BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Δικτύωση με ξένες αλυσίδες δημιουργεί ο θεσμός Freskon

Παγιώνεται σε εκθεσιακό «θεσμό» η Freskon που δίνει την ευκαιρία στους έλληνες παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με ξένες αλυσίδες λιανικής πώλησης.Τη σπουδαιότητα της έκθεσης η οποία ενδυναμώνει τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις στον πρωτογενη τομέα τόνισαν από το βήμα των εγκαινίων τη Πέμπτη 11 Απριλίου πολιτειακοί και επιχειρηματικοί θεσμοί της χώρας

kasimis1_2

37
1

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ταυτότητα και αυθεντικότητα, αλλά και στην προώθηση της εξωστρέφειας, θα πρέπει να δώσει η χώρα μας, όπως τόνισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, από το βήμα των εγκαινίων της 5ης Freskon. 

Μάλιστα, τόνισε πως μέσω της Freskon δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενδυνάμωση των διεθνών εμπορικών σχέσεων στον πρωτογενή τομέα. Χαρακτήρισε τη διοργάνωση ιδιαίτερα σημαντική για τον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και τόνισε πως αποτελεί έναν εκθεσιακό θεσμό που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με ξένες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

Μια από τις σπουδαιότερες εκθέσεις φρούτων και λαχανικών όχι μόνο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου χαρακτήρισε τη Freskon από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κα Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τονίζοντας πως όλη αυτή η μεγάλη εκθεσιακή προσπάθεια μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε στρατηγικό κόμβο μεταφοράς φρούτων και λαχανικών στη Βαλκανική χερσόνησο, αλλά και στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα, μέσω της ανάπτυξης δικτύων συνεργασίας.

Τη δυνατότητα των ελληνικών φρούτων και λαχανικών να κατακτήσουν και άλλες αγορές, πέραν των ευρωπαϊκών, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, σημειώνοντας πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής βιομηχανίας.

Με 25 επιχειρήσεις φρέσκων φρούτων και λαχανικών συμμετέχει στη φετινή Freskon η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως έκανε γνωστό η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, κα Γερακίνα Μπισμπινά. Τόνισε δε πως η Περιφέρεια είναι πανελλαδικά πρώτη σε αγροτική παραγωγή, με το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροκηπευτικών και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών να παράγονται εδώ.

Με τη σειρά της η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Υποδομών, Δικτύων και Περιβάλλοντος Πελοποννήσου, κα Ντίνα Νικολάκου, τόνισε πως η Περιφέρειά της συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Freskon, ενώ προανήγγειλε και μια στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo για την αδιάλειπτη παρουσία της Πελοποννήσου στις εκθεσιακές της εκδηλώσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, σημείωσε πως η φετινή Freskon είναι πιο διεθνής από κάθε άλλη φορά και ξεκίνησε με έντονο διεθνή χαρακτήρα ήδη από την πρώτη της διοργάνωση. Χαρακτήρισε δε τον κλάδο των φρούτων και λαχανικών στρατηγικό για τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Στη Freskon συμμετέχουν 215 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες από 16 χώρες, έναντι 191 της προηγούμενης διοργάνωσης, φιλοξενούνται 205 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) από 35 χώρες, εκ των οποίων οι 130 είναι μεμονωμένοι hosted buyers από 33 χώρες και οι 75 εμπορικοί επισκέπτες μέσω ομαδικών συμμετοχών από τα Βαλκάνια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Freskon θα πραγματοποιηθούν περί τα 2.500 επιχειρηματικά «ραντεβού» μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών. Η Freskon φιλοξενεί φέτος για πρώτη φορά το Digital Greece Freskon Edition με 13 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το Διεθνές Συνέδριο Ροδακίνου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το οποίο ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ σημαντική θέση στην έκθεση καταλαμβάνει το FreshCon Market.

Η Freskon θα διαρκέσει έως τις 13 Απριλίου και το ωράριό της είναι το εξής: Παρασκευή 12 Απριλίου 09:30-19:00 και Σάββατο 13 Απριλίου 09:30-17:00.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Με την παρουσία σημαντικών αγοραστών φρέσκων φρούτων και λαχανικών από 33 διαφορετικές χώρες, ορισμένοι εκ των οποίων πραγματοποιούν τζίρο άνω των 300 εκατ. ευρώ, ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 11 Απριλίου η 5η διεθνής έκθεση «Freskon», που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης για τη σύναψη νέων εμπορικών συνεργασιών και την ανανέωση και επέκταση υφιστάμενων.

 

Στη φετινή διοργάνωση που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 13 Απριλίου, δίνουν το «παρών» συνολικά 215 (έναντι 191 πέρυσι) εκθέτες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για δουλειές, με 205 προσκεκλημένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες, από τους οποίους 130 είναι μεμονωμένοι από 33 χώρες, ενώ 75 θα έρθουν από τα Βαλκάνια με ομαδικές συμμετοχές.

 

Ενδεικτικό των προοπτικών που διανοίγονται για την επισφράγιση νέων συνεργασιών, είναι το γεγονός πως στη διάρκεια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν περισσότερα από 2.500 επιχειρηματικά ραντεβού μεταξύ των εκθετών και των επισκεπτών της Freskon, η οποία είναι αυστηρά για εμπόρους.

 

«Η 5η Frescon θα αναπτυχθεί σε 12.500 τ.μ. και στα περίπτερά της θα φιλοξενηθεί ό,τι νεότερο υπάρχει για την παραγωγή, την επεξεργασία, την τυποποίηση, τη συσκευασία και την εμπορία φρέσκων φρούτων και λαχανικών», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ–Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, στην παρουσίαση της διοργάνωσης, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μια έκθεση που εντάσσεται στη δυναμική ομάδα των αγροτικών εκθέσεων της ΔΕΘ, στην οποία οι συμμετοχές κάθε χρόνο αυξάνουν, ενώ στη διάρκειά της κλείνονται και σημαντικές δουλειές από τους Έλληνες παραγωγούς, των οποίων τα ποιοτικά προϊόντα αξίζουν να βρίσκονται στις αγορές όλου του κόσμου».

 

 

Στην έκθεση και κάτω από την «ομπρέλα» του FreshCon Market, θα εκπροσωπηθούν, επίσης, και ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ -  μάρκετ από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν και λιανέμποροι από τη Λευκορωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πιο συγκεκριμένα, από Σαουδική Αραβία συμμετέχει η West&East Network Trading, που δραστηριοποιείται στην Τζέντα, ενώ από την Ουκρανία η ΑΤΒ Market με περισσότερα από 900 καταστήματα σε 22 περιφέρειες, η BRUSNICHKA με 101 καταστήματα, η TAVRIA V με 80 καταστήματα και η VELYkA KYSHENYA μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων στη χώρα.

 

«Στόχος είναι να έρθουν σε άμεση επαφή όσοι εκθέτες το επιθυμούν με τους υπεύθυνους αγορών των συγκεκριμένων λιανεμπορικών αλυσίδων και να διερευνήσουν τις δυνατότητες σύναψης άμεσων εμπορικών συνεργασιών», ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης. Βέβαια για να συμμετάσχει κανείς στα συγκεκριμένα ραντεβού (σ. σ. δεν σχετίζονται με τα 2.500 που θα γίνουν με τους εμπορικούς επισκέπτες) θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 150 ευρώ, όπως παραδέχθηκε ο εκδότης του περιοδικού «Φρουτονέα», Τάκης Ορφανός, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει πως «το αντίτιμο είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος που θα έπρεπε να αναλάβει κάποιος για να πάει να δει όλους αυτούς τους αγοραστές στην έδρα τους».

 

Ο ίδιος, ως συνδιοργανωτής της έκθεσης, επισήμανε πως η Freskon έχει εδραιωθεί ως ένα σημαντικό γεγονός για τον κλάδο, ο οποίος συνεχίζει να είναι από τους πιο κρίσιμους για την εθνική οικονομία, λόγω των σημαντικών εξαγωγών που πραγματοποιεί, ενώ τόνισε πως θα πρέπει αξιοποιηθεί η εγγύτητα που έχουμε με τις αγορές της Μέσης Ανατολής, καθώς «δεν είναι δυνατό να στέλνει η Ισπανία φρούτα ή κηπευτικά στη Σαουδική Αραβία και να μην μπορούμε εμείς».

 

Η υπεύθυνη οργάνωσης της Frescon Τόνια Νικολαϊδου αναφέρθηκε στο Digital Greece Freskon Edition, ένα θεματικό πάρκο στο οποίο μετέχουν 13 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες προβάλουν καινοτόμα συστήματα για την ανάπτυξη της γεωργίας ακριβείας στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα κηπευτικά, αλλά και στο γεγονός πως εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν δικά τους περίπτερα, πολλές μικρές και μεσαίες δίνουν το παρών στην έκθεση μέσω ομαδικών συμμετοχών που έχουν κλείσει οι περιφέρειες.

 

Η κ. Νικολαΐδου αναφέρθηκε, τέλος και στις παράλληλες εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης, στις οποίες δεσπόζει το Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο, όπου θα αναλυθούν όλες οι παράμετροι γύρω από την καλλιέργεια και την εμπορία τόσο του επιτραπέζιου, όσο και του συμπύρηνου ροδάκνου και των νεκταρινιών.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-04-2019 12:58Antzela Funel

www.matimatistudio.com

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία