BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Καλλιεργητική φροντίδα 3ου σταδίου στην πατάτα για πρώτη θέση στο ράφι

Περιθώρια να αφήσει πίσω της τα χαµηλά περιόδου εντοπίζονται στην αγορά της εαρινής πατάτας, ενόψει της παραγωγής που ωριµάζει την περίοδο αυτή στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας, αφήνοντας παρακαταθήκη και για την πιο όψιµη σοδειά της Βόρειας Ελλάδας.

27-30_COVER8γυι

Γιάννης Ρούπας

886
0

Παρά την πίεση που δέχθηκαν οι τιµές τις προηγούµενες εβδοµάδες από τις αιγυπτιακές εισαγωγές, σταδιακά, καθώς οι αποστολές της Αιγύπτου προς την Ελλάδα θα περιορίζονται, η αγορά αναµένεται να ανακάµψει, διεκδικώντας τουλάχιστον τα 40 λεπτά, εκτιµούν παράγοντες της εγχώριας αγοράς. Υπό αυτή την έννοια και προκειµένου να µπορέσει η επόµενη σοδειά να διεκδικήσει το ποιοτικό πριµ που θα κάνει τη διαφορά στα οικονοµικά δεδοµένα των αγροτών, είναι αναγκαίο να δοθεί έµφαση στη λεπτοµέρεια στις τελευταίες φροντίδες πριν τη συγκοµιδή.

Η διατήρηση των ορθών πρακτικών φυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια του λεγόµενου 3ου σταδίου ανάπτυξης (δηµιουργία επιδερµίδας κονδύλου µέχρι και το στάδιο της αποθήκευσης) αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για µία καλή παραγωγή. Κάθε καλλιέργεια µε υψηλή υδατική περιεκτικότητα, όπως και η πατάτα, απειλείται στο µετασυλλεκτικό στάδιο από πληθώρα µυκητολογικών εχθρών, που µπορούν αθόρυβα να προσβάλλουν το καρπό µερικές µέρες πριν τη συγκοµιδή και να υποβαθµίσουν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά την παραγωγή σε οικονοµικό επίπεδο µέσα στις αποθήκες. Οι θεραπευτικές επεµβάσεις, πάντα στα πλαίσια ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος θρέψης καταρτισµένο από γεωπόνο, προστατεύουν όχι µόνο από τους κλασικούς εχθρούς της καλλιέργειας (περονόσπορος, αλτενάρια, δορυφόρος) αλλά και από τις δευτερογενείς µυκητολογικές µολύνσεις που προκύπτουν από την τροφική δραστηριότητα προνυµφών, όπως αυτών της φθοριµαίας.

Η παρουσία περονόσπορου, αλτερνάριας και φθοριµαίας εκθέτει σε κίνδυνο µόλυνσης τους κονδύλους πριν και κατά την εξαγωγή τους, η οποία θα εκδηλωθεί κυρίως κατά την αποθήκευση.Από την άλλη, µπορεί στα τελικά στάδια ανάπτυξης της πατάτας ο ρυθµός απορρόφησης τωνµακροθρεπτικών στοιχείων να βαίνει µειούµενος όσο ζυγώνουν οι µέρες µαζέµατος στιςοψιµότερες ζώνες, ωστόσο τόσο το κάλιο όσο και το άζωτο χρειάζονται από τα φυτά καθ’ όλη τηδιάρκεια της βλαστικής τους ανάπτυξης, του σχηµατισµού αλλά και της διόγκωσης των κονδύλων.Η επάρκεια λιπάσµατος στο χωράφι επιτρέπει στη καλλιέργεια να πάρει το κάτι παραπάνω από τοέδαφος, χαρίζοντας µερικά έξτρα κιλά στο ζύγι και ευρώ στη τσέπη του παραγωγού.

Agrohellas

Ιδανική ποικιλία πατάτας για φύτευση τον χειμώνα

Ξεκίνησε η συγκοµιδή πατάτας στις πρώιµες περιοχές µε την ποικιλία Safrane της GPK Agrohellas να συγκοµίζεται ήδη µε πολύ καλές αποδόσεις, οµοιόµορφους και µεγάλους κονδύλους.

Ιδανική για πρώιµη φύτευση µέσα στον χειµώνα

Η Safrane εκτός της πρωιµότητας της, λόγω του τρόπου ανάπτυξης του φυτού της έχει µεγάλες αντοχές σε δυνατούς αέρηδες, µε υψηλή δυνατότητα αναβλάστησης ακόµα και µετά από παγετό, ενώ είναι ανθεκτική στην ακτινοµύκωση. Ταυτόχρονα έχει µεγάλη παραγωγή, κίτρινη σάρκα και νόστιµη γεύση δίνοντας την δυνατότητα στον παραγωγό να την διαθέσει σε όποια αγορά επιθυµεί,χωρίς να τον δεσµεύει µόνο στην εξαγωγή ή αλλού.

Μεγάλη αντοχή σε δυνατούς αέρηδες

Ένα από τα συγκριτικά χαρακτηριστικά της Safrane είναι η τέλεια συµπεριφορά της στους δυνατούς αέρηδες. Το φυτό της Safrane αναπτύσσεται κυρίως πλαγίως και παραµένει χαµηλό, ενώ µετά από σπασίµατα κλωναριών έχει την δυνατότητα να αναβλαστάνει άµεσα. Η δυνατότητα της αυτή µάλιστα έχει δοκιµαστεί ξανά και ξανά, δεν είναι τυχαίο ότι προτιµάται σε περιοχές που χτυπιούνται από δυνατούς αέρηδες.

Τέλεια αντίδραση µετά από παγετό.

Ακόµα η πολύ µεγάλη δυνατότητα αναβλάστησης βοηθάει την Safrane και µετά τον παγετό, έτσι επανέρχεται πολύ σύντοµα µετά από µια περίοδο παγετού. Ειδικά σε πιο δύσκολες περιόδους από την εφετινή η Safrane έχει δείξει ότι ανταπεξέρχεται γρήγορα µειώνοντας σηµαντικά τον χαµένο καλλιεργητικό χρόνο εξαιτίας του παγετού διαφυλάσσοντας έτσι την πρωιµότητα της.




Timac AGRO | ΛΥΔΑ

Στοχευμένες εφαρμογές βιοδιεγερτών στην πατάτα για μεγιστοποίηση αποδόσεων

Πατάτα, µία από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες σε παγκόσµιο επίπεδο και βασικό στοιχείο στην καθηµερινή διατροφή πολλών ανθρώπων. Τόσο µάλιστα, που αποτελεί την τέταρτη εκτενέστερη καλλιέργεια πίσω από τον αραβόσιτο, το ρύζι και το σιτάρι. Για να εξασφαλίσουµε µια επιτυχηµένη καλλιέργεια και συγκοµιδή πατάτας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουµε τις διατροφικές ανάγκες του φυτού στα διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής του, ώστε να είµαστε σε θέση να επέµβουµε µε καίριες επεµβάσεις σκευασµάτων θρέψης και βιοδιέγερσης.

Η Timac Agro | ΛΥ∆Α, µε περισσότερα από 60 έτη εµπειρίας και εξειδίκευσης στην παροχή λύσεων για τον αγροδιατροφικό τοµέα, κατατάσσεται πλέον ως ηγέτης στην αγορά των εξειδικευµένων βιοδιεγερτών. Παρέχοντας µια ευρεία γκάµα σκευασµάτων που συνδυάζουν τη διέγερση των φυσιολογικών µηχανισµών του φυτού µε την ταυτόχρονη παροχή θρεπτικών στοιχείων και τη δράση αντιστρες σε αντίξοες συνθήκες, είναι σε θέση να παρέχει πλήρη κάλυψη των αναγκών της πατάτας στα διάφορα καλλιεργητικά στάδια, συµβάλλοντας στη µεγιστοποίηση των ποσοτικών και ποιοτικών αποδόσεων.

Όπως είναι αναµενόµενο, η σωστή εγκατάσταση και εκκίνηση του φυτού είναι καθοριστικής σηµασίας για όλη τη µετέπειτα πορεία της καλλιέργειας. Ένα ισχυρό ριζικό σύστηµα, η απρόσκοπτη παροχή θρεπτικών στοιχείων στο φυτό, καθώς και η προστασία από ξαφνικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες στα αρχικά στάδια ανάπτυξης αποτελούν κάποιους από τους βασικότερους παράγοντες για τη δηµιουργία ενός υγιούς και παραγωγικού φυτού. Τις απαιτήσεις αυτές έρχεται να ικανοποιήσει ο βιοδιεγέρτης Fertiactyl GZ χάρη στην εγγυηµένη του σύνθεση σε ειδικά επιλεγµένα και ενεργοποιηµένα χουµικά και φουλβικά οξέα για αυξηµένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών, γλυκίνη µπεταΐνη για προστασία από τις καιρικές καταπονήσεις, ζεατίνη για άµεση και δυναµική ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος αλλά και άζωτο για να υποστηρίξει όλες τις µεταβολικές διεργασίες του αυξανόµενου φυτού. Εφαρµογή του Fertiactyl GZ στο στάδιο του σχηµατισµού των πρώτων βλαστών και φύλλων έχει δείξει θετικά αποτελέσµατα στη διαδικασία της κονδυλοποίησης.

Εφόσον το φυτό εισέλθει στο στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης και στη συνέχεια στην ανθοφορία,είναι σηµαντικό να παρέχουµε τον απαραίτητο συνδυασµό των θρεπτικών στοιχείων σε στάδια –κλειδιά για την αποδοτικότερη ανάπτυξη της καλλιέργειας, φροντίζοντας ταυτόχρονα η φωτοσυνθετική δραστηριότητα να παραµένει ενεργή και ανεµπόδιστη. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πως οι αποθησαυριστικές ουσίες που παράγονται από το υπέργειο µέρος του φυτού θα µεταφερθούν στους κονδύλους, όπου και είναι απολύτως αναγκαίες.

 Oι διαφυλλικοί βιοδιεγέρτες της γκάµας Fertileader αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για τις παραπάνω διεργασίες, καθώς πέραν των θρεπτικών στοιχείων που προσφέρουν στην καλλιέργεια, ενσωµατώνουν την πατενταρισµένη τεχνολογία Seactiv® Complex µε ειδικά επιλεγµένα και ενεργοποιηµένα αµινοξέα, το διασυστηµατικό φορέα IPA (isopentenyladenine) και τον αντιστρες παράγοντα γλυκίνη µπεταΐνη. Η σύνθεση των βιοδιεγερτών Fertileader εξασφαλίζει άµεση απορρόφηση από τη φυλλική επιφάνεια του φυτού χάρη στην ειδική επεξεργασία που έχουν υποστεί τα αµινοξέα, ενώ στη συνέχεια ο διασυστηµατικός φορέας IPA βελτιστοποιεί τη µεταφορά και αναδιανοµή των λιπαντικών µονάδων στα αυξανόµενα µέρη του φυτού. Ταυτόχρονα, µέσω τηςγλυκίνης µπεταΐνης η καλλιέργεια θωρακίζεται από καταπονήσεις που οφείλονται σεπεριβαλλοντικά στρες. Επιπροσθέτως, ο συνδυασµός των στοιχείων της τεχνολογίας SeactivComplex® διατηρεί το φυτικό οργανισµό φωτοσυνθετικά ενεργό για παρατεταµένο χρονικόδιάστηµα, συντελώντας στην αύξηση της τελικής παραγωγής.

Οι διαφυλλικοί διασυστηµατικοί βιοδιεγέρτες Fertileader Axis και Fertileader Oris, πλούσιοι σε φώσφορο και άζωτο ενισχύουν τη δηµιουργία ριζικού συστήµατος αλλά και την αύξηση του µεγέθους των κονδύλων. Η περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο διαδραµατίζει καθοριστικό ρόλο στη βλαστική ανάπτυξη για την καλή λειτουργία του φωτοσυνθετικού συστήµατος και τη σύνθεση των σακχάρων. Καθώς τα φυτά συνεχίζουν να αναπτύσσονται, απαιτούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιό και ασβέστιο. Το μαγνήσιο αποτελεί βασικό στοιχείο για τη σύνθεση της χλωροφύλλης, η οποία είναι ζωτικής σηµασίας για τη φωτοσύνθεση και την παραγωγή ενέργειας στο φυτό, ενώ το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των κυτταρικών τοιχωµάτων, συµβάλλοντας στη δοµική ακεραιότητα του φυτού.

Ο συνδυασµός τους στο βιοδιεγέρτη Fertileader Magical συνεισφέρει στο µεγαλύτερο µέγεθος και βάρος των κονδύλων.Καθώς τα φυτά πλησιάζουν στην ωρίµανση, είναι σηµαντικό να µειωθεί η ποσότητα του αζωτούχου λιπάσµατος που εφαρµόζεται για να αποφευχθεί η υπερανάπτυξη και να προωθηθεί η ανάπτυξη των κονδύλων. Σε αυτό το στάδιο, τα φυτά απαιτούν περισσότερο κάλιο και φώσφορο για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των κονδύλων και να βελτιώσουν την ποιότητά τους.

Οι βιοδιεγέρτες Fertileader Kaleo και Fertileader Viti προωθούν την υψηλή συγκέντρωση καιµεταφορά σακχάρων, από τα φύλλα στους κονδύλους συµβάλλοντας στην επίτευξη µεγαλύτερου βάρους και την οµαλή ωρίµανση της πατάτας επιδρώντας, θετικά στη µεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Χρήστος Μπαµπάτσικος, Head of Marketing Senior Product Manager




Bayer 

Για υψηλές αποδόσεις στην καλλιέργεια της πατάτας

Tο επαναστατικό νηµατωδοκτόνο για την πατάτα.Το VELUM® Prime είναι το επαναστατικό νηµατωδοκτόνο για τον έλεγχο σηµαντικών ειδών νηµατωδών στην πατάτα, το οποίο προσφέρει έντονη δράση εναντίον των ενηλίκων νηµατωδών και καθυστέρηση στην ανάπτυξη των αυγών περιορίζοντας την εκκόλαψή τους.Τα πρώτα συµπτώµατα εµφανίζονται περίπου 30 λεπτά µετά την εφαρµογή του ενώ µετά από 1-2 ώρες επέρχεται η παράλυσή τους, εξασφαλίζοντας πολύτιµες αποδόσεις και συµβάλλοντας στην αύξηση της εµπορευσιµότητας της παραγωγής. 

Το VELUM® Prime χαρακτηρίζεται από ένα αξιοσηµείωτο προφίλ ασφάλειας που επιτρέπει µια άνετη και ευέλικτη διαχείριση της καλλιέργειας σύµφωνα µε τις αρχές µιας Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης Εχθρών, συνδυάζοντας αποτελεσµατικά τις σύγχρονες ανάγκες της αειφόρου γεωργίας..

Το VELUM® Prime εφαρµόζεται πριν τη φύτευση µε ψεκασµό του εδάφους και ενσωµάτωση σε βάθος µέχρι 10 εκ. ή κατά τη φύτευση µε ψεκασµό επί των γραµµών φύτευσης.

Serenade ASO

Προστασία της καλλιέργειας µε σύµµαχο τη φύση.Σκεύασµα µε βάση το στέλεχος του Bacillus amyloliquefaciens (former subtilis) QST 713, για την καταπολέµηση µυκητολογικών και βακτηριακών προσβολών.

Το Serenade® ASO δρα παρεµποδίζοντας την προσκόλληση και διείσδυση των παθογόνων στο φύλλωµα όπου έχει εφαρµοστεί και ανταγωνίζεται τα παθογόνα µε αποτέλεσµα να σταµατά η ανάπτυξή τους. Παράγει κυρίως λιποπεπτίδια τα οποία δρουν συνεργιστικά µεταξύ τους, διατρυπούν τις κυτταρικές µεµβράνες των παθογόνων και καταστρέφουν τους βλαστικούς σωλήνες και το µυκήλιο. Το Serenade® ASO επάγει τη διασυστηµατική αντοχή των φυτών (αυξηµένη δράση περοξειδασών)ενάντια στις προσβολές από µύκητες και βακτήρια και χαρακτηρίζεται από το µοναδικό του τρόποπαρασκευής και τυποποίησης. Είναι ελεύθερο υπολειµµάτων για την πατάτα, έχοντας µηδενικό διάστηµα µεταξύ τελευταίας εφαρµογής και συγκοµιδής (PHI 0 ηµέρες), ανταποκρινόµενο πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες αειφόρου γεωργίας και εµπορίας.

Challenge 600

Το Challenge® 600 SC είναι ένα προφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο για την καταπολέµηση ετήσιων πλατύφυλλων και ορισµένων αγρωστωδών ζιζανίων στην πατάτα. Το Challenge® 600 SC έχει περιορισµένη µετακίνηση µέσα στα ζιζάνια παρεµποδίζοντας τη βιοσύνθεση των καροτινοειδών, αναγκαίων χρωστικών στη σύνθεση των λιπιδίων αλλά και της σύνθεσης χλωροφύλλης. ∆ρα κυρίως στους βλαστούς, οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στα νεαράζιζάνια που βλάστησαν πρόσφατα ή που βρίσκονται σε γρήγορη ανάπτυξη. Μετά την εφαρµογή τουτα ζιζάνια εµφανίζουν λεύκανση και χλώρωση του νεαρού βλαστού καθώς αυτός αναπτύσσεται.Το Challenge® 600 SC απορροφάται από το υποκοτύλιο και τις κοτύλες στα πλατύφυλλα ή το κολεόπτιλο στα αγρωστώδη και µεταφέρεται στα µεριστώµατα των ζιζανίων.Η καλή κατεργασία και προετοιµασία του χωραφιού όπως και η οµοιόµορφη εφαρµογή του στο έδαφος, στο οποίο σχηµατίζει ένα οµοιογενές «φιλµ», αποτελούν σηµαντικούς παράγοντες επιτυχηµένης εφαρµογής του Challenge® 600 SC στην πατάτα.

Βλήτα (Amaranthus sp.), Γλυστρίδα (Portulaca oleraceae), Ζωχός (Sonchus oleraceus), Λουβουδιά (Chenopodium album), Μεγαλόκαρπη Κολλητσίδα (Galium sp.), Παπαρούνα (Papaver rhoeas), Σετάρια (Setaria sp.), Τάτουλας (Datura stramonium), Τσουκνίδα µικρή (Urtica urens) είναι ζιζάνια στο φάσµα δράσης του.

Γκιορτζή Στεφανία, Field Activation Specialist Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ



Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στη καλλιέργεια πατάτας διαθέσιμο εδώ


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία