BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Απολογισμός παρουσίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Zootechnia

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo στην 11η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία Zootechnia από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου 2019, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να αποτιμά την παρουσία της στην έκθεση ως δυναμική και επιτυχημένη.

aZootechniaperifemake19iv

43
0

Επιχειρηματίες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και πολλοί εκπρόσωποι φορέων, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που «τρέχει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τις σύγχρονες εξελίξεις στους κλάδους της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, αλλά κυρίως για τις νέες πρακτικές κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, που εφαρμόζονται διεθνώς.

Στην έκθεση βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά.Στο περίπτερο της Περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «ο αγροτικός τομέας είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία. Η Περιφέρεια στηρίζει τον θεσμό της Zootechnia, που έχει αποδείξει τη σπουδαιότητά του για τον αγροτικό κόσμο, καθώς θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες κλαδικές εκθέσεις. Στόχος της παρουσίας μας στην έκθεση είναι να ενισχύσουμε το επιχειρείν στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, να ενημερώσουμε για τις προοπτικές που έχουν οι συγκεκριμένοι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, να ενδυναμώσουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και των προϊόντων που παράγουν, να συντονίσουμε και πρωτίστως να ανοίξουμε νέους δρόμους σε επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους, φορείς και όλους τους εμπλεκόμενους πληροφορώντας υπεύθυνα για τις νέες διεθνείς πρακτικές στην κτηνοτροφία και για τις δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων τους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα με 407.000 ζωικές μονάδες, δεύτερη είναι η Θεσσαλία με 305.000 ζωικές μονάδες. Είναι η Περιφέρεια με τους περισσότερους απασχολούμενους, ιδιοκτήτες, παραγωγούς και εργαζόμενους στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Είμαστε πρώτοι σε παραγωγή γάλακτος με περισσότερους από 515.000 τόνους. Είμαστε πρώτοι σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Τα οχτώ δύσκολα χρόνια της κρίσης, από το 2010, οι εξαγωγές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκαν κατά 50%, 20% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο που κυμάνθηκε περίπου στο 30%. Και όλα αυτά έγιναν κάτω από πολύ δύσκολες, κάτω από ακραίες συνθήκες, με τεράστια βάρη που φορτώθηκαν άδικα και σηκώνουν ακόμα και σήμερα στις πλάτες τους, οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες και οι τοπικές μας επιχειρήσεις, στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας μας. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε πραγματικά δίπλα στον παραγωγό, δίνουμε μαζί του τη μάχη να προβάλουμε παντού, στην Ελλάδα και τον κόσμο, τα μακεδονικά προϊόντα. Οι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι έχουν έναν σταθερό συμπαραστάτη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να βελτιώσουν τη δραστηριότητά τους, να διεκδικήσουν περισσότερες αγορές, να βρουν λύση στα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η κρίση και οι αδιέξοδες πολιτικές και να υιοθετήσουν καλές πρακτικές που θα αυξήσουν το εισόδημά τους και θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την παραγωγή τους, ταυτόχρονα με την ηλικιακή ανανέωση των κλάδων. Για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για όλα αυτά, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν οι πολλοί επισκέπτες του περιπτέρου μας».

Η κ. Μπισμπινά σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σταθερή παρουσία στη μοναδική εξειδικευμένη έκθεση του είδους στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, τη Zootechnia. Ο κτηνοτροφικός και πτηνοτροφικός κλάδος είναι από τους πλέον δυναμικούς, με αξιόλογη αναπτυξιακή δυναμική. Εκτός από την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας στην κτηνοτροφία, δώσαμε την ευκαιρία με την παρουσία μας στην έκθεση για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνουν εμπορικές επαφές, συναλλαγές και δικτύωση των επαγγελματιών του κλάδου και να ανοιχτούν οι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας σε νέες αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Στη διάρκεια της Zootechnia 2019 ενημερώσαμε για τα υπομέτρα που αφορούν τους επαγγελματίες του κλάδου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, για τα νέα δεδομένα στα προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών, για το πρόγραμμα στήριξης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για τις δυνατότητες επένδυσης στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων και για όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις εξωστρέφειας και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, παρείχαμε στοιχεία για τη διαχείριση των ζώων, ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητά τους, για τις δυνατότητες μείωσης του κόστους παραγωγής, αλλά και για ειδικότερα ζητήματα, όπως η καύση των ζώων κτλ, που απασχολούν τους Έλληνες κτηνοτρόφους».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία