BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Έγκαιρα άζωτο και βραδεία αποδέσμευση σε ξαναβάζουν στο παιχνίδι

Ανεξαρτήτως καλλιέργειας και παραγωγικής κατεύθυνσης, η επάρκεια σε άζωτο αποτελεί το Α και το Ω για µια καλή βλαστική ανάπτυξη και µια υψηλή παραγωγή. Η ποιότητα της ίνας και το βάρος των καρυδιών στο βαµβάκι συνδέονται θετικά µε την παροχή αζώτου στα κρίσιµα στάδια της καλλιέργειας, ενώ δίχως επάρκεια αζωτούχου θρέψης οι αποδόσεις στο καλαµπόκι χαµηλώνουν σηµαντικά. Αξιόλογο πάντως κίνητρο για την ειδική θρέψη αποτελούν και οι ενισχύσεις της ΚΑΠ.

fakelos-azwtouxos-lipansh

Γιάννης Ρούπας

676
0

Επάνω στην επάρκεια αζώτου χτίζεται όλο το πλάνο θρέψης στις εαρινές καλλιέργειες, µε την ορθή διαχείρισή του σε βαµβάκι και καλαµπόκι να αποτελεί µονόδροµο για την οικονοµικότητα του εγχειρήµατος. Άλλωστε, στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών παρεµπόδισης πριµοδοτείται και ο κατάλογος των διαθέσιµων λύσεων είναι µεγαλύτερος από ποτέ.

Τα πολλά και βαριά καρύδια στο βαµβάκι και η υψηλή πρωτεΐνη στο καλαµπόκι εξασφαλίζονται µε ένα πλάνο λίπανσης που βασίζεται πρωτίστως στην εδαφολογική ανάλυση, την αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων και την έγκαιρη εφαρµογή θρέψης στο βιολογικό στάδιο που τα φυτά το έχουν ανάγκη.

Για παράδειγµα,  τα βαµβακόφυτα ενισχύονται µέσω βασικής λίπανσης µε το 1/3 έως 1/2 της συνολικής απαιτούµενης ποσότητας σε άζωτο, ενώ όλη η υπόλοιπη ποσότητα χορηγείται συµπληρωµατικά µε επιφανειακές λιπάνσεις. Σε περίπτωση που χορηγηθεί όµως υπερβολικό άζωτο νωρίτερα από το ιδανικό, τότε ανακύπτουν προβλήµατα καθώς προκαλείται έντονη ανάπτυξη του φυτού σε βάρος της καρποφορίας. Σε αντίθετη περίπτωση που σηµειώνεται τροφοπενία αζώτου, εφαρµόζουµε νιτρικά λιπάσµατα, τα οποία είναι εκείνα που παρέχουν το άζωτο άµεσα.

Επίσης, οι παραγωγοί θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η µορφή του αζώτου που θα εφαρµόσουν στην καλλιέργεια θα έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από έκπλυση, απονιτροποίηση ή εξάτµιση.

Στο καλαµπόκι, η σπουδαιότητα του αζώτου στην προαγωγή της αύξησης και της ανάπτυξης του ριζικού συστήµατος, καθώς και της παραγωγής των καλλιεργειών, αλλά και στην ενίσχυση της πρόσληψης από τα φυτά των υπόλοιπων θρεπτικών στοιχείων στην ανάπτυξη, συνίσταται στις βασικές διαδικασίες που συµµετέχει κατά τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου των φυτών. Ειδικότερα, αποτελεί το βασικό συστατικό για τη σύνθεση των πρωτεϊνών και των νουκλεϊκών οξέων και έχει ουσιαστικό ρόλο στην αφοµοίωση των υδατανθράκων που παράγονται στη φωτοσύνθεση. Οι µέγιστες ανάγκες του καλαµποκιού σε άζωτο είναι από την 75η έως 90η ηµέρα από τη βλάστηση, στο χρονικό διάστηµα δηλαδή µεταξύ της άνθησης της φόβης και των στυλών, το οποίο συµπίπτει µε το µέγιστο ρυθµό αυξήσεως του ξηρού βάρους των φυτών. Επιπλέον, σε αυτό το διάστηµα προσλαµβάνεται το 60-65% της συνολικής ποσότητας αζώτου.

Χλώρωση και κιτρίνισµα δείχνει τροφοπενία αζώτου


Μόνο µε έγκαιρη διάγνωση των φαινοτυπικών αλλαγών στις εαρινές καλλιέργειες είναι εφικτή η υιοθέτηση διορθωτικών παρεµβάσεων στο προβληµατικό κοµµάτι του χωραφιού. Στο βαµβάκι, µία καχεκτική ανάπτυξη και η οµοιόµορφη χλώρωση κίτρινου χρώµατος στα γηραιότερα φύλλα σηµαίνει πως τα φυτά χρειάζονται άζωτο. Τα συµπτώµατα τροφοπενίας αζώτου είναι πιο έντονα σε εδάφη µε χαµηλό pH, σε αµµώδη ή ελαφρά εδάφη καθώς και στα στάδια εκείνα που αρχίζει η καρποφορία. Στο καλαµπόκι, η έλλειψη αζώτου προκαλεί σταδιακό κιτρίνισµα των φύλλων σε σχήµα V. Λόγω έλλειψης, η άκρη σε µερικά φύλλα µπορεί να ξεραθεί ενώ η περιφέρεια µοιάζει πράσινη και φυσιολογική. Συνήθως η τροφοπενία ξεκινά και πάλι από τα κατώτερα φύλλα. Μία ύπουλη περίπτωση ήπιας τροφοπενίας, µπορεί να οδηγήσει σε ακάλυπτο σπάδικα, οπότε και είναι πλέον αργά για οποιαδήποτε επέµβαση. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει πάντα την παραγωγή.

GAVRIEL

H σωστή επένδυση για την καλλιέργεια

της Ιωάννας Καλκούνου*

Hεπιφανειακή – αζωτούχος λίπανση των ανοιξιάτικων καλλιεργειών είναι καθοριστική για την τελικές αποδόσεις. Το καλαµπόκι είναι γνωστό ότι είναι µία από τις πιο απαιτητικές σε άζωτο καλλιέργειες . Από την άλλη το βαµβάκι απαιτεί άζωτο µε οµαλό ρυθµό ώστε να επιτευχθεί ισορροπία µεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και παραγωγής. Η Gavriel προτείνει τα λιπάσµατα νέας τεχνολογίας  Nutrimore WINNER και N-PLUS, λιπάσµατα κατάλληλα για εφαρµογή µέσω λιπασµατοδιανοµέα ή υδρολίπανσης, και εγγυάται αύξηση σοδειάς τουλάχιστον 10-15%.

Την  αποτελεσµατικότητα των Nutrimore αποδεικνύουν οι χιλιάδες φανατικοί και ικανοποιηµένοι χρήστες που τα χρησιµοποιούν καθηµερινά σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια.

Τα Nutrimore WINNER και N-PLUS, είναι ενισχυµένα µα τον σταθεροποιητή ουρεάσης AGROTAIN. Την αποτελεσµατικότατα του AGROTAIN έχουν αποδείξει χιλιάδες πειραµατικά σε παγκόσµιο επίπεδο.

Η GAVRIEL εφαρµόζει τον σταθεροποιητή ουρεάσης στο 100% του ουρεϊκού αζώτου που εµπεριέχεται σε κάθε τύπο λιπάσµατος Nutrimore.

Η GAVRIEL εφαρµόζει  επαρκή συγκέντρωση σταθεροποιητή ουρεάσης ανά µονάδα ουρεϊκού αζώτου. Η πολύχρονη εµπειρία της στον κλάδο της θρέψης σε συνδυασµό µε την γνώση των Ελληνικών καλλιεργειών και εδαφικών συνθηκών αλλά και του έµπειρα επιστηµονικού και τεχνικά καταρτισµένου προσωπικού της συνηγορούν στην παραγωγή σταθεροποιηµένων λιπασµάτων υψηλών προδιαγραφών.

Επίσης η παρουσία του σταθεροποιητή συνεισφέρει στην παροχή αζώτου µε οµαλό ρυθµό. Έτσι αποφεύγουµε την υπερβολική βλαστική ανάπτυξη εις βάρος της παραγωγής ξεπερνώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για οψίµιση της καλλιέργειας.  

Τέλος  τα Nutrimore WINNER και N-PLUS, είναι τα µοναδικά µε δπλή ασπίδα προστασίας.

ΑΣΠΙ∆Α 1: Το Nutrimore WINNER παράγεται πάντα και µόνο µε θειϊκή αµµωνία- χαµηλής οξύτητα γι’ αυτό και είναι η µόνη σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή που παραµένει δραστική για τουλάχιστον ένα χρόνο από την ηµέρα της ενσάκισης. Οι περισσότερες (σταθεροποιηµένες) ουροθειϊκές χρησιµοποιούν κοινές θειϊκές αµµωνίες µε πολύ υψηλή οξύτητα. Χιλιάδες πειραµατικά στην Αµερική αλλά και παγκοσµίως απέδειξαν ότι στις ουροθειϊκές µε θειϊκή αµµωνία υψηλής οξύτητας το NBPT απενεργοποιείται µέσα σε 15 ηµέρες από την συσκευασία του προϊόντος µε αποτέλεσµα η θεωρητικά σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή τελικά να καταλήγει απλή.

ΑΣΠΙ∆Α 2: Τόσο το Nutrimore WINNER όσο και το N-PLUS είναι τα µόνα που περιέχουν AGROTAIN- το µόνο γνήσιο και µε πατέντα Αµερικάνικο σταθεροποιητή ουρεάσης. Οι συγκεκριµένες βοηθητικές ουσίες που περιέχει το AGROTAIN είναι αυτές που κρατάνε το NBPT ενεργό για πάνω από ένα χρόνο, µέσα στο σακί.

Η επιφανειακή λίπανση δεν είναι κόστος αλλά επένδυση. H επένδυση σε επιφανειακή λίπανση µε Nutrimore WINNER ή N-PLUS εξασφαλίζει την αύξηση της σοδειάς και κατ’ επέκταση τα εισοδήµατα σου τουλάχιστον κατά 10-15%

*Υπεύθυνη τμήματος Marketing

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την αζωτούχο λίπανση διαθέσιμο εδώ.
Yara Ελλάς

Οι προτάσεις της Yara στην αζωτούχο λίπανση καλλιεργειών

του Αλέξανδρου Παναγόπουλου

Το άζωτο είναι το θρεπτικό στοιχείο µε τη µεγαλύτερη συµβολή στην απόδοση των καλλιεργειών, λόγω της επίδρασής του στην παραγωγή της χλωροφύλλης, των πρωτεϊνών των νουκλεϊκών οξέων (συστατικό του DNA) και αλλού.

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας αζώτου τα φυτά εµφανίζουν ανοιχτοπράσινα ή κίτρινα φύλλα εξαιτίας της έλλειψης χλωροφύλλης, έχοντας καχεκτική όψη λόγω της φτωχής ανάπτυξης των φύλλων. Το έδαφος περιέχει σηµαντικές ποσότητες αζώτου, οι οποίες όµως βρίσκονται κυρίως σε σύµπλοκα οργανικής ουσίας. Αυτές µετατρέπονται σε νιτρική µορφή µε πολύ αργό ρυθµό ώστε να γίνουν διαθέσιµες στα φυτά και µπορούν να µεταφραστούν σε κάποιες, λίγες µονάδες σε επίπεδο στρέµµατος.

Συνυπολογίζοντας ότι οι γεωργικές παραγωγές αποµακρύνουν µεγάλες ποσότητες αζώτου από τα εδάφη ενώ παράλληλα υπάρχουν επιπλέον απώλειες λόγω έκπλυσης, απονιτροποίησης και εξάτµισης, η λίπανση µε αζωτούχα λιπάσµατα για την πρόοδο των καλλιεργειών είναι µονόδροµος.

Ποια µορφή αζώτου θα πρέπει να χρησιµοποιήσω;

Μεταξύ των διαφόρων µορφών αζώτου, αυτή που προτιµούν τα φυτά είναι η νιτρική. Στην πραγµατικότητα το 90% του αφοµοιώσιµου αζώτου από τα φυτά είναι νιτρικής µορφής και το υπόλοιπο αµµωνιακής. Στα λιπάσµατα ουρίας ή/και αµµωνίας το άζωτο θα πρέπει να µεταχηµατιστεί µέσα σε µερικές µέρες ή εβδοµάδες σε νιτρική µορφή για µεγαλύτερη απορρόφηση από τις καλλιέργειες. Τέτοιου είδους λιπάσµατα, εξαιτίας της οικονοµικότητάς τους έναντι των νιτρικών λιπασµάτων, χρησιµοποιούνται σε πολύ µεγάλο βαθµό, ιδιαίτερα στις εκτατικές καλλιέργειες. Στις περιπτώσεις που τηρείται ο βασικός κανόνας (βροχόπτωση ή άρδευση σύντοµα, µετά την εφαρµογή) είναι αρκετά αποτελεσµατικά.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η µορφή του αζώτου που θα εφαρµόσουν στην καλλιέργεια θα έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από έκπλυση, απονιτροποίηση ή εξάτµιση. Επίσης, είναι πολύ σηµαντική η απόφαση του ποιας µορφής αζώτου θα χορηγηθεί στην καλλιέργεια σε σχέση µε το στάδιο ανάπτυξης και τη ζήτηση σε άζωτο από τα φυτά, τη δεδοµένη χρονική στιγµή. Τα νιτρικά λιπάσµατα είναι εκείνα που παρέχουν το άζωτο άµεσα, καθώς λιώνουν.

Οι προτάσεις της Yara για την αζωτούχο λίπανση.

H Yara µετρώντας πάνω από 100 χρόνια στη βιοµηχανία των λιπασµάτων έχει αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει λιπάσµατα και τεχνολογίες που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παραγωγών και καλλιεργειών.

Για λίπανση αζώτου όπου χρειαζόµαστε µεγαλύτερη διάρκεια, ειδικά σε περιπτώσεις που η επιφανειακή λίπανση πρόκειται να γίνει σε µία µόνο δόση, το YaraVera AMIDAS 40-0-0+14SO3 είναι η απόλυτη πρόταση της Yara.

To YaraVera AMIDAS είναι το µοναδικό χηµικό λίπασµα που περιέχει άζωτο (N), µε τη µορφή ουρίας και αµµωνίας, και θείο (S) στον ίδιο κόκκο. Η µοναδική τεχνολογία παραγωγής του YaraVera AMIDAS εξασφαλίζει µειωµένες απώλειες αζώτου από εξάτµιση αµµωνίας, έως και 34% χαµηλότερα από τις blended ουροθειικές, µε αποτέλεσµα να έχει µεγαλύτερη αποδοτικότητα χρήσης του αζώτου (NUE). Άλλα πλεονεκτήµατα του YaraVera AMIDAS είναι η χηµική φύση του λιπάσµατος που επιτρέπει την οµοιόµορφη κατανοµή ολων των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει στο χωράφι, σε αντίθεση µε τα κοινά, blended ουροθειικά λιπάσµατα της αγοράς. Οι ρίζες όλων των φυτών έχουν πρόσβαση σε όλα τα θρεπτικά στοιχεία του λιπάσµατος. Ένα ακόµα ώφελος του YaraVerea AMIDAS είναι η σκληρότητα του κόκκου, πολαπλάσια των κόκκων ουρίας και αµµωνίας, που έχει ως αποτέλεσµα την απουσία σκόνης κατά την εφαρµογή του από θράυση των κόκκων, µε συνέπεια να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες λιπάσµατος.Το YaraVera AMIDAS πλέον διατίθεται και µε διπλό παρεµποδιστή, δηλαδή µε αναστολέα ουρεάσης και νιτροποίησης ως YaraVera AMIDAS N-st.  Εκτός του YaraVera AMIDAS, η Yara διαθέτει και άλλα, κοινά λιπάσµατα αζώτου ουρικής µορφής όπως το YaraVera EURA 46-0-0 και YaraVera EURA 46-0-0 N-st µε αναστολέα ουρεάσης και αµµωνιακής όπως η απλή θειική αµµωνία 21-0-0.

Σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα πάντα µε τις εδαφοκλιµατικές συνθήκες και τις απαιτήσεις τις καλλιέργειας θα πρέπει το άζωτο να χορηγείται άµεσα στα φυτά. Εποµένως θα πρέπει ο παραγωγός ή ο σύµβουλος γεωπόνος να επιλέξουν ένα λίπασµα που περιέχει, εκτός των άλλων, άζωτο σε νιτρική µοφή.

Το YaraBela SULFAN 24-0-0 + 9CaO + 15SO3 είναι ένα εξαιρετικό, αζωτούχο λίπασµα που περιέχει νιτρικό και αµµωνιακό άζωτο σε αναλογία 50-50, ασβέστιο και θείο. Παρέχει άµεσα το νιτρικό άζωτο ενώ το αµµωνιακό µε την πάροδο των ηµερών γίνεται επίσης διαθέσιµο στην καλλιέργεια. Η παρουσία του θείου βοηθά στην αύξηση της σύνθεσης αµινοξέων και πρωτεϊνών και στο σχηµατισµό της χλωροφύλλης. Το ασβέστιο που περιέχει είναι 100% διαλυτό και αφοµοιώσιµο, ενισχύοντας τις κυτταρικές µεµβράνες και τους µεσοκυττάριους χώρους ώστε τα φυτά να παρουσιάζουν πιο ισχυρούς βλαστούς µε µεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο πλάγιασµα.

Το YaraBela SULFAN διατίθεται και µε παρεµποδιτή νιτροποίησης, YaraBela SULFAN N-st. Η Yara, εκτός του YaraBela SULFAN, διαθέτει κι άλλα λιπάσµατα µε άζωτο σε νιτρική και αµµωνιακή µορφή όπως το YaraBela EXTRAN 33,5-0-0 καθώς και η απλή ασβεστούχος νιτρική αµµωνία, 26-0-0.

Μιλώντας για νιτρικό άζωτο δε θα πρέπει να παραλείψουµε τα λιπάσµατα της σειράς YaraLiva TROPICOTE και NITRABOR. Αυτά τα λιπάσµατα περιέχουν άζωτο σε µορφή 100% νιτρικού ασβεστίου. Τα στοιχεία που περιέχουν είναι άζωτο και ασβέστιο ενώ το YaraLiva NITRABOR περιέχει επιπλέον και βόριο. Είναι πλήρως υδατοδιαλυτά και τα θρέπτικά στοιχεία που περιέχουν πλήρως αφοµοιώσιµα, εξασφαλίζοντας την άµεση ανταπόκριση από τις καλλιέργειες στις οποίες θα εφαρµοστούν.

Σε καλλιέργειες που γίνεται υδρολίπανση υπάρχουν υδατοδιαλυτά λιπάσµατα µε διάφορες µορφές αζώτου, όπως:

■ YaraTera AMNITRA, µε άζωτο σε µορφή νιτρικής αµµωνίας

■ YaraTera CALCINIT, µε άζωτο σε µορφή νιτρικού ασβεστίου

■ SUPERSTART WS, µε άζωτο σε µορφή ουρίας και νιτρικού ασβεστίου

Η Yara σε συνεργασία µε την ψηφιακή πλατφόρµα FarmB έχουν αναπτύξει εντός της πλατφόρµας το YaraFX INSIGHT. H FarmB αποτελεί ένα χρήσιµο, πιστοποιηµένο εργαλείο που εξυπηρετεί την ψηφιοποιηµένη γεωργία. Στο YaraFX INSIGHT ο χρήστης µπορεί να δηµιουργήσει το δικό του, εξατοµικευµένο πρόγραµµα λίπανσης µε τo σύνολο των προϊόντων της Yara, χρησιµοποιώντας ταυτόχρονα και τις πολυάριθµες, επωφελείς λειτουργίες τις πλατφόρµας FarmB.

*Agronomy operations - Yara Ελλάς

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές µε προϊόντα ή καλλιέργειες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.yara.gr ή σκανάρετε µε το κινητό σας εδώ:

 

Timac AGRO | ΛΥΔΑ

SULFAMMO µε τεχνολογία MPPA DUO
Πολλά παραπάνω από µια απλή αζωτούχο λίπανση  

της Έφης Πισκόπου*

H αζωτούχος λίπανση κατέχει καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση υψηλών αποδόσεων, καθώς όχι µόνο θρέφει την καλλιέργεια µε άζωτο, αλλά εφοδιάζει και µε άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως είναι το Θείο (S), το Μαγνήσιο (Mg) και ιχνοστοιχεία.

Στην καλλιέργεια του καλαµποκιού, οι ανάγκες σε άζωτο είναι αυξηµένες µε σκοπό την δηµιουργία επαρκούς βλαστικής ανάπτυξης, καθώς την δηµιουργία ικανοποιητικού αριθµού σειρών και το γέµισµα των σπόρων του σπάδικα.  Στο βαµβάκι το άζωτο είναι επίσης αναγκαίο, καθώς συµβάλλει καταλυτικά στην βλαστική ανάπτυξη, την καρποφορία, την δηµιουργία ανθοφόρων και καρποφόρων βλαστών καθώς επίσης και των καρυδιών. Ιδιαίτερη σηµασία έχει να διασφαλίσουµε ότι τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται στην καλλιέργεια µέσω της επιφανειακής λίπανσης είναι διαθέσιµα κατά τη διάρκεια των κρίσιµων σταδίων ανάπτυξής της.

Η εφαρµογή κοινών αζωτούχων λιπασµάτων έχει ως απόρροια οι λιπαντικές µονάδες  να υφίσταται διάφορα είδη απωλειών. Πιο συγκεκριµένα, ανάλογα µε την µορφή αζώτου που εµπεριέχεται στο εκάστοτε λίπασµα, καθώς και τις εδαφοκλιµατικές συνθήκες που επικρατούν, έως και 30% του αζώτου µπορεί να εξαερωθεί, πάνω από 20% µπορεί να δεσµευτεί στο έδαφος και 10-20% µπορεί να χαθεί λόγω έκπλυσης. Αποτέλεσµα είναι η αναπόφευκτη υπολίπανση της καλλιέργειας,  επηρεάζοντας αρνητικά τις τελικές αποδόσεις και εποµένως το εισόδηµα του παραγωγού.

Η Timac Agro | ΛΥ∆Α καινοτοµεί και στην αζωτούχο λίπανση µε την εξειδικευµένη σειρά αζωτούχων κοκκωδών λιπασµάτων SULFAMMO PRIMO και SULFAMMO SPECIAL, ανανεωµένα πλέον µε την µοναδική τεχνολογία MPPA DUO.

Η τεχνολογία MPPA DUO, που ενσωµατώνεται τόσο στα αζωτούχα κοκκώδη λιπάσµατα SULFAMMO, όσο και στα σύνθετα κοκκώδη λιπάσµατα της σειράς DUOFERTIL, αποτελεί έναν διεγέρτη της αύξησης και της ανάπτυξης των φυτών, αποτέλεσµα πολυετούς επιστηµονικής έρευνας της TIMAC AGRO. Χάρη στη σύνθεσή της καθίσταται ιδανική επιλογή για όλες τις καλλιέργειες, όπως το βαµβάκι και το καλαµπόκι, αποτρέποντας φαινόµενα απωλειών αζώτου, εξασφαλίζοντας παράλληλα θρέψη και βιοδιέγερση.

Αναλυτικότερα, η αποτελεσµατικότητα της τεχνολογίας MPPA DUO βασίζεται στην:

Μακροπρόθεσµη παροχή των θρεπτικών συστατικών, καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, µέσω της προστασίας όλων των λιπαντικών µονάδων που παρέχονται, πχ του Αζώτου (N), του Θείου (S), του Μαγνησίου (Mg) και των ιχνοστοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται στο µέγιστο δυνατό τα φαινόµενα απωλειών που προκύπτουν λόγω εξαέρωσης, έκπλυσης και δέσµευσης στα εδαφικά κολλοειδή. Παράλληλα, καθιστά αυτά τα θρεπτικά συστατικά διαθέσιµα στο φυτό, σύµφωνα µε τις ανάγκες της καλλιέργειας ανάλογα µε το στάδιο ανάπτυξής τους, συµβάλλοντας στην ορθολογική θρέψη.

Κινητοποίηση των ήδη υπαρχόντων θρεπτικών στοιχείων στο εδαφικό διάλυµα, που είναι διαθέσιµα από προηγούµενες λιπάνσεις. Έτσι, παρέχονται επιπλέον σηµαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι ο Φωσφόρος (P), το Κάλιο (K) καθώς επίσης και ιχνοστοιχεία, αξιοποιώντας την περιεκτικότητα του εδάφους σε λιπαντικές µονάδες, µέσω της αυξηµένης διαθεσιµότητάς τους στα φυτά.

∆ιέγερση του ριζικού συστήµατος, προάγοντας την ισχυρή και ταχύτερη εγκατάσταση της καλλιέργειας, την καλύτερη εδαφική εξερεύνηση και την αποτελεσµατικότερη θρέψη. Συγκεκριµένα, χάρη στο βιοδιεγέρτη βασιζόµενο σε φυτικό εκχύλισµα XCK βασικό συστατικό της τεχνολογίας MPPA DUO, ενισχύεται η αύξηση του ριζικού συστήµατος ακόµα και στα πιο προχωρηµένα στάδια της καλλιέργειας.

Παράλληλα, τα αζωτούχα λιπάσµατα της σειράς SULFAMMO εξασφαλίζουν βέλτιστη απορρόφηση και αξιοποίηση του αζώτου καθώς και αυξηµένη πρωτεϊνοσύνθεση, µέσω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Θείο (S). Επιπροσθέτως, διασφαλίζουν την βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών καθώς και τον αυξηµένο φωτοσυνθετικό ρυθµό, χάρη στην σύνθεσή τους σε αναγκαία θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το Μαγνήσιο (Mg) στο SULFAMMO PRIMO καθώς και o σίδηρος (Fe), το βόριο (B) και ο ψευδάργυρος (Zn) στο SULFAMMO SPECIAL, συµβάλλοντας στην ορθολογική θρέψη της καλλιέργειας.

*Operational Marketing & Product Manager

TEOFERT





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία