BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Τα σήματα αγοράς για 60 λεπτά το κιλό στον παραγωγό και τα εφόδια για κατοχύρωση αποδόσεων στην πατάτα

Άδεια αγορά συναντά η εαρινή υπαίθρια πατάτα µε τις συγκοµιδές να ξεκινούν όψιµα στις αρχές Μαΐου για την Πελοπόννησο και προς τέλη Ιουνίου σε Θήβα και Βοιωτία. Οι εκτάσεις είναι σαφώς µειωµένες φέτος, µε τη ευρωπαϊκή αγορά καθαρά ελλειµµατική όσο ενισχύεται η ζήτηση από αγορές που εξυπηρετούνται συνήθως από την Ουκρανία. Οι Έλληνες παραγωγοί πατάτας, µπαίνουν στα χωράφια για τις αναγκαίες εργασίες λίπανσης και φυτοπροστασίας, σε µια συνθήκη που υπόσχεται εκκίνηση της σεζόν µε 60 λεπτά το κιλό. Έτσι, η επίτευξη µεγαλύτερων αποδόσεων αποκτά την τρέχουσα χρονιά ιδιαίτερη βαρύτητα.

23-34_COVER56

1174
0
του Πέτρου Γκόγκου

Σήµα για 60 λεπτά το κιλό στην υπαίθρια πατάτα, η συγκοµιδή της οποίας ξεκινά στις αρχές Μαΐου σε περιοχές τις Πελοποννήσου, µε τους παραγωγούς να βρίσκονται αυτό το διάστηµα στα χωράφια για τις τελευταίες φροντίδες και τη λίπανση της καλλιέργειας. 

Ήδη, οι πρώτες πατάτες της χρονιάς από τα θερµοκήπια της περιοχής βγήκαν στην αγορά στο επίπεδο τιµών αυτών, σε µια συγκυρία που θέλει τις γαλλικές εξαγωγές να έχουν σταµατήσει όσο αραιώνουν παράλληλα και οι αποστολές της Αιγύπτου. Αν και η εξέλιξη της αγοράς διαφαινόταν ήδη από το περασµένο φθινόπωρο, όταν η αγορά υποδέχτηκε την πατάτα Νευροκοπίου σε τιµές που προσέγγισαν τα 40 λεπτά το κιλό στο ξεκίνηµα, για να διαµορφωθούν ως το χειµώνα τα 55 λεπτά στις εναποµείνασες της ηπειρωτικής χώρας, πριν γράψει τα 89 λεπτά η πατάτα της Νάξου.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά έχουν να κάνουν µε την µικρή παραγωγή της κεντρικής Ευρώπης το περασµένο φθινόπωρο, την υποχώρηση των στρεµµάτων στην Ελλάδα και πλέον την υπόθεση της Ουκρανίας, η οποία µε παραγωγή πάνω από 20 εκατ. τόνους ετησίως, ήταν τρίτη δύναµη παγκοσµίως στην παραγωγή πατάτας και εξυπηρετούσε πολλές Τρίτες Χώρες στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης. Η περιορισµένη παρουσία της ελέω πολέµου και οι επίσης περιορισµένες σπορές για τη νέα περίοδο, έρχονται να διαµορφώσουν ένα σηµαντικό κενό στην παγκόσµια αγορά και µια έντονη ζήτηση στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα.

Επιστρέφοντας στην εγχώρια παραγωγή, αν και οι ενδείξεις στην αγορά προηγήθηκαν των σπορών, οι ζηµιογόνα διετία 2020-2021 αποθάρρυνε ή απέτρεψε αρκετούς παραγωγούς από την σπορά, µε αποτέλεσµα οι εκτάσεις στην Πελοπόννησο να είναι µειωµένες από 10 έως 15%, ενώ στη Βοιωτία και την Θήβα η υποχώρηση των στρεµµάτων αγγίζει ακόµα και το 30% σύµφωνα µε κατά προσέγγιση υπολογισµούς ανθρώπων της αγοράς. Βέβαια, σηµειώνεται ότι στην Στερεά Ελλάδα, περισσεύουν ακόµα µερικές ηµέρες µέχρι το οριστικό κλείσιµο της περιόδου σποράς, οπότε ενδέχεται να υπάρξει µια µικρή ενίσχυση. Σ’αυτή τη συνθήκη, άνθρωπος της αγοράς µεταφέρει στην Agrenda την προσωπική του εκτίµηση ότι η αγορά «θα πάει τρένο τουλάχιστον µέχρι και τον Αύγουστο». Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως τα αποθέµατα είναι ελάχιστα και σε καµία περίπτωση δεν διευκολύνθηκαν από τις πρώτες πρώιµες ανοιξιάτικες πατάτες, όσο η ζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τέτοια που θα καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική την αιγυπτιακή παραγωγή. Ενδεικτικό των ελλείψεων που υπάρχουν στην Ευρώπη τους τελευταίους µήνες, ήταν η δυσκολία µε την οποία η Γαλλία εξυπηρετούσε παραγγελίες το προηγούµενο διάστηµα, όταν στο άκουσµα 3 κοντέινερ, οι εξαγωγείς περιορίζοντας στο 1 και αυτό µε το ζόρι.

Φροντίδες για πάνω από 3,5 τόνους

Σε αυτήν τη φάση, οι παραγωγοί εστιάζουν σε µια όσο το δυνατόν µεγαλύτερη παραγωγή, µε συνοµιλητή της Agrenda να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «έχουν – δεν έχουν, ρίχνουν ό,τι χρειάζεται για περισσότερα κιλά». Εµπειρικοί υπολογισµοί, κάνουν λόγο για µια σοδειά τουλάχιστον 3,5 τόνων ανά στρέµµα, ενώ σε περίπτωση µη ορθής λίπανσης των φυτών στο τελευταίο στάδιο πριν τη συγκοµιδή, οι απώλειες από την παραγωγή θα µπορούσαν να ανέλθουν σε άνω των 700 κιλά.

SYNGENTA

Νέα καινοτόμα λύση της Syngenta για την καταπολέμηση του σιδηροσκώληκου

του ∆εληµπαλταδάκη Μανώλη* 

Τα σιδηροσκώληκα και άλλοι εχθροί εδάφους µπορούν να αποτελέσουν σηµαντικές απειλές σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των καλλιεργειών και όπως είναι γνωστό από φέτος κάποιες παραδοσιακές λύσεις φυτοπροστασίας δεν θα υπάρχουν πλέον στην αγορά.

Ποιοι είναι οι σηµαντικότεροι εχθροί εδάφους

Οι πλέον επιζήµιοι εχθροί εδάφους είναι τα είδη των σιδηροσκωλήκων, Agriotes obscurus, A. lineatus και A. Sputator τα οποία προσβάλλουν είτε τις ρίζες είτε τους κονδύλους.

Στην περίπτωση της πατάτας δηµιουργούν στενές στοές αρκετών χιλιοστών σε βάθος και όταν η προσβολή είναι έντονη τα φυτά ξηραίνονται. Ένας άλλος επιζήµιος εχθρός είναι η Αγρότιδα ή καραφατµέ όπου οι προνύµφες ζουν στα επιφανειακά στρώµατα του εδάφους και προσβάλλουν τα νεαρά φυτά
στο «λαιµό».

Οι µεγαλύτερης ηλικίας προνύµφες είναι περισσότερο αδηφάγες και συνήθως κατατρώγουν ολοκληρωτικά τις ρίζες και τα νεαρά φυτά ενώ στις πατάτες δαγκώνουν την επιφάνεια και µπορεί να ανοίξουν τρύπες.

Καταπολέµηση

Μετά την απόσυρση δραστικών ουσιών για την καταπολέµηση αυτών των εχθρών ανοίγει µία νέα σελίδα στην προστασία των καλλιεργειών.

Το Force Evo είναι η νέα καινοτόµα λύση της Syngenta που συνδυάζει υψηλή εντοµοκτόνο δράση και θρέψη αφού είναι εµπλουτισµένο µε σηµαντικά θρεπτικά στοιχεία για την καλύτερη ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Πιο συγκεκριµένα περιέχει το πυρεθρινοειδες δραστικό tefluthrin που χαρακτηρίζεται για την υψηλή αποτελεσµατικότητα του στα έντοµα, λόγω του διπλού τρόπου δράσης του, αφ’ ενός µε επαφή και κατάποση και αφ’ ετέρου µε την έντονη εντοµοαπωθητική του δράση λόγω της πολύ υψηλής τάσης ατµών.

Βοήθεια στα πρώτα στάδια

Τα θρεπτικά στοιχεία (Starters) που περιέχει, βοηθούν τα φυτά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους, στη δηµιουργία ριζικού συστήµατος αλλά και στην αντοχή τους σε συνθήκες στρες.

Συγκεκριµένα περιέχει µία σχέση αµµωνιακών 10 : φωσφορικών 44 (ΜΑΡ) το οποίο αποτελεί το καλύτερο συνδυασµό λόγω της υψηλής διαλυτότητας του φωσφόρου, της βραδύτερης αποδέσµευσης αµµωνιακών αλλά και του ότι δεν επηρεάζει το ΡΗ.

Επίσης περιέχει µαγγάνιο (3%) και ψευδάργυρο (2%) τα οποία αποτελούν 2 από τα 6 βασικά ιχνοστοιχεία, σηµαντικής σηµασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών και τα οποία καταναλώνονται σε µεγαλύτερες ποσότητες.

Σηµαντικές ζηµιές από τα σιδηροσκώληκα προκαλούνται και στο τελικό παραγόµενο προϊόν µε άµεση απώλεια παραγωγής και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Το Force Evo παρέχει πολύ υψηλή προστασία όπως φαίνεται και στα αποτελέσµατα των παρακάτω πειραµάτων (βλ. γράφηµα).

Η καινοτόµος σύνθεση του νέου προϊόντος της Syngenta, παρέχει υψηλή προστασία στις καλλιέργειες και βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του συγκοµιζόµενου προϊόντος

Επιπλέον το Force Evo εκτός από την πατάτα έχει έγκριση χρήσης για πολλές καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και για εκτατικές καλλιέργειες όπως το βάµβακι και το καλαµπόκι

Η νέα σελίδα στην προστασία των καλλιεργειών ήρθε, καθώς το Force Evo είναι µία επιλογή χωρίς διλήµµατα.

*Marketing Manager κηπευτικών και πατάτας


ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ

Διπλή προστασία Nemathorin G για νηματώδη και σιδηρουσκούληκο

του Δημήτρη Γκιάλπη*

Το Nemathorin 10 G µε δραστική ουσία το fosthiazate αποτελεί την πρόταση της ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ στη διαχείριση των νηµατωδών και του σιδηροσκούληκου και αποτελεί το µοναδικό οργανοφωσφορικό νηµατωδοκτόνο – εντοµοκτόνο στην καλλιέργεια της πατάτας.

Πλεονεκτήµατα Nemathorin 10 G.

■ Συνδυάζει νηµατωδοστατική και νηµατωδοκτόνο δράση ελέγχοντας τα δύο κύρια είδη κυστονηµατωδών που προσβάλλουν την πατάτα, Globodera rostochiensis και G. pallida καθώς και νηµατώδεις του γένους Meloidogyne spp.

■ Έχει εντοµοκτόνο δράση στα σιδηροσκούληκα Agriotes spp..

Σηµεία κλειδιά για να επιτευχθεί η αναµενόµενη αποτελεσµατικότητα

■ Οµοιόµορφη διασπορά του Nemathorin στην επιφάνεια του εδάφους και άµεση ενσωµάτωση του πριν τη φύτευση της πατάτας.

■ Σωστό βάθος ενσωµάτωσης των κόκκων του, στα 10-15 εκατοστά και όχι βαθύτερα.

■ Εφαρµογή σωστής δοσολογίας.

■ Σε περίπτωση γραµµικής εφαρµογής να γίνεται χρήση των ειδικών διανοµέων (σπάτουλες) για καλύτερη διασπορά.

Παράλληλα µε το Nemathorin η γκάµα των προϊόντων της ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ στην καλλιέργεια της πατάτας συµπληρώνεται από τα:

■ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ:

OHAYO 50SC (fluazinam), BRONX 250SC (mandipropamid), ASBELTO PRO (dimethomorph + propamocarb), PHYTO SARCAN 51SL (potassium phosphonate), RIZOLEX GOLD WP (tolclophos methyl), LIMBOR 25SC (azoxystrobin) και τα χαλκούχα JADE 40WG, ΚΟΥΠΡΟΛ 50WP, MANIFLOW 12,4SC και ΧΕΛΛΑΒΟΡ 20WP & ΧΕΛΛΑΒΟΡ 20WG.

ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ:

BACTECIN DP (Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki strain ABTS-351),  CYBOR MAX (cypermethrin), DELIR (deltamethrin), VOLUR 10CS with Zeon technology (lambda cyhalothrin) και DELMUR GREEN (deltamethrin).

ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ:

PLAZA 25WG (rimsulfuron), VETRI 24EC (clethodim), QUICK 12EC (quizalofop-p-ethyl) και MUMETAL 33EC (pendimethalin).

Το κοχλιολειµακοκτόνο CLARTEX ΝΕΟ (metaldehyde).

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιµοποιούνται µε ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά µε το προϊόν πριν από τη χρήση καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύµβολα.

*Υπεύθυνος Μάρκετινγκ, FMC Hellas

FMC Hellas

Κατά παρέκκλιση άδεια στο ζιζανιοκτόνο Affinity 6 ME

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά στο Ζιζανιοκτόνο-αποξηραντικό AFFINITY® 6 ME (δραστική ουσία: carfentrazone-ethyl) στην καλλιέργεια της πατάτας για την αποξήρανση του υπέργειου µέρους πριν τη συγκοµιδή. Η περίοδος ισχύος έχει καθοριστεί για το διάστηµα 15-05-2022 έως 11-09-2022 και για χρήση εντός των Π.Ε. Αχαΐας, Φθιώτιδας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Σερρών, Κοζάνης, Αρκαδίας, Ηλείας, Φλώρινας, Βοιωτίας, ∆ράµας, Κυκλάδων, Καστοριάς και Πέλλας.

Μια από τις συνήθεις γεωργικές πρακτικές στην καλλιέργεια της πατάτας είναι η καταστροφή του πράσινου τµήµατος της καλλιέργειας λίγο πριν την συγκοµιδή. Η πρακτική αυτή διευκολύνει τη συγκοµιδή, δρα υποβοηθητικά στο «ψήσιµο» του φλοιού της πατάτας, αλλά και στην αντιµετώπιση του όψιµου περονόσπορου.

Το AFFINITY® 6 ME µε δραστική ουσία το carfentrazone-ethyl (τριαζολινόνες, οµάδα Ε κατά HRAC) σε ποσοστό 6% β/ο, δρα µε επαφή, είναι εξίσου δραστικό τόσο στην φυλλική επιφάνεια όσο και στα στελέχη της πατάτας, δεν έχει διασυστηµατικές ιδιότητες και επιτρέπει την είσοδο στην ψεκασµένη επιφάνεια των εργατών αµέσως µόλις στεγνώσει το ψεκαστικό διάλυµα. ∆ιακρίνεται επίσης για το αρκετά µικρό χρονικό διάστηµα από την εφαρµογή µέχρι τη συγκοµιδή (PHI) που είναι µόνο 3 µέρες.

Το AFFINITY® 6 ME  αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσµατικό προϊόν που καλύπτει επάξια πιθανά κενά στην χρήση αυτή, για να επιτευχθεί το «ψήσιµο» του φλοιού της πατάτας και να διασφαλιστεί η µέγιστη δυνατή ποιοτική απόδοση της παραγωγής.

Για περισσότερες λεπτοµέρειες µπορούν οι ενδιαφερόµενοι να ανατρέξουν στον σύνδεσµο: https://www.fmchellas.gr/product/affinity-6-me/


UPL-LTD

Δυνατός συνδυασμός από την UPL για σωστή αποθήκευση της πατάτας

του Παραγυίου Σταύρου και Αλέξανδρου Μπάλα*

Οι πατάτες αποτελούν σηµαντική καλλιέργεια για ολόκληρο τον πλανήτη και βέβαια για την Ελλάδα. Για να διατηρηθεί η ποιότητα των κονδύλων και να επεκταθεί η διαθεσιµότητα τους, υπάρχει η ανάγκη αποθήκευσης των κονδύλων για µεγάλες περιόδους, συχνά σε αποθήκες βιοµηχανικής κλίµακας.

Στο πλαίσιο αυτό, η διατήρηση της ποιότητας της πατάτας είναι ζωτικής σηµασίας για τους τοµείς της εµπορίας και µεταποίησης. Ωστόσο, οι συνεχόµενοι περιορισµοί προϊόντων (πχ. του chlorpropham- CIPC) καθώς και η αλλαγή της στάσης των καταναλωτών έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον για τη δηµιουργία εναλλακτικών ή συµπληρωµατικών µεθόδων παρεµπόδισης  βλάστησης των κονδύλων µετά τη συγκοµιδή.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως η συγκεκριµένη ανάγκη ορθής διαχείρισης στην αποθήκευσης της πατάτας, είναι εξίσου πολύ σηµαντική για την εταιρεία µας, που µέσα από συνεχείς επενδύσεις, έχει αναπτύξει δύο πολύ αποτελεσµατικές λύσεις που οδηγούν αποδεδειγµένα σε µια βελτιωµένη αποθήκευση µετά τη συγκοµιδή, τα προϊόντα FAZOR® STAR και ARGOS®.

Το FAZOR® STAR είναι ένας ρυθµιστής ανάπτυξης που παρεµποδίζει τη βλάστηση των κονδύλων της πατάτας στην αποθήκη και εφαρµόζεται στο χωράφι. Η δραστική ουσία Maleic Hydrazide (χηµική οµάδα πυριαζινών) µεταφέρεται διασυστηµατικά από τα φύλλα στο µεριστωµατικό ιστό του βλαστού και τελικά εντός του κονδύλου. Παρεµποδίζει την κυτταρική διαίρεση χωρίς να ανακόπτει τη διεύρυνση ή την επιµήκυνση των κυττάρων, µε αποτέλεσµα να ελέγχεται η δευτερεύουσα βλάστηση στο χωράφι, να παρεµποδίζεται η εσωτερική και εξωτερική βλάστηση στην αποθήκη, και να µειώνει σηµαντικά την ανάπτυξη εθελοντών φυτών πατάτας στην επόµενη καλλιέργεια.

Το FAZOR® STAR προσφέρει παρεµπόδιση της βλάστησης στους κονδύλους µέχρι και 4 µήνες µετά την εφαρµογή και κάποιες φορές και περισσότερο. Έχει αποδείξει την αποτελεσµατικότητά του όλα τα χρόνια που χρησιµοποιείται. Είναι σε µορφή κόκκων και µπορεί εύκολα να αποθηκευτεί και να εφαρµοστεί σε υδατικό διάλυµα µε χαµηλή ποσότητα ανά στρέµµα.  Αναγνωρίζεται σαν ένα από τα προϊόντα αναφοράς για την παρεµπόδιση βλάστησης των κονδύλων πατάτας από την αγορά και την διατροφική αλυσίδα της πατάτας.

Το ARGOS® είναι φυσικής προέλευσης προϊόν αφού η βάση του είναι το αιθέριο έλαιο που εξάγεται µε φυσικό τρόπο από πορτοκάλια χωρίς την προσθήκη διαλυτών η άλλων πρόσθετων.

Όταν εφαρµόζεται καταστρέφει τους φυτρωµένους βλαστούς και εµποδίζει την ανάπτυξη νέων, µε αποτέλεσµα την επιµήκυνση της ζωής και της φρεσκότητας των πατατών.

Η εφαρµογή µε ARGOS® δεν δηµιουργεί υπολείµµατα στα προϊόντα πατάτας. Συνεπώς οι φρέσκες και βιοµηχανικές πατάτες µπορούν να διακινηθούν εµπορικά χωρίς κανένα πρόβληµα αφού το ARGOS® εξαιρείται από τον καθορισµό MRLs από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

∆εν υπάρχει χρόνος αναµονής για το ARGOS®. Οι πατάτες µπορούν να βγουν από την αποθήκη και να χρησιµοποιηθούν αµέσως µετά την εφαρµογή.

Το ARGOS® δεν προκαλεί καµµιά δυσάρεστη οσµή κατά τη διάρκεια της εφαρµογής. Επιπλέον, δεν υπάρχει καµµιά επίδραση στην οσµή και γεύση των πατατών ούτε στην ποιότητα µαγειρέµατος ή το χρώµα κατά παραγωγή τσιπς πατάτας.

Το ARGOS® εφαρµόζεται µε ειδικές συσκευές θερµής εκνέφωσης ελεγχόµενης θερµότητας, καθώς και ψυχρής εκνέφωσης, σε κατάλληλα εξοπλισµένες και µε συγκεκριµένες προδιαγραφές αποθήκες πατάτας όλων των τύπων. Η εφαρµογή µπορεί να συνδυαστεί σε ένα πρόγραµµα µε άλλες πιθανές εφαρµογές.  

Τα παραπάνω προϊόντα αποτελούν λύσεις πριν (FAZOR® STAR) και µετά (ARGOS®) τη συγκοµιδή για τη διασφάλιση της ποιότητας του κονδύλου της πατάτας. Λύσεις που µπορούν µε τη σωστή τους ένταξη σε πρόγραµµα να οδηγήσουν σε µια αλλαγή στον τρόπο µε τον οποίο µπορεί να επιτευχθεί η βιώσιµη αποθήκευση της πατάτας στην Ελλάδα.

*Marketing Manager UPL Hellas, Technical Sales Representative

Timac AGRO - ΛΥΔΑ

Οι βιοδιεγέρτες Timac AGRO ξεκλειδώνουν το γενετικό δυναμικό των φυτών

Στην καλλιέργεια της πατάτας το πιο σηµαντικό στάδιο ανάπτυξης είναι αυτό της κονδυλοποίησης. Σε αυτό το κρίσιµο στάδιο το φυτό προσπαθεί να βρει τη βέλτιστη ισορροπία µεταξύ της φυλλικής/ βλαστικής ανάπτυξης, εγκατάστασης – βασικός πυλώνας η ανάπτυξη ισχυρού ριζικού συστήµατος για βελτίωση πρόσληψης θρεπτικών - και αναπαραγωγής. Σηµαντικό συστατικό για την επίτευξη καλής κονδυλοποίησης είναι η κάλυψη των υψηλών αναγκών του φυτού σε διαθέσιµο φώσφορο και η αποφυγή των αβιοτικών στρες (θερµοκρασία υψηλές υγρασίες κ.λπ.). Χαρακτηριστικό δε, είναι πως υπάρχει άµεση συσχέτιση µεταξύ κονδύλων ανά φυτό µε την ποσότητα φωτός που έχει απορροφήσει το φυτό κατά την 1η βδοµάδα της κονδυλοποίησης και τον ρυθµό της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας.

Γενικά, ο αριθµός των κονδύλων έχει καθοριστεί στις 45-50 ηµέρες µετά το φύτρωµα και άρα ο κυριότερος στόχος των παραγωγών είναι η επίτευξη µέγιστου αριθµού κονδύλων µε µέγεθος πάνω από 15-20mm. Oι κόνδυλοι που δεν φτάνουν αυτό το µέγεθος µειώνονται και εξαφανίζονται. Σηµαντικός σύµµαχος του παραγωγού σε όλα αυτά αποτελεί ο βιοδιεγέρτης Fertiactyl GZ, χάρη στην εγγυηµένη του σύνθεση σε ειδικά επιλεγµένα χουµικά και φουλβικά οξέα, γλυκίνη µπεταΐνη και ζεατίνη επιτρέπει την ανάπτυξη ενός ισχυρού ριζικού συστήµατος για βελτιωµένη πρόσληψη θρεπτικών, αντοχή στα αβιοτικά στρες, καθώς και καλύτερη κονδυλοποίηση.

Μετά την κονδυλοποίηση τα αφοµοιώσιµα και διαλυτά σάκχαρα (προϊόντα της φωτοσύνθεσης) αρχίζουν να κατανέµονται στους νεαρούς κονδύλους από το φλοιό. Η κύρια πρόκληση για την καλλιέργεια σε αυτό το στάδιο είναι η επιτυχηµένη αναδιανοµή των θρεπτικών στοιχείων και η αυξηµένη φωτοσυνθετική δραστηριότητα στα φύλλα και τα στελέχη µε σκοπό τη µέγιστη συσσώρευση αποθησαυριστικών στοιχείων που συµβάλλουν στην αύξηση του µεγέθους και εν τέλει σε µια καλή εµπορεύσιµη παραγωγή. Στο τέλος του καλλιεργητικού κύκλου (γήρανση) πραγµατοποιείται η µεταφορά των αποθησαυριστικών στοιχείων και νερού από τα φύλλα και τους µίσχους στους κονδύλους. Η σειρά βιοδιεγερτών FERTILEADER µε τεχνολογία Seactiv® αποτελούν την ιδανική επιλογή για την αντιµετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων. Χάρη στην περιεκτικότητά του συµπλόκου Seactiv® σε IPA, επιτυγχάνεται µεγαλύτερη φωτοσυνθετική δραστηριότητα στα φύλλα ενώ παράλληλα βελτιστοποιείται η µεταφορά και αναδιανοµή των λιπαντικών µονάδων, των παραγόµενων σακχάρων και του νερού στους κονδύλους, προάγοντας το οµοιόµορφο αυξηµένο βάρος τους. Ταυτόχρονα, η καλλιέργεια θωρακίζεται από τις αβιοτικές καταπονήσεις λόγω της σύστασης του συµπλόκου Seactiv σε γλυκίνη µπεταΐνη, αλλά και σε επιλεγµένα αµινοξέα τα οποία διασφαλίζουν την βελτιστη θρέψη και διασυστηµατικότητα του προϊόντος κατά µήκος του φυτού.

Τεχνικό Τµήµα Timac Agro | ΛΥ∆Α


ADAMA Hellas

Leimay-S: Το ισχυρό μυκητοκτόνο για περονόσπορο από την ADAMA

του Γιώργου Τσικριτέα*

Το καινοτόµο Leimay-S είναι η νεότερη πρόταση της ADAMA ΕΛΛΑΣ για την προστασία της πατάτας από τον Περονόσπορο (phytophthora infestans).

Με τη νέα δραστική ουσία amisulbrom το Leimay-S παρουσιάζει ισχυρή προστατευτική και µεγάλης διάρκειας (έως και 3 εβδοµάδες) δράση. Παρεµποδίζει τις αρχικές µολύνσεις, όσο και  την εξάπλωση της ασθένειας, δρώντας σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης του µύκητα, προστατεύοντας την καλλιέργεια όλες τις εποχές, ανεξαρτήτως θερµοκρασίας και υγρασίας.

Επιπλέον, το Leimay-S χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή στην έκπλυση, καθώς διεισδύει ταχύτατα στο εσωτερικό του φύλλου, όπου και παραµένει λειτουργώντας ως  µια «δεξαµενή» δραστικής ουσίας. Σε υγρές συνθήκες, ανακατανέµεται από το εσωτερικό στην επιφάνεια, δηµιουργώντας ισχυρό στρώµα προστασίας από ενδεχόµενη µόλυνση.

Το Leimay-S είναι η νέα φιλοσοφία στην προστασία από τον Περονόσπορο για την πατάτα.

Μαζί µε τα Verbono SC (mandipropamid+difenoconazole), Banjo SC (fluazinam), Sacron WG / Dauphin WG (cymoxanil), Traverso WG (dimethomorph+υδροξείδιο του χαλκού) αποτελούν ένα  ολοκληρωµένο πακέτο µυκητοκτόνων  για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση του περονόσπορου από την ADAMA ΕΛΛΑΣ.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιµοποιούνται µε ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά µε το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύµβολα.

Leimay-S ΑΑ∆Α: 60671-15/03/2018

Verbono SC ΑΑ∆Α: 60980-31/08/2020

Banjo SC ΑΑ∆Α: 60991-13/11/2020

Sacron WG ΑΑ∆Α: 60483-03/11/2015

Dauphin WG ΑΑ∆Α: 60605-06/04/2017

Traverso WG ΑΑ∆Α: 60560-04/11/2016-Η/Μ τροπ: 23/01/2019

*ΓΕΩΠΟΝΟΣ MSC ΤΜΉΜΑ ΜΑRKETING

ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ

Παράδοση τριών φυτευτικών πατάτας στους νικητές του διαγωνισμού Belem Pro

Μετά την ανάδειξη των νικητών του µεγάλου διαγωνισµού που αφορούσε το εντοµοκτόνο BELEM PRO, η ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ πραγµατοποίησε τις εκδηλώσεις παράδοσης των τριών πατατοφυτευτικών µηχανών της εταιρείας Μοχωρίδης Γεωργικά µηχανήµατα. Πιο συγκεκριµένα:

  • Στις 3 Μαρτίου η εταιρεία παρέδωσε δύο µηχανήµατα στην περιοχή Περιθώρι ∆ράµας. Οι πρώτες παραδόσεις των δύο πατατοφυτευτικών µηχανών αφορούσαν στον Τσιµπλίδη Κωνσταντίνο και στην Στεφανίδου Ειρήνη, και έγιναν παρουσία των συνεργατών της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Μοχωρίδου ∆έσποινας και του Βασδέκη Βασιλείου.
  • Στις 31 Μαρτίου 2022 στην περιοχή ∆ουνέικα Ηλείας, παραδόθηκε το τελευταίο µηχάνηµα στον Σκλάβο Κωνσταντίνο. Αυτή ήταν η τρίτη πατατοφυτευτική µηχανή, που παραδόθηκε στα πλαίσια του διαγωνισµού και έγινε µε την παρουσία του συνεργάτη της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Μιχαλόπουλου Φώτιου.

BELEM PRO 0,8 MG

Το BELEM PRO 0,8 MG είναι πυρεθρινοειδές εντοµοκτόνο εδάφους, σε µορφή µικρόκοκκων (MG) για την καταπολέµηση των σιδηροσκούληκων.

∆ρα διά επαφής και στοµάχου στο νευρικό σύστηµα των εντόµων, παρεµποδίζοντας το κλείσιµο των διαύλων Na+ στους νευράξονες των νευρικών κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα µια συνεχή νευροµυϊκή µεταφορά µηνυµάτων, που οδηγεί σε υπερδιέγερση, παράλυση και θάνατο των εντόµων.

Σηµαντικό ρόλο στην αποτελεσµατικότητα του BELEM PRO 0,8 MG παίζει η καινοτόµος φόρµουλά του. Οι µικρόκοκκοι µε βάση το ανθρακικό ασβέστιο, δε διαλύονται στο νερό και παραµένουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα στο έδαφος προστατεύοντας έτσι το σπόρο.


Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στην καλλιέργεια πατάτας διαθέσιμο εδώ



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία