BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Ενισχύεται η ζήτηση για επιτραπέζια ντομάτα, απαραίτητες οι φροντίδες

Σε ανοδικό κανάλι κινείται η τιµή για τις βασικότερες κατηγορίες επιτραπέζιας ντοµάτας, µε την αγορά να προεξοφλεί ότι εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, µέσα στους επόµενους µήνες οι ισορροπίες θα επιστρέψουν στα προ πανδηµίας επίπεδα, ειδικά όταν κατά την τουριστική σεζόν η χώρα εµφανίζει έλλειµµα στην παραγωγή.

25-32_cover_10

940
0

Ενισχύεται η ζήτηση για την επιτραπέζια ντομάτα, δεν χωράει εκπτώσεις η φροντίδα της καλλιέργειας      

του Πέτρου Γκόγκου

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι οι φροντίδες στα θερµοκήπια που ετοιµάζονται για τη νέα παραγωγή αλλά και στις προετοιµασίες για την καλλιέργεια της υπαίθριας ντοµάτας, ενέχουν µικρότερο ρίσκο συγκριτικά µε την αρνητική εµπειρία της προηγούµενης διετίας, όταν η συνθήκη της πανδηµίας ανέτρεψε για τα καλά την οµαλή ροή στο εµπόριο. 

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να µην υπάρξουν εκπτώσεις στην προσέγγιση της καλλιέργειας από πλευράς παραγωγών. Αυτό που επισηµαίνουν άνθρωποι της αγοράς είναι ότι θα χρειαστεί, όσοι παραγωγοί επιλέξουν να παραµείνουν στην καλλιέργεια µε τα ίδια στρέµµατα, να µην µπουν σε αυτή µε εκπτώσεις ως προς τις ανάγκες θρέψης και φυτοπροστασίας των φυτών. Η ντοµάτα είναι µια απαιτητική καλλιέργεια, στην οποία δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για παρεκκλίσεις ως προς τις φροντίδες. «Παρά το κόστος παραγωγής, δεν έχει νόηµα να καλλιεργήσει φέτος ο παραγωγός, αν δεν µπει στο χωράφι για να καλλιεργήσει σωστά» αναφέρει από την πλευρά του ο Βαγγέλης Πελεκάνης, Marketing operations lead για Ελλάδα, Κύπρο και ∆υτικά Βαλκάνια της Syngenta. Υπό µια έννοια δηλαδή, η καλλιέργεια φέτος ενδείκνυται για τους καλά µυηµένους και αποφασισµένους, αφού απαιτεί τη ρουτίνα που θα ακολουθούσε ο παραγωγός και υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Στο ίδιο πνεύµα, ενδιαφέρον έχουν και οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί σε ό,τι αφορά τα υβρίδια. Η ελληνική αγορά, η οποία βρίσκεται στους κορυφαίους καταναλωτές νωπής ντοµάτας παγκοσµίως, διατηρεί την προτίµησή της στη µεγαλόκαρπη beef ντοµάτα µε «κρεµµώδη» υφή. Οι τελευταίες εξελίξεις στο µέτωπο της διαµόρφωσης των καινούριων υβριδίων, έχουν εξασφαλίσει για τους παραγωγούς ποικιλίες που απαντούν τόσο στο σχήµα και το µέγεθος της beef, όσο και στις απαιτήσεις του κοινού για έντονη γεύση.

Μια ακόµα τάση που έχει πλέον εδραιωθεί, είναι τα λεγόµενα plum ντοµατίνια, τύπου βελανίδι. Πλέον δεν θεωρούνται niche, αφού η ζήτηση των καταναλωτών έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που µάλιστα έχει στρώσει το δρόµο και για διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου τύπου.

Για µία σοδειά ανώτερων προδιαγραφών ποιότητας

Καλλιέργεια υψηλών θρεπτικών απαιτήσεων, η ντοµάτα, απαιτεί ισόρροπη θρέψη, µία αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και καλής ποιότητας της παραγωγής, σε συνδυασµό µε µακρά περίοδο καρποφορίας.

Η χρήση βιοδιεγερτών εξασφαλίζει παράλληλα τη µέγιστη αξιοποίηση των θρεπτικών µονάδων, ενώ η πίεση προσβολών από εχθρούς και ασθένειες έχει φέρει
και στην ελληνική αγορά λύσεις τόσο φυτοπροστασίας όσο και υβριδίων νέας τεχνολογίας.

Για να επιλέξουν ανάµεσα στα εκατοντάδες διαθέσιµα υβρίδια, οι παραγωγοί επικεντρώνονται σε συγκεκριµένα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν µε την καλή καλλιεργητική συµπεριφορά του υβριδίου αλλά φυσικά, αφού προορίζεται για νωπή κατανάλωση και µε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών του.

Ένα επιτυχηµένο υβρίδιο για υπαίθρια καλλιέργεια θεωρείται συνήθως εκείνο που έχει:

  • υψηλή και οµοιόµορφη παραγωγή (πρώιµη-όψιµη),
  • φύλλωµα για προστασία καρπών από ηλιόκαυµα,
  • ανθεκτικότητα-ανεκτικότητα σε ασθένειες, ξηρικές και θερµές συνθήκες περιβάλλοντος
  • καρπούς µε ικανοποιητική µετασυλλετική ζωή.

Οι εκτεταµένες καταστροφές στην επιτραπέζια ντοµάτα, τις προηγούµενες δύο περιόδους, λόγω των προσβολών από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης (ToBRFV), ανέδειξαν, µε τον πιο σκληρό τρόπο, τη σηµασία ύπαρξης ανθεκτικών υβριδίων σε ασθένειες. Ήδη στη διάθεση των παραγωγών βρίσκονται στην αγορά ανθεκτικά ή ανεκτικά (ήπια συµπτωµατολογία) υβρίδια σε αδροµυκώσεις, περονόσπορο και στους ιούς του µωσαϊκού του καπνού, ΤοΜV, TYLCV, TSWV, ενώ τα πρώτα υβρίδια µε ανθεκτικότητα στον ιό της καστανής ρυτίδωσης εισήχθησαν στο τέλος του 2020.

CORTEVA

Καινοτόμα προιόντα από την CORTEVA Agriscience Hellas

ROSALINDA F1 Ροζ beef       

Φυτό: Ζωηρό, µε µεγάλες ταξιανθίες, κατάλληλο για θερµοκηπιακή και υπαίθρια καλλιέργεια.

Καρπoί: Πολύ γευστικοί, σαρκώδεις και εξαιρετικά λεπτόφλουδοι, τύπου ντόπιας.

Ανθεκτικότητες: (HR) ToMV/ Fol:0/Va:0/Vd:0

 

DOPPIA F1 Μεγαλόκαρπη τύπου Ντόπιας 

Φυτό: Πρώιµο υβρίδιο µέτριας ζωηρότητας, µε εύκολη καρπόδεση και σε δύσκολες συνθήκες.  Κατάλληλη και για υπαίθρια καλλιέργεια. Για µεγάλη διάρκεια συγκοµιδής συνιστάται εµβολιασµός.

Καρποί: Πολύλοβοι και κατσαροί βάρους 250-350 γρ. µε εξαιρετική γεύση, λεπτή επιδερµίδα και απουσία ξύλου. Έχει την µεγαλύτερη διατηρησιµότητα στην κατηγορία της. Κατάλληλη και για εξαγωγές.

Ανθεκτικότητες: (HR) ToMV/ Fol:1/Va:0/Vd:0

 

PROXY F1 Plum τσαµπί  

Φυτό: Πολύ ζωηρό και ανθεκτικό, κατάλληλο για διαχείµαση σε θερµοκήπιο και υπαίθρια καλλιέργεια.

Καρποί: 30-40 γρ., πολύ νόστιµοι, σκληροί και ανθεκτικοί. Ζωηρό κόκκινο χρώµα.

Συνιστάται για συλλογή τσαµπιών (ψαροκόκαλο).

Ανθεκτικότητες: (HR) ToMV:0-2/Va:0/Vd:0/Fol:0,1 (IR) TYLCV/ Ma/Mi/Mj

SALADYN F1 Ρόµα  

Φυτό: Ζωηρό, µε µεγάλες ταξιανθίες, κατάλληλο για διαχείµαση σε θερµοκήπιο, αλλά και για υπαίθρια καλλιέργεια.

Καρποί: 110-130 γρ., έντονο κόκκινο χρώµα και αντοχή στο σκάσιµο.  Εξαιρετική γεύση.

Ανθεκτικότητες: (HR) ToMV/ Fol:0,1/Va:0/Vd:0 (IR) TYLCV/ Lt/  Ma/Mi/Mj.

SCOOTER F1 Βιοµηχανική τοµάτα για επιτραπέζια χρήση

Υβρίδιο πρώιµο, µεγαλόκαρπο (80-100 γρ.) κατάλληλο για την επιτραπέζια αγορά.

Φυτό µεσαίο και ανθεκτικό µε πολύ υψηλές παραγωγές.

Καρποί οβάλ, σκληροί µε έντονο κόκκινο χρώµα και αξεπέραστη γεύση.

Ανθεκτικότητες: (HR): TSWV:0/ Pst:0/Fol:0,1/Va:0/Vd:0  (IR):Ma/Mi/Mj

 

BOGART F1 Βιοµηχανική τοµάτα για επιτραπέζια χρήση

Υβρίδιο µακρόστενης τοµάτας  FULL FLESH (ΟΛΟ ΣΑΡΚΑ)  κατάλληλο για την επιτραπέζια αγορά και ιδανική για λιαστή.

Φυτό ζωηρό µε πολύ καλή κάλυψη των καρπών.

Καρποί 80-85 γρ. µε εξαιρετικό χρώµα, οµοιοµορφία, γεύση  και συνεκτικότητα.

Ανθεκτικότητες: (HR): TSWV:0/Pst:0/Fol:0,1/Va:0/Vd:0 (IR):Ma/Mi/Mj

Medilco Hellas

Εξειδικευμένη θρέψη ντομάτας σε 4 βήματα

Η Medilco Hellas προτείνει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα θρέψης για την πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων σε θρεπτικά στοιχεία και την πολύπλευρη στήριξη της καλλιέργειας της τοµάτας. Η τοµάτα είναι καλιόφιλο φυτό, µε υψηλές ανάγκες σε Ν και Κ, ενώ το ασβέστιο και το µαγνήσιο είναι σηµαντικά θρεπτικά στοιχεία για την επίτευξη καλής ποιότητας καρπών.  Η ορθολογική θρέψη της καλλιέργειας βασίζεται στις κλιµατικές συνθήκες της περιοχής, στη θρεπτική κατάσταση του εδάφους, στις ιδιαίτερες ανάγκες της καλλιέργειας και καθορίζεται κατόπιν ανάλυσης εδάφους και αρδευτικού νερού.

Βήµα 1ο: Σωστό ξεκίνηµα µε Polysulphate 0-0-14+17Cao+6MgO+48SO3 στη βασική λίπανση

Το Polysulphate είναι το µοναδικό, κοκκώδες λίπασµα της ICL, που αποτελεί µια φυσική και παρατεταµένη πηγή καλίου (Κ), θείου (S), µαγνησίου (Mg) και ασβεστίου (Ca) και είναι κατάλληλο και για βιολογικές καλλιέργειες.

Στην απαιτητική καλλιέργεια της τοµάτας, η ιδανική ισορροπία ποιότητας και απόδοσης αποτελεί κοµβικό σηµείο για τον καλλιεργητή και ξεκινά από νωρίς. Με εφαρµογή του Polysulphate στη βασική λίπανση, λίγο πριν την µεταφύτευση, εξασφαλίζεται παρατεταµένη θρέψη των φυτών µε 4 θρεπτικά στοιχεία, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στο ασβέστιο – το στοιχείο «κλειδί» για µια ποιοτική παραγωγή.     

Με το Polysulphate πετυχαίνουµε:

  • Αύξηση του αριθµού των καρπών
  • Μεγαλύτερο βάρος καρπών
  • Συνολική αύξηση της απόδοσης στην τοµάτα κατά 14%.

Βήµα 2ο: Εγγυηµένη ποιότητα  µε Solinure στην υδρολίπανση

Η υδρολίπανση - η εφαρµογή διαλυτών λιπασµάτων µε το νερό άρδευσης - καθιστά εφικτή τη θρέψη ακριβείας. Το είδος των θρεπτικών στοιχείων, η σωστή δοσολογία, ο χρόνος εφαρµογής και ο τρόπος εφαρµογής, µπορούν να ρυθµιστούν µε βάση την εδαφική γονιµότητα και το στάδιο  ανάπτυξης της καλλιέργειας, βελτιώνοντας την παραγωγή.  Η κορυφαία σειρά υδατοδιαλυτών λιπασµάτων Solinure αποτελεί την ιδανική επιλογή για την απαιτητική καλλιέργεια της τοµάτας, εξασφαλίζοντας καλύτερη απόδοση και ανθεκτικούς καρπούς. ∆ιαθέσιµοι τύποι:

  • Solinure  20-20-20+TE
  • Solinure  11-35-11+2ΜgO+TE
  • Solinure 10-5-39+2ΜgO+TE

Βήµα 3ο: Πλούσια σε Ασβέστιο και Μαγνήσιο και µε χαµηλό ph Agrolution Special

Oι µοναδικοί τύποι 14-7-14+14CaO+TE και 14-8-22+5CaO+2MgO+TE  είναι ιδανικοί για παραγωγή σε «δύσκολες συνθήκες», όταν το νερό έχει υψηλό pH ή όταν το έδαφος είναι αλκαλικό. Η όξινη δράση των Αgrolution εξασφαλίζει αποτελεσµατική διάλυση των θρεπτικών στοιχείων, ακόµα και σε σκληρό νερό.

Παράγονται από υψηλής καθαρότητας πρώτες ύλες και περιέχουν χηλικά ιχνοστοιχεία. ∆ιατηρούν το αρδευτικό σύστηµα καθαρό από ιζήµατα, ενώ παράλληλα είναι εύκολα στην εφαρµογή.

  • Προλαµβάνουν αποτελεσµατικά τυχόν τροφοπενίες.
  • Παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά.
  • Πλούσιοι τύποι σε ασβέστιο ή µαγνήσιο
  • Με την εγγύηση της ICL Fertilizers.

Βήµα 4ο: Agroleaf : Τεχνολογία στη διαφυλλική θρέψη µε εµφανή αποτελέσµατα από τη δεύτερη µέρα εφαρµογής

Η διαφυλλική θρέψη αποτελεί µια εξαιρετική λύση σε περιπτώσεις που το ριζικό σύστηµα του φυτού δεν λειτουργεί ιδανικά ή όταν η παροχή θρεπτικών στοιχείων µέσω του εδάφους δεν είναι εφικτή ή αποτελεσµατική όταν υπάρχει τεχνολογία που καθιστά δυνατή την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων δια του φύλλου.

Η σειρά Agroleaf δε περιέχει µόνο µία αλλά δύο τεχνολογίες που καθιστούν δυνατή την ενίσχυση της φωτοσύνθεσης, της αύξησης της συγκέντρωσης της χλωροφύλλης στα φύλλα καθώς και το βάρος και το µέγεθος του φύλλου.

Η εφαρµογή των Agroleaf σε κρίσιµα στάδια ανάπτυξης οδηγεί σε:

  • Ενίσχυση της ανθοφορίας.
  • Αύξηση της καρπόδεσης.
  • Μεγαλύτερο µέγεθος καρπών.
  • Ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωµάτων και καλύτερη µετασυλλεκτική αντοχή των καρπών.

∆ιαθέσιµοι τύποι

  • Agroleaf Power  31-11-11+ΤΕ
  • Agroleaf Power  20-20-20+ΤΕ
  • Agroleaf Power 11-5-19+9CaO+2MgO+TE
  • Agroleaf Power 15-10-31+TE 
  • Agroleaf Power 12-52-5+ΤΕ

Καταλύτης υψηλών αποδόσεων η υδρολίπανση

Θερµοκήπιο δίχως κατάλληλο και εκσυγχρονισµένο σύστηµα υδρολίπανσης περιορίζει σηµαντικά τα περιθώρια κέρδους του παραγωγού, σε µία εποχή όπου η επίτευξη υψηλών στρεµµατικών αποδόσεων αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας στην καλλιέργεια κηπευτικών και δη της θερµοκηπιακής ντοµάτας. Η εφαρµογή υδατοδιαλυτών λιπασµάτων υψηλής ποιότητας µέσω του συστήµατος άρδευσης έχει αποδειχτεί στην πράξη ως η βέλτιστη µέθοδος για την παροχή ισορροπηµένης θρέψης στα φυτά τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, όσο και της καρποφορίας.

Οι σύγχρονοι καλλιεργητές προτιµούν χορήγηση θρέψης µέσω του αρδευτικού νερού, καθώς µε αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται στοχευµένη χορήγηση θρεπτικών στοιχείων στην περιοχή του ριζικού συστήµατος, ενώ διασφαλίζεται και η καλύτερη αξιοποίησή τους από τα φυτά, µε τις λιγότερες δυνατές απώλειες προς το περιβάλλον. Παράλληλα επιτυγχάνεται µεγαλύτερη ακρίβεια στον χρόνο εφαρµογής των θρεπτικών στοιχείων µε τα κρίσιµα βλαστικά στάδια των καλλιεργειών που εµφανίζουν τις ιδιαίτερες θρεπτικές τους ανάγκες.

Μέληµα του παραγωγού είναι η επίτευξη επάρκειας της βασικής τριάδας αζώτου, φωσφόρου και καλίου πριν τη φύτευση των νεαρών φυταρίων µέσω της βασικής λίπανσης ώστε να µεγιστοποιηθεί η ανάπτυξη και να περάσουν τα φυτά στο στάδιο της καρποφορίας το συντοµότερο δυνατό. Ωστόσο, καθώς οι απαιτήσεις της ντοµάτας είναι υψηλές από το αρχικό στάδιο της φύτευσης έως και τη συγκοµιδή, απαιτείται η διατήρηση της διαθεσιµότητας στοιχείων ώστε να εξισορροπηθεί ο αυξανόµενος ρυθµός ανάπτυξης για να κρατηθούν ψηλά και οι τελικές αποδόσεις. Η εξασφάλιση των πολυπόθητων υψηλών στρεµµατικών αποδόσεων γίνεται εύκολη υπόθεση όταν παρέχονται τα στοιχεία που η καλλιέργεια έχει ανάγκη στον χρόνο που τα έχει ανάγκη και µε συγχρονισµό της παροχής στις σειρές των θερµοκηπίων. Στόχος να συγκοµίζεται η παραγωγή οργανωµένα και στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα, µε την εµπειρία της αγοράς να υποδεικνύει πως ο αγοραστής είναι πάντοτε διατεθειµένος να πληρώσει το κάτι παραπάνω για ένα καλύτερο τελικό προϊόν.

Syngenta

Νέο υβρίδιο υπαίθριας τομάτας Varsity

του Βαγγέλη Πελεκάνη*

To τρίπτυχο της επιτυχίας του σύγχρονου παραγωγού τοµάτας, βασίζεται στην υψηλή στρεµµατική απόδοση σε συνδυασµό µε υψηλή ποιότητα, αλλά και επιλογή των κατάλληλων υβριδίων µε ανοχή στις φυτοπαθολογικές προσβολές, ικανά να παραµείνουν υγιή και να παράγουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι απρόβλεπτες, συνήθως δυσχερείς, περιβαλλοντικές συνθήκες δεν είναι σύµµαχοι της καλλιέργειας. Οι εξάρσεις ιώσεων και ασθενειών των φυτών είναι πιο συχνές, ειδικά όταν πρόκειται για υπαίθριες καλλιέργειες. Η επιλογή του κατάλληλου υβριδίου τοµάτας και οι καλλιεργητικοί χειρισµοί του του τοµατοκαλλιεργητή διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε να αποκοµίσει το µέγιστο αποτέλεσµα από την αγροτική του επιχείρηση.

Η Syngenta, µια από τις µεγαλύτερες εταιρίες παγκοσµίως στο σπόρο κηπευτικών καλλιεργειών, επενδύει σε προγράµµατα ανάπτυξης νέων υβριδίων τοµάτας διαφόρων τύπων. Η Varsity, είναι ένα νέο υβρίδιο για υπαίθρια καλλιέργεια µε πολλά πλεονεκτήµατα. Επιλέχθηκε έπειτα από πολύχρονη έρευνα για τις συνθήκες της Ελλάδας και καλύπτει τις απαιτήσεις του Έλληνα παραγωγού, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του τελικού καταναλωτή.

Η Varsity ανεβάζει τον πήχη στην καλλιέργεια της υπαίθριας τοµάτας: Πρόκειται για ένα µεσοόψιµο υβρίδιο µε δυνατό και εύρωστο τύπο φυτού. Χαρακτηρίζεται από το υψηλό δυναµικό παραγωγής, λόγω της συνεχόµενης καρπόδεσης και της δυνατότητας συγκοµιδής για παρατεταµένο διάστηµα. Ο συνδυασµός των ανοχών της σε ιώσεις (TYLCV και TSWV) και µυκητολογικές ασθένειες της δίνουν επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτηµα.

Η ζήτηση τοµάτας είναι ιδιαίτερα αυξηµένη το καλοκαίρι, όπου µεγάλο µέρος της παραγωγής καλύπτεται από τις υπαίθριες τοµάτες που καλλιεργούνται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι Έλληνες καταναλωτές επιδεικνύουν ιδιαίτερη προτίµηση σε ποικιλίες τοµάτας που έχουν ωραία γεύση και κρεµώδη υφή, χαρακτηριστικό των µεγαλόκαρπων τοµατών.

Οι καρποί της Varsity , έχουν ελκυστικό κόκκινο και γυαλιστερό χρώµα φλοιού αλλά και υψηλό ειδικό βάρος 280-350γρ. Πολύ σηµαντικό χαρακτηριστικό ότι η ξυλώδης απόληξη του κάλυκα στο εσωτερικό της σάρκας είναι πολύ µικρή. Η σάρκα είναι συµπαγής, κατακόκκινη, µε ζουµερή και κρεµώδη υφή αλλά και γεύση µοναδική, που σίγουρα µένει αξέχαστη.

Η άριστη γεύση και η υφή της σάρκας είναι το συγκριτικό πλεονέκτηµα της Varsity που καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

*Marketing Operations Lead Σπόρων Κηπευτικών, Syngenta MEDA

BIOSOLIDS

Αύξηση της παραγωγής με πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης

της Κατερίνας Τασιοπούλου*

Η τοµάτα (Lycopersicon licopersicum), όπως και η βιοµηχανική τοµάτα είναι κατά κανόνα ετήσια κηπευτικά, αρκετά διαδεδοµένα και πολύ δηµοφιλή. Οι λόγοι που καθιστούν δηµοφιλή τις καλλιέργειες αυτές είναι κατά βάση ο εφοδιασµός του ανθρώπινου οργανισµού µε βιταµίνες, και ιδίως µε τη βιταµίνη C, καθώς και µε καροτινοειδή & αντιοξειδωτικές ουσίες. Στο σηµείο αυτό αξίζει να σηµειωθεί ότι στην Ελλάδα, η συνολική καλλιεργούµενη έκταση βιοµηχανικής τοµάτας κυµαίνεται από 160-200 χιλιάδες στρέµµατα και εντοπίζεται κυρίως στους νοµούς Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σερρών.

Γενικά, η τοµάτα αποτελεί ένα φυτό θερµής εποχής, ανθεκτικό στις υψηλές θερµοκρασίες και την ξηρασία, αρκετά ευπαθές βέβαια στις χαµηλές θερµοκρασίες και στον παγετό. Άριστες θερµοκρασίες για την ανάπτυξή της κυµαίνονται από 25 – 32ο C την ηµέρα και 16 – 20ο C τη νύχτα. Όσον αφορά τις απαιτήσεις σε έδαφος, γενικά η τοµάτα αποδίδει καλύτερα σε εδάφη µε σταθερή δοµή, υψηλό βαθµό υδατοϊκανότητας, καλή στράγγιση και υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Τέτοια εδάφη θα µπορούσαµε να πούµε πως είναι τα εδάφη µέσης σύστασης, όπως αµµοπηλώδη και πηλοαµµώδη τα οποία έχουν όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Η τοµάτα γενικά σαν φυτό είναι απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Για την ανάπτυξή της χρειάζεται υψηλά επίπεδα οργανικής ουσίας, καθώς επίσης άζωτο, φώσφορο και κάλιο και pH περίπου ίσο µε 6 – 6,5.

Η σπορά της τοµάτας στο σπορείο ξεκινά από ∆εκέµβριο για τις πρώιµες καλλιέργειες και συνεχίζεται µέχρι και τον Μάρτιο ή ακόµη και µέχρι τον Αύγουστο για τις όψιµες ποικιλίες. Ο χρόνος που απαιτείται στο σπορείο είναι 4 – 6 εβδοµάδες, ανάλογα πάντα µε τις συνθήκες που επικρατούν στο φυτώριο. Η µεταφύτευση γίνεται στο χωράφι από αρχές Φεβρουαρίου για τις πρώιµες καλλιέργειες έως τις αρχές Σεπτεµβρίου για τις όψιµες.

Η εταιρεία Biosolids S.A. σε συνεργασία µε την εταιρεία Hello Nature (Italpollina S.p.A), χάρη στο ενισχυµένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που διαθέτει, έρχεται να δώσει λύση και να ενισχύσει την καλλιέργεια της τοµάτας, της βιοµηχανικής τοµάτας και της τοµάτας θερµοκηπίου εφαρµόζοντας τον προϊόν AUXYM στα πιο κρίσιµα στάδια ανάπτυξης των φυτών, όπως είναι η ανθοφορία και η καρπόδεση.

AUXYM | ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΡΟΠΙΚΑ ΦΥΤΑ

Το AUXYM αποτελεί έναν καινοτόµο βιοδιεγέρτη, φυτικής προέλευσης από τροπικά φυτά, εγκεκριµένο και για χρήση στη βιολογική γεωργία. Η σύνθεσή του αυτή συµβάλλει στο να δρα συνδυαστικά µε φυσικές ορµόνες, δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσµατα. Το AUXYM µπορεί να εφαρµοστεί αποτελεσµατικά σε όλα τα κρίσιµα στάδια ανάπτυξης των φυτών, όπως:

  • Ανθοφορία - Καρπόδεση
  • Ενίσχυση άµυνας σε αβιοτικές καταπονήσεις (πχ παγετός)
  • Ενίσχυση χρώµατος καρπού

Η δράση του AUXYM απορρέει από την συγκέντρωση βιολογικά ενεργών φυτικών ουσιών όπως πεπτίδια, βιταµίνες, ένζυµα, φυσικές αυξίνες και ιχνοστοιχεία. ∆ρα στοχευµένα διατηρώντας τις ισορροπίες σε βασικές µεταβολικές διεργασίες του φυτού, ρυθµίζοντας την µεταφορά θρεπτικών ουσιών, ενδυναµώνοντας την φωτοσυνθετική ικανότητα και τη βέλτιστη συσσώρευση σακχάρων στα διάφορα όργανα.

Επίσης, το AUXYM έχει τη δυνατότητα να:

  • Βελτιώνει την παραγωγή των καρπών.
  • Αυξάνει την απόδοση και βελτιώνει την ποιότητα (συγκέντρωση σακχάρων, ξηρή ουσία, µέγεθος καρπών).

Εφαρµόστε το βιοδιεγέρτη AUXYM στα κρίσιµα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, εξασφαλίζοντας τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις στην καλλιέργεια σας.

*Υπεύθυνη Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στην επιτραπέζια ντομάτα διαθέσιμο εδώ




 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία