BACK TO
TOP
Τεχνικές Αναλύσεις

Aκριβαίνει το κρασί διεθνώς, ισχυρή η κατανάλωση

Κρίσιμοι εκτιμάται πως θα είναι οι επόμενοι μήνες για τη διεθνή αγορά του κρασιού αφού οι ήδη βελτιωμένες τιμές θα δοκιμάσουν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Rabobank, τα αποθέματα στην Ευρώπη είναι χαμηλά και οι τιμές κινούνται ανοδικά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι συντελεστές της αγοράς αναμένουν με αγωνία την πορεία της ζήτησης, αδυνατώντας να προβλέψουν την αντίδραση των καταναλωτών στις υψηλότερες τιμές, ειδικότερα στις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας.

Aκριβαίνει το κρασί διεθνώς, ισχυρή η κατανάλωση

6
0

Σύμφωνα με τον Στέφεν Ράνενκλαιφ, αναλυτή της Rabobank, «με τις τιμές να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και τα αποθέματα να εξαντλούνται στην Ευρώπη, το ερώτημα που απασχολεί τη βιομηχανία του κρασιού είναι εάν οι παραδοσιακοί αγοραστές του ευρωπαϊκού χύμα κρασιού, όπως η Ρωσία και η Κίνα, θα αποδεχτούν τις υψηλότερες τιμές, θα κινηθούν να βρουν προϊόν έστω και χαμηλότερης ποιότητας σε καλύτερη τιμή ή απλά θα μειώσουν τις αγορές χύμα κρασιού εάν οι καταναλωτές τελικά δεν αποδεχθούν τις υψηλότερες τιμές του προϊόντος».

Ήδη οι Ρώσοι αγοραστές χύμα κρασιού, βλέποντας τις ευρωπαϊκές τιμές να κινούνται ανοδικά, διερευνούν πιο προσεκτικά την αγορά και στρέφουν την προσοχή τους στην παραγωγή από το νότιο ημισφαίριο, σε χώρες που εξελίσσονται σε ανερχόμενες δυνάμεις στην παραγωγή κρασιού, όπως για παράδειγμα η Χιλή.

Ο Νέος Κόσμος του κρασιού
Βέβαια για τη ρωσική αγορά, το μειονέκτημα της προμήθειας από αυτές τις χώρες είναι τα μεταφορικά και με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να προχωρήσει στην αγορά σημαντικών ποσοτήτων κρασιού ακόμα, θεωρείται πως οι τιμές θα κινηθούν υψηλότερα. «Καθώς εξελίσσεται η χρονιά, θα είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πώς θα κινηθούν οι τιμές στις νέες αγορές που διαμορφώνονται, όπως αυτές του Νέου Κόσμου, και αν τελικά οι καταναλωτές θα αποδεχθούν τις υψηλότερες τιμές ή θα στραφούν στην κατανάλωση άλλων οινοπνευματωδών και μπίρας», προσθέτει ο Ράνενκλαιφ.

Μεικτές τάσεις στον τρύγο
Η συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο το 2012 παρουσίασε μεικτές τάσεις, με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 20% στις ΗΠΑ και να μειώνεται κατά 10% στην Ευρώπη. Η τιμή του χύμα κρασιού στη Γαλλία και την Ισπανία αυξήθηκε σημαντικά προς τα τέλη του 2012, καθώς έγινε ιδιαίτερα εμφανές πως τα αποθέματα λιγόστευαν, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά κάνουν λόγο για μικρή παραγωγή.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός πως οι τιμές του χύμα κρασιού δεν κινήθηκαν ανοδικά στη Χιλή.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων όπως το γεγονός πως η μέση τιμή στο Χιλιανό κρασί είναι υψηλότερη, τις εκτιμήσεις για μια καλή παραγωγή τον Απρίλιο και το γεγονός πως ο μεγαλύτερος πελάτης τους (οι ΗΠΑ) είχαν πέρυσι τη μεγαλύτερη παραγωγή στα χρονικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία