BACK TO
TOP
Τεχνικές Αναλύσεις

Δεκαετία καλών τιμών για τα αγροτικά βλέπουν μπροστά FAO και ΟΟΣΑ

Ο αργός ρυθμός ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής σε σχέση με την παγκόσμια ζήτηση την ερχόμενη δεκαετία και οι αυξημένες ανάγκες για βιοκαύσιμα αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη τις τιμές των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και του FAO που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Δεκαετία καλών τιμών για τα αγροτικά βλέπουν μπροστά FAO και ΟΟΣΑ

4
0

Πιο συγκεκριμένα, οι δυο οργανισμοί προβλέπουν ότι η παγκόσμια αγροτική παραγωγή αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια αύξηση κατά 1,5% έως το 2020, ρυθμός που όμως είναι μειωμένος κατά 2,1% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Η απουσία νέας αγροτικής γης, τα ολοένα και υψηλότερα κόστη και οι αυξημένες περιβαλλοντικές πιέσεις είναι οι κύριοι παράγοντες που περιορίζουν την αγροτική ανάπτυξη, επισημαίνεται στην έκθεση.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του FAO, Ζοσέ Γκραζιάνο ντα Σίλβα «οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρό κίνητρο για αύξηση της παραγωγής» ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα πρέπει «τα ανεπτυγμένα κράτη πρέπει να βοηθήσουν ώστε να επωφεληθούν από αυτές οι φτωχότεροι αγρότες».

Από την πλευρά του , ο Γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία  επισήμανε  ότι «οι προοπτικές για την παγκόσμια γεωργία είναι αρκετά καλές με την ισχυρή ζήτηση, την επέκταση του εμπορίου και τις υψηλές τιμές, όμως, η εικόνα αυτή προϋποθέτει τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης. Εάν αποτύχουμε να αντιστρέψουμε την παγκόσμια οικονομία, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη του γεωργικού τομέα θα υποφέρουν και η διατροφική ασφάλεια μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Η έκθεση, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η Κίνα θα είναι η κινητήριος δύναμη στη διεθνή αγορά τροφίμων, καθώς αναμένεται διπλασιασμός της ζήτησης για κρέας και για ζωοτροφές ως το 2022 και εκτίναξη της ζήτησης για σόγια κατά 40%.

Και οι δύο διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για «σαφή πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους μεσοπρόθεσμα τόσο για τα αγροτικά όσο και για τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Η άνοδος των τιμών θα οφείλεται σ’ ένα συνδυασμό του αργού ρυθμού ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και στην αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα και βιοκαύσιμα.

Ωστόσο, ο FAO περιμένει ότι οι προμήθειες των αγροτικών προϊόντων θα συμβαδίσουν με την παγκόσμια ζήτηση παρά την περιορισμένη αύξηση της παραγωγής.

«Όσο τα αποθέματα τροφίμων στις μεγάλες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ο κίνδυνος αστάθειας των τιμών ενισχύεται», προειδοποιεί η έκθεση.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία