BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Οι αγρότες πελατολόγιο προτεραιότητας με πλάτη του Ταμείου Εγγυήσεων

Αυτή την περίοδο τρέχει ο πρώτο κύκλος δανειοδότησης µέσω του Ταµείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που αφορά όλους τους κλάδους οικονοµίας, µαζί και τον πρωτογενή τοµέα. Τα δάνεια µπορούν να φτάσουν σε ύψος µέχρι το 25% του τζίρου του ενδιαφερόµενου, µε τις εγγυήσεις να καλύπτουν το 80% του δανείου. Η δεύτερη φάση του προγράµµατος, µε την εκταµίευση 1 ακόµη δις ευρώ κρατικών εγγυήσεων, αναµένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Στη φάση αυτή, το βάρος της χρηµατοδότησης στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 75% - 80% και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τις µεγάλες επιχειρήσεις (στον πρώτο γύρο η αναλογία ήταν 50% - 50%).

26_2

Γιώργος Κοντονής

38
0

Βελτιώνονται το επόµενο διάστηµα οι χρηµατοδοτικές συνθήκες για τους συντελεστές του αγροτικού χώρου καθώς µπαίνει σταδιακά σε εφαρµογή και επίσηµα η προσφορά τραπεζικών δανείων εγγυηµένα στο 80% του ποσού από το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτική Ανάπτυξης.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρο τον Φάκελο  «Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων» που κυκλοφορεί στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

Ήδη οι τράπεζες που έχουν υπογράψει τη συµµετοχή τους στο Ταµείο ξεκίνησαν επαφές µε το αγροτικό τους πελατολόγιο που συµµετέχει σε πρόγραµµα Σχεδίων Βελτίωσης και Μεταποίησης (Μέτρα 4.1 και 4.2) για τη χρηµατοδότηση της ίδιας συµµετοχής που µπορεί να φτάσει σε ποσοστό 80-90% αυτής. Παράλληλα το εργαλείο αυτό έρχεται να λύσει τα χέρια των τραπεζών ώστε να επαναπροσεγγίσουν περιπτώσεις αγροτών-επενδυτών µε ώριµα business plans, τα οποία ήθελαν µεν να χρηµατοδοτήσουν, αλλά χαρακτηρίστηκαν τελικά υψηλού κινδύνου και απορρίφθηκαν. Άλλωστε, µε το 80% του δανείου εγγυηµένο, αν αυτό «χτυπήσει» θα έρθει άµεσα το Ταµείο Αγροτικών Εγγυήσεων να καλύψει αυτή την απώλεια για την τράπεζα, η οποία θα αναλαµβάνει το 20% του ρίσκου.

Όλες οι αιτήσεις για το δανεισµό θα γίνονται µέσω του γνωστού ΠΣΚΕ (Πληροφοριακό Σύστηµα Κρατικών Ενισχύσεων), δηλαδή ηλεκτρονικά, το οποίο όµως ακόµα δεν έχει ανοίξει. Ο ενδιαφερόµενος αγρότης θα δηλώνει το ποσό που χρειάζεται, αν θα το συνδυάσει µε επιδότηση (Σχέδιο Βελτίωσης κ.λπ), την τράπεζα µε την οποία θέλει να συνεργαστεί και στοιχεία όπως ΑΦΜ, έδρα κ.λπ.. Ρεαλιστικά πάντως, η αίτηση αυτή θα γίνεται σε πρώτη συνεννόηση µε την εκάστοτε τράπεζα που θέλει να συνεργαστεί ο αγρότης και δύναται να γίνεται και από τα ίδια τα ιδρύµατα.

Σηµειώνεται εδώ πως είναι θέµα της κάθε τράπεζας το διάστηµα που θα χρειαστεί ώστε να ενηµερώσει τα υποκαταστήµατά της για το νέο αυτό προϊόν που έχει διαθέσιµο, ωστόσο εκτιµάται πως µέσα στο φθινόπωρο, θα µπορούν οι αγρότες να δανειστούν µε τους ευνοϊκούς όρους που θα προσφέρονται.

Υπενθυµίζεται πως ο δανεισµός µπορεί να αφορά είτε κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ είτε επενδυτικό δάνειο, είτε κάλυψη της ίδιας συµµετοχής στα προγράµµατα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, µε τις τράπεζες να αποφασίζουν ξεχωριστά πάντως ποιες ανάγκες τελικά θα καλύψουν. ∆ικαιούχοι είναι όλοι οι επαγγελµατίες αγρότες φυσικά πρόσωπα, οι αγροτικές επιχειρήσεις, τα συλλογικά σχήµατα αγροτών και οι µονάδες µεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Το µεγάλο ερώτηµα που τίθεται εδώ, φυσικά είναι το ύψος του επιτοκίου και οι εγγυήσεις που θα πρέπει να προσφέρει ο αγρότης ή η αγροτική επιχείρηση για να τύχει ευνοϊκής δανειοδότησης. Η απάντηση είναι πως οι όροι θα πρέπει να είναι «πολύ ευνοϊκότεροι» σε σχέση µε εκείνους που προσέφερε η κάθε τράπεζα στο παρελθόν στον αγροτικό τοµέα.

Αυτό είναι κάτι που ελέγχει το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων (EIF), το οποίο είναι και ο διαχειριστής του εν λόγω εργαλείου, που θα λάβει 80 εκατ. ευρώ από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης ως κεφάλαια για την εγγύηση των δανείων. Tο συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των χρηµατοδοτικών αναγκών του αγροτικού τοµέα δύναται να ξεπεράσει τα 400 εκατοµµύρια ευρώ µέσω µόχλευσης.

Οι συµµετέχουσες τράπεζες στο Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης σύµφωνα µε τη µέχρι στιγµής ενηµέρωση είναι: Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Παγκρήτια Συνεταιριστική και ProCredit.

Το ύψος του χαρτοφυλακίου αγροτικών δανείων που θα είναι εγγυηµένα από κονδύλια του ΠΑΑ σε κάθε τράπεζα, µπορεί να φτάσει µέχρι και το 35%. Αναλόγως θα πρέπει και η τράπεζα να αναµορφώσει καλύτερους όρους για τα δάνεια, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κάλυψης του χαρτοφυλακίου από τα Προγράµµατα. Φυσικά, όπως σε κάθε χρηµατοδοτικό προϊόν, ρόλο για τους όρους εκταµίευσης θα παίζει και η πιστοληπτική ικανότητα του κάθε ενδιαφερόµενου.








Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία