόλαδο στη Λακωνία, όπως δείχνουν τα στοιχεία των δηµοπρασιών που έγιναν αυτό το διάστηµα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Χτίζει βάση στα 3,30 ευρώ το ελαιόλαδο στη Λακωνία

5
0
Ειδικότερα, η τελευταία δηµοπρασία την Πέµπτη 17 Μαρτίου στην Παλαιοπαναγιά Λακωνίας έδωσε τιµή τα 3,32 ευρώ το κιλό για 56 τόνους έξτρα παρθένο, ενώ άλλες δύο δηµοπρασίες στη Λακωνία στις 10 και στις 9 Μαρτίου είχαν δώσει τιµές αντίστοιχα 3,30 και 3,26 λεπτά το κιλό

Βέβαια, να σηµειωθεί ότι εγείρονται ανησυχίες σε παράγοντες του κλάδου απ’ την περιοχή δεδοµένου ότι η ελαιοσυγκοµιδή δεν έχει σταµατήσει στη Λακωνία, σε αντίθεση µε άλλες χρονιές, µε την εκτιµώµενη παραγωγή να είναι τελικά φέτος µεγαλύτερη από αυτή που αναµενόταν αρχικά. Επίσης, ανησυχία για την πορεία των τιµών το προσεχές διάστηµα προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί κρατάνε σε µεγάλο βαθµό το ελαιόλαδό τους µε την προσδοκία να το πουλήσουν σε καλύτερες τιµές, αλλά και η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου που εκτιµάται τελικά στους 1,4 εκατ. τόνους, υψηλότερα από τις προηγούµενες εκτιµήσεις που έκαναν λόγο για 1,2 εκατ. τόνους.

Σχετικά µε την παραπάνω στάση των Ελλήνων παραγωγών, να σηµειωθεί ότι τέτοια εποχή γίνονταν δύο δηµοπρασίες τη µέρα άλλες χρονιές, ενώ τώρα γίνεται µία τη βδοµάδα.

Παράλληλα, στη Μεσσηνία «οι τιµές παραγωγού είναι σταθερές στα 3,20-3,30 ευρώ το κιλό για το συµβατικό ελαιόλαδο (και 3,50-3,60 για το Π.Ο.Π.), χαµηλότερα από την περσινή χρονιά που ήταν στα επίπεδα των 3,40-3,50 και 3,80 κατά µέσο όρο αντίστοιχα», υπογραµµίζει ο τυποποιητής και εξαγωγέας, Παναγιώτης Γκούµας.

Σταθερότητα σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο παρουσιάζουν και οι τιµές στο Ηράκλειο Κρήτης, που βρίσκονται στα 2,95-3,05 ευρώ το κιλό, µε τη ζήτηση από τους ιδιώτες τυποποιητές να παραµένει αµείωτη.

Σύµφωνα µε τον Μιχάλη Καµπιτάκη, µέλος του ∆. Σ. της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισµών νοµού Ηρακλείου, η ανθοφορία πάει καλά, καθώς σηµειώθηκαν και βροχοπτώσεις και το ’16 φαίνεται ότι θα είναι καλή χρονιά. Σηµειωτέον ότι η παραγωγή στην περιοχή το ’15 ήταν κατά 30-40% µειωµένη από µία µέτρια σεζόν, όπως η περσινή.

Οι τελευταίες βροχές ευνόησαν και τον ελαιώνα της Κορινθίας, όπου τώρα ξεκινά η περίοδος της ανθοφορίας και οι τιµές παραγωγού είναι στα 3-3,10 ευρώ το κιλό.

Στην Ισπανία οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλότερη παραγωγή, της τάξης του 1,4 εκατ. τόνων, απ’ την αρχικά προβλεπόµενη και για παραγόµενες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Σηµειώνεται ότι στην ισπανική αγορά η τιµή παραγωγού για το έξτρα παρθένο είναι στα 3,22 ευρώ το κιλό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία