Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δελτία Τύπου

Άμεση καταγραφή των καταστροφών από χαλάζι ζητούν οι αγρότες της Αγιάς

Την αποστολή αρκετών εκτιμητών ζήτησαν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ σε συνάντηση στα γραφεία του οργανισμού στη Λάρισα, όπου παρευρέθησαν Αγροτικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγιάς και αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ, ούτως ώστε να μην καθυστερήσει η καταγραφή της ζημίας από το χαλάζι.

12_2

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

33
0

Οι παραγωγοί, έθεσαν επίσης το θέμα της μεγάλης καρπόπτωσης λόγω παγετού και την ανάγκη του εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ που δεν επιτρέπει προς το παρόν αποζημίωση για αυτό το φαινόμενο. Επιπλέον, χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη μη υποβολή μέχρι τώρα του υπολοίπου 30% των περσινών αποζημιώσεων (2018) και απαίτησαν την αποπληρωμή, χωρίς όμως ουσιαστική απάντηση και χρονική δέσμευση από πλευράς ΕΛΓΑ.

Ακολουθεί ολόκληρο το δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Συνάντηση  στα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας πραγματοποίησαν αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ και Αγροτικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγιάς.

Στην συνάντηση εκ μέρους των αγροτών τέθηκαν τα αιτήματά που αφορούν στην άμεση  αποστολή ικανοποιητικού αριθμού εκτιμητών  του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές  που υπέστησαν οι καλλιέργειες (κεράσια, μήλα κτλ) από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε για ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών στην περιοχή από τον ΕΛΓΑ.

Το θέμα της έντονης καρπόπτωσης που παρατηρείται φέτος σε καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών, αμυγδάλων  και άλλων δενδρωδών καλλιεργειών που οφείλεται στον παγετό. Για μια ακόμη φορά η απάντηση είναι αρνητική με πρόσχημα τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ με συνέπεια η μεγάλη απώλεια παραγωγής να μην καλυφθεί και αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, δίνοντας έτσι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών που θα είναι πολύ μειωμένο.

Τέλος απαιτήσαμε την άμεση αποπληρωμή του 30%  που είναι το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην παραγωγή του 2018. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι ότι ουσιαστική απάντηση και χρονική δέσμευση  δεν υπήρξε. Είναι απαράδεκτο να έχει περάσει πάνω από χρόνος από τις περυσινές ζημιές και ακόμη να μην έχουν εξοφληθεί οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις ενώ έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.

                Για μια ακόμη φορά προβάλει επιτακτικά το αίτημα του αγροτικού κινήματος για άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων, να ασφαλίζεται και αποζημιώνεται η παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% και χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των ήδη πανάκριβων ασφαλίστρων.

Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ

Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Αγιάς

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία