Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Επιβεβαιώνεται η ανοδική τροχιά στην αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Με πράξεις λίγο κάτω από τα 2,80 ευρώ το κιλό η αγορά ελαιολάδου δείχνει να επιβεβαιώνει τις εντυπώσεις για ένα ανοδικό κλίµα. Η κινητικότητα σε βασικά παραγωγικά κέντρα της χώρας είναι υψηλότερη από το συνηθισµένο της εποχής, πράγµα που µπορεί να συνδεθεί µε τα περιορισµένα αποθέµατα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που καταγράφονται σε Ισπανία και Ιταλία.

22_16

407
1

Αν και είναι ακόµα νωρίς για ασφαλείς εκτιµήσεις, αρκετοί είναι αυτοί που απορρίπτουν το ενδεχόµενο να κινηθεί η αγορά στα χαµηλά όρια της τρέχουσας εµπορικής περιόδου. Με άλλα λόγια, «δεν θα δούµε 3γραµµο προϊόν στα 2,10 και στα 2,20 ευρώ το κιλό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην Agrenda ο Νίκος Ρενιέρης, στέλεχος εξαγωγικής εταιρείας ελαιολάδου µε έδρα τα Χανιά. Πράγµατι, φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική, µε το εµπόριο ήδη να δείχνει περισσότερο διαλλακτικό για µια ανάκαµψη των τιµών.

Άλλωστε η παραγωγή σε Ελλάδα και Ιταλία αναµένεται µειωµένη, ενώ και η Ισπανία φαίνεται ότι θα απέχει από τα υψηλά που σηµείωσε πριν από δύο χρόνια, στους 1,8 εκατ. τόνους σχεδόν.

Παράλληλα, έπειτα από δύο σχεδόν χρονιές καθοδικής κίνησης της αγοράς, οι παραγωγοί δείχνουν απογοητευµένοι ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που µεσοπρόθεσµα θα έχει πιο κοστοβόρες συνέπειες τόσο για την αγορά όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σηµειώνεται ότι ήδη στην Ισπανία έχουν ανακοινωθεί νοµοθετικές ρυθµίσεις που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν αρχής γενοµένης µε την έναρξη της επερχόµενης σεζόν. Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι µεγαλύτεροι ελαιοκοµικοί συνεταιρισµοί της χώρας θα υπογράψουν µνηµόνιο συνεργασίας για την εύρυθµη ροή του προϊόντος που διαχειρίζονται προς την αγορά.

Στην εγχώρια πραγµατικότητα, βασική προϋπόθεση από πλευράς παραγωγών ωστόσο, είναι η διασφάλιση κατά το δυνατόν της ποιότητας του προϊόντος, µε έγκαιρες παρεµβάσεις σ τον ελαιώνα το προσεχές διάστηµα. Έως τώρα οι ξηρές συνθήκες δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια στο δάκο, ωστόσο οι παγίδες δείχνουν ότι καραδοκεί. Αν δεν σηµειωθούν ακραία καιρικά φαινόµενα, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά δεν διαθέτει χαρακτηριστικά πρωιµότητας ούτε οψιµότητας.

Στην Ιταλία τέλος, η αγορά επιδιώκει να σπάσει τις αντιστάσεις των 4 ευρώ, µε τις πρώτες πράξεις του µήνα στη Φότζια να κλείνουν στα 3,90 ευρώ το κιλό  για τα έξτρα παρθένα και στα 4,50 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-09-2020 13:58Giorgos

Και το κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα μας το παίρνουν από τον παραγωγό 1,50 ευρό.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία