BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Εθνικό στόχο για τοποθέτηση Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θέλει τη φέτα το ΓΕΩΤΕΕ

Tο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) συνδιοργάνωσε με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ημερίδα για τη φέτα στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία - Zootechnia 2019, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

afetapoproblhprooptikesgeotee

77
0

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Καθηγητής Ν. Κατής, o οποίος τόνισε πως σκοπός της ημερίδας ήταν να δώσει λύσεις στα προβλήματα και να εντοπίσει τις προοπτικές του εθνικού προϊόντος.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Καθηγητής Σπ. Μάμαλης κατέδειξε ως στόχο της εκδήλωσης την κατάθεση των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγωγών κατά τη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας της φέτας. Η φέτα, όπως είπε, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και τη διαμόρφωση της εικόνας της. Συνοψίζοντας, χαρακτήρισε τη φέτα εθνικό στόχο και ανέφερε ότι αυτό τον σκοπό ήθελε να υπηρετήσει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας.

Στην εκδήλωση απευθύνθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα. Γερακίνα Μπιζμπινά ενώ παρέστησαν και οι βουλευτές Γ. Λαζαρίδης και Γ. Αρβανιτίδης.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Ολυμπία Τελιγιορίδου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Στην εισήγησή της, η Υπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική διατροφική αξία της φέτας αλλά και στην προστασία που πρέπει να παρέχουν η πολιτεία και οι φορείς στην ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος. Υπογράμμισε την πρόσφατη υπογραφή υπουργικής απόφασης για αυστηρούς ελέγχους στο γάλα των παραγωγών και σε μεταποιητές καθώς και τις αυστηρές κυρώσεις που ακολουθούν αυτούς που δεν συμβαδίζουν με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση. Κλείνοντας είπε ότι η φέτα είναι το εθνικό μας προϊόν, γι’ αυτό πρέπει να στοχεύουμε στην ποιότητα, την ταυτότητα, την αυθεντικότητα, τις καλές πρακτικές παραγωγής και μεταποίησης για να επιτευχθεί τελικά μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.

Από τη Νέα Δημοκρατία η κα. Φωτεινή Αραμπατζή, βουλευτής Σερρών έκανε μια σύντομη αναδρομή στις προσπάθειες που έγιναν για την αναγνώριση της φέτας ως ΠΟΠ προϊόν και περιγράφοντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, πρότεινε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορέσει ο κλάδος να ανασυγκροτηθεί και να κατακτήσει τη θέση που του αρμόζει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά αυτό το εθνικό προϊόν. Στην τοποθέτησή της υποστήριξε ακόμη ότι η ΝΔ προτείνει έναν σοβαρό σχεδιασμό, πάταξη των ελληνοποιήσεων με ελέγχους από τους παραγωγούς έως τους μεταποιητές, στελέχωση του προσωπικού του ΕΛΓΟ και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, διάθεση εισροών για ελέγχους, αύξηση και είσπραξη προστίμων από όσους παραβαίνουν τους νόμους των ΠΟΠ προϊόντων, ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας στη Νέα ΚΑΠ, μείωση φορολογικών συντελεστών, κόστους παραγωγής και βέλτιστη αξιοποίηση όλου του κοινοτικού κεκτημένου.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο βουλευτής Σερρών και εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προστασία της φέτας, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και πρότεινε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως χάραξη εθνικής στρατηγικής για το προϊόν με έμφαση στη διατήρηση και βελτίωση των ντόπιων φυλών ζώων και στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας σιτηρεσίου για τα ζώα, δημιουργία της διεπαγγελματικής της φέτας για πλήρη διαφοροποίηση από άλλα λευκά τυριά, αυστηρούς ελέγχους σε μονάδες παραγωγής φέτας, σύνδεση του προϊόντος με τουρισμό και γαστρονομία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, προγράμματα προώθησης και εν τέλει εθνικό σχεδιασμό για να επιτευχθούν όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο κ. Γεώργιος Παπαχρήστου, Γεωπόνος, με το ΚΚΕ εξήγησε από την πλευρά του τον λόγο που η φέτα έχει αυτή την πορεία σήμερα τονίζοντας τη μονοπώληση του κλάδου. Είπε ότι το ΚΚΕ από την αρχή τάχθηκε ενάντια στις Συμφωνίες του Καναδά και της Ν. Αφρικής και στήριξε παραγωγούς και αγρότες, ενώ επεσήμανε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να πιστέψει στις δυνάμεις του, να ανασυνταχθεί και να αντιδράσει στις μονοπωλιακές πολιτικές και να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Στην τοποθέτησή της η κα. Στέλλα Βαλάνη, δικηγόρος, εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, μίλησε για τη σημασία της ενημέρωσης του καταναλωτή σχετικά με την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής της φέτας ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τις ξένες απομιμήσεις, επεσήμανε ότι σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση μπορούν να παίξουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφιερώματα σε εφημερίδες και τοπικά κανάλια, διαδραστικά προγράμματα για τα παιδιά μέσα στα σχολεία και, τέλος, πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου συντονιστικού οργάνου που θα διαμορφώνει ενιαία πολιτική για τις εξαγωγές προκειμένου η φέτα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά και όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας, πολιτευτής και εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, πρότεινε συντονισμένες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο ώστε να καταστεί σαφές το εμπορικό πλαίσιο στο οποίο κάθε χώρα μπορεί να δρα και υπογράμμισε ότι πρέπει να διαμορφωθεί το πλαίσιο εντός του οποίου τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν τη θέση και το όνομα που τους αξίζουν.

Μετά το πέρας των πολιτικών τοποθετήσεων τον λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ, ο οποίος τόνισε την αξία της φέτας που καθορίζεται από το γάλα που χρησιμοποιείται και το ζώο από το οποίο προέρχεται, την επεξεργασία του, την αυθεντικότητα και την αναγνώριση του προϊόντος, τα πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως η γεύση, η υφή και το άρωμα, τη γαστρονομική της απόλαυση και τη διατροφική της αξία.

Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Φέτας κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναγνώρισης της φέτας ως ΠΟΠ προϊόν και στη θέση της σήμερα μετά τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και τη Ν. Αφρική και επεσήμανε τις προσπάθειες που γίνονται από τον Όμιλο Φίλων Φέτας αλλά και αυτές που πρέπει να γίνουν από όλους ώστε να μην κυρωθούν από το εθνικό κοινοβούλιο οι συγκεκριμένες συμφωνίες γιατί η προστασία της ταυτότητας της φέτας είναι εθνική υποχρέωση.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην εισήγησή του ασχολήθηκε με την ποιότητα της φέτας, που οφείλεται στη μοναδική χλωρίδα της χώρας τονίζοντας ότι η διατροφή των ζώων πρέπει να γίνεται με ζωοτροφές που περιέχουν τα ιχνοστοιχεία της ελληνικής φύσης. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας των ζώων και των παραδοσιακών φυλών και για διασφάλιση της ποιοτικής κτηνοτροφίας, που είναι συνδεδεμένη με αυτή του εθνικού προϊόντος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κάραλης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Γαλακτοβιομηχανίας Ηπείρου Κάραλης, ανέπτυξε στην εισήγησή του τα αίτια που οδήγησαν την κτηνοτροφία και την τυροκομία σε μαρασμό τα τελευταία χρόνια, τις συνέπειες που προέκυψαν από αυτή την πορεία της κτηνοτροφίας και πρότεινε αυστηρούς ελέγχους στο γάλα αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων ενώ ανέπτυξε τη σημασία της οργάνωσης της Διεπαγγελματικής της φέτας.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τον κ. Παύλο Σατολιά, Πρόεδρο του Γαλακτοκομικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων ο οποίος μοιράστηκε τα μυστικά επιτυχίας του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ενός συνεταιρισμού με σημαντική παρουσία σε προϊόντα στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.

Ο κ. Νικόλαος Τάχας, Πρόεδρος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, παρέθεσε τα μέτρα στήριξης που πρέπει να ληφθούν για την αιγοπροβατοτροφία και την τυροκομία, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του κλάδου για την οικονομία της χώρας.

Ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος ΣΕΚ μίλησε για την προστασία της φέτας ΠΟΠ από αθέμιτες πρακτικές και από κάθε προσπάθεια σφετερισμού με σκοπό την πλήρη κατοχύρωσή της στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, την προστασία της και την περαιτέρω διείσδυση της στην εγχώρια και διεθνή αγορά και επεσήμανε την προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία να ανατάξει τις δυνάμεις της και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με στρατηγικό προϊόν τη φέτα ΠΟΠ.

Ο κ. Νικόλαος Παλάσκας Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ και ο κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέπτυξαν τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας που επηρεάζουν και την παραγωγή της φέτας.

Η κα. Αλεξάνδρα Μέγα, Δ/ντρια Γαλακτοκομικής ΕΠΑΣ Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την προστασία της φέτας. Συγκεκριμένα, μίλησε για την επιτήρηση από τον ΕΛΓΟ της ομαλής τροφοδότησης της βάσης δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ με στοιχεία ισοζυγίου-εισκομίσεων και εισαγωγών από τους υπόχρεους καθώς και για διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε κτηνοτρόφους, τυροκομεία, βιομηχανίες γάλακτος, συσκευαστήρια, εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Ευστράτιος Νικολάου, Δ/ντης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αφού ανέλυσε σειρά στατιστικών στοιχείων σημείωσε ότι ο ισχυρισμός πως τα υψηλά αποθέματα τυριού φέτας ΠΟΠ, των εταιρειών μεταποίησης γάλακτος οδηγούν σε συμπίεση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος δεν μπορεί να αποδειχθεί. Πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, δημιουργούν την τάση στην αγορά, εντούτοις είναι πιθανό οι μικρότερες εταιρείες να αντιμετωπίζουν προβλήματα υψηλών αποθεμάτων – κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυξημένη εσωστρέφεια και έλλειψη εξαγωγών ή και μείωση της εγχώριας κατανάλωσης.

Ο κ. Λάμπρος Χατζηζήσης, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην παρέμβασή του ανέλυσε με βάση το νόμο τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσεχθούν από όλους έτσι ώστε η φέτα να μην βαφτίζεται και να μην αντικαθίσταται με κανένα άλλο παρόμοιο προϊόν και να αποκτήσει τελικά την υπεραξία που όλα αυτά τα χρόνια στερήθηκε αλλά πραγματικά δικαιούται.

Η κα. Βιργινία Φυντανή, Προϊσταμένη Τμήματος Πιστοποίησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, περιέγραψε τον ρόλο του ΕΛΓΟ στην προστασία της φέτας, και συγκεκριμένα τους ελέγχους που γίνονται σε επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα επεσήμανε τις δυνατότητες και προοπτικές που δημιουργούνται μέσα από προγράμματα προώθησης της φέτας ΠΟΠ, αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών προς την αγροτική επιχειρηματικότητα, κλπ.

Τελευταίος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτριος Ταμπαρόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντης της NOVACERT ΕΠΕ, ο οποίος στην εισήγησή του επεσήμανε τις ενέργειες που γίνονται μέσω δύο εγκεκριμένων προγραμμάτων προώθησης της φέτας ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) και τις αγορές των ΗΠΑ και Καναδά. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία