BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στα 4,40 ευρώ το Κορωνέικο στη Λακωνία

Σε πολύ υψηλά επίπεδα ήταν και αυτή την εβδοµάδα η ζήτηση για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς όλοι οι εµπλεκόµενοι ενδιαφέρονταν να προµηθευτούν ποιοτικό προϊόν, µε τις προσφορές στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Συκιάς Λακωνίας, που διαθέτει ελαιόλαδο µέχρι 0,27-0,29 οξύτητα, να φτάνουν τα 4,40 ευρώ το κιλό (90% κορωνέικο, 10% Αθηνοελιάς), σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Στα 4,40 ευρώ το Κορωνέικο στη Λακωνία

2
0

Ωστόσο, στα επίπεδα των 4,25-4,35 ευρώ το κιλό έχουν πωληθεί σηµαντικές ποσότητες. Να σηµειωθεί ότι εκτός των περιπτώσεων που κάθε χρόνο αποτελούν εξαιρέσεις όσον αφορά την ποιότητα του ελαιολάδου διατηρώντας και φέτος αυτό το προνόµιο, οι περισσότεροι συντελεστές του κλάδου κάνουν λόγο για µία άσχηµη χρονιά εξαιτίας της µειωµένης πανελλαδικά παραγωγής, έως και 70% σε ορισµένες περιοχές.

Στη Μεσσηνία, όπου η συγκοµιδή έχει ξεκινήσει εδώ και 2 εβδοµάδες η ανοµβρία του περασµένου χειµώνα και η ανάπτυξη µυκήτων έχουν προκαλέσει µείωση της παραγωγής γύρω στο 40%, επισηµαίνει ο παραγωγός και τυποποιητής, Παναγιώτης Γκούµας, ο οποίος χαρακτηρίζει τη σεζόν κακή λόγω της παραπάνω µείωσης, παρά το γεγονός ότι οι τιµές για το συµβατικό ελαιόλαδο έως 0,5 είναι 3,50 ευρώ το κιλό για τους παραγωγούς. Από τα 3,50 ευρώ το κιλό ξεκινάνε οι τιµές και στη Χαλκιδική για το ελαιόλαδο µε οξύτητα 0,3-0,5 και φτάνουν έως τα 4 ευρώ το κιλό. Εκεί η µείωση φτάνει και το 70% λόγω και του δάκου, σηµειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου Ευάγγελος Ευαγγελινός.

Η ίδια εικόνα όσον αφορά τη µείωση της παραγωγής παρατηρείται και στην Κρήτη, όπου ο δάκος, η παρατεταµένη ανοµβρία και ο ζεστός αέρας τον Απρίλιο έπληξε την καλλιέργεια. Στο νησί οι τιµές για το έξτρα παρθένο είναι στα 3,20-3,35 ευρώ το κιλό. Εδώ πρέπει να επισηµανθεί ότι πολλοί παραγωγοί και εργαζόµενοι σε συνεταιρισµούς συσχετίζουν τις φετινές προσβολές από δάκο µε το γεγονός ότι έχουν µειωθεί τα ραντίσµατα στο πλαίσιο της δακοκτονίας (από 5-7 στα 2-3) και τα χρήµατα που δίνονται στον κάθε ψεκασµό.

Παρόµοια προβλήµατα αντιµετωπίζουν φέτος και στη Φθιώτιδα, όπου αρκετοί περιµένουν να ανέβει η ελαιοπεριεκτικότητα των ελιών µε κίνδυνο να υποβαθµιστεί το προϊόν όσον αφορά την οξύτητα. Στην περιοχή η ελαιοπεριεκτικότητα είναι γύρω στο 7 προς 1 (7 κιλά ελιές για 1 κιλό ελαιόλαδο), ενώ άλλες σεζόν ήταν και 4 προς 1, υπογραµµίζει ο Ανδρέας Κουτσούµπας, ιδιοκτήτης του οµώνυµου «Αγρού». Σηµειωτέον ότι οι τιµές στην περιοχή ξεκινάνε από τα 3,30 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο.

Παράλληλα, στην Ισπανία οι τιµές για τους παραγωγούς έχουν ανοδική πορεία το τελευταίο διάστηµα και στις 25 Νοέµβρη ήταν στα 3,51 ευρώ το κιλό κατά µέσο όρο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία