BACK TO
TOP
Προϊόντα

Σπάνε τα συμβόλαια στα κριθάρια βύνης, μείωση κατανάλωσης μπύρας

Λίγο πριν τα αλώνια, αναστατώνουν τους καλλιεργητές οι φήµες για πλαφόν παραγωγής και διάθεση του υπολοίπου σε τιµή κτηνοτροφικού.

36_14

Λεωνίδας Λιάμης

102
3

Σε αναβρασµό βρίσκονται οι παραγωγοί κριθαριού βυνοποίησης, λίγες µέρες πριν την έναρξη του αλωνιού, καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» που θέλουν να τους ανακοινώνεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία τροποποίηση επί τα χείρω της συµβολαιακής τους σχέσης, κάτι που για την ώρα η Ζυθοποιία δεν επιβεβαιώνει, αν και παραδέχεται πως µελετά λύσεις για να αντιµετωπίσει τις µειωµένες ανάγκες α’ ύλης.

Το σενάριο που διακινείται και έχει προβληµατίσει έντονα τους αγρότες, εµφανίζει την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να προωθεί την επιβολή ενός νέου χαµηλότερου πλαφόν, επί της προσδοκώµενης παραγωγής, πάνω από το οποίο θα παραλαµβάνει το προϊόν µε την τιµή που θα έχει το κτηνοτροφικό κριθάρι στην αγορά και όχι µε εκείνη του συµβολαίου.

Το πλαφόν αυτό, σύµφωνα µε τη φηµολογία, είναι γύρω στα 300 – 350 κιλά το στρέµµα, από τα 400 κιλά, που ίσχυε, τις προηγούµενες σεζόν, για κάποιες περιοχές της χώρας, όπως η Ανατολική Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, όπου η Ζυθοποιία διατηρεί συµβάσεις συµβολαιακής για χιλιάδες στρέµµατα και έχει συµφωνήσει και φέτος να πληρώσει 17,2 λεπτά το κιλό.

Θα «βουλιάξει» η αγορά µε κριθάρι για ζωοτροφή

«Λένε πως το επιχείρηµα που θα χρησιµοποιηθεί είναι ότι εξαιτίας των περιοριστικών µέτρων για τον κορωνοϊό έχει µειωθεί η κατανάλωση της µπύρας και θα µας ζητηθεί να βάλουµε πλάτη στην εταιρεία. Στον παραγωγό όµως ποιος θα βάλει πλάτη διότι έχει εµείς αγοράσαµε µε 60 λεπτά το κιλό το σπόρο και αν ισχύσει ότι θέλουν να µειώσουν το πλαφόν στα 300 κιλά το στρέµµα, από τα 400, µε µονοµερή απόφαση και µόλις 10 µέρες πριν µπουν οι µηχανές στα χωράφια, τότε η καλλιέργεια θα είναι τελείως ασύµφορη», τόνισε µε αγανάκτηση, παραγωγός από τη Χαλκιδική.

 Ο ίδιος, που για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία του, εξέφρασε τον προβληµατισµό για τις επιπτώσεις που θα έχει µια τέτοια απόφαση, καθώς όπως είπε «επειδή η χρονιά φέτος εξελίσσεται πολύ καλά για το κριθάρι (σ. σ. αναµένονται έως κι 700 κιλά το στρέµµα), θα βουλιάξει η αγορά µε ποσότητες που θα πάνε για ζωοτροφή και θα συµπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιµές στα κτηνοτροφικά δηµητριακά».

Ίσα που καλύπτονται τα έξοδα µε τα 400 κιλά ανά στρέµµα

Τις φήµες για σκέψεις περί επιβολής πλαφόν επιβεβαιώνει και έτερος εµπλεκόµενος µε το κοµµάτι της αλυσίδας παραγωγής βυνοποιήσιµης κριθής από τα χωριά στα βόρεια του νοµού Θεσσαλονίκης, αν και η δική του πληροφόρηση, όπως µας είπε, µιλά για τοποθέτηση του πήχη στα περίπου 350 κιλά το στρέµµα.

«Το µέτρο, αν ισχύσει, θα είναι οριζόντιο και θα αφορά τον αντιπρόσωπο κι όχι τον κάθε παραγωγό. Πρακτικά αυτό σηµαίνει πως αν για παράδειγµα ο αντιπρόσωπος έχει υπογεγραµµένες συµβάσεις για 10.000 στρέµµατα, η εταιρεία θα αγοράσει τους 3.500 τόνους µε τη συµβολαιοποιηµένη τιµή κι από εκεί και πάνω µε την τιµή του κτηνοτροφικού», εξήγησε η πηγή µας.

Παίρνοντας µάλιστα «µολύβι και χαρτί», µας ανέλυσε πως, ήδη, µε το πλαφόν στα 400 κιλά ανά στρέµµα ο παραγωγός ίσα που καλύπτει τα έξοδα, καθώς το ενοίκιο (στην περιοχή του) είναι 30 ευρώ το στρέµµα, το κόστος για τον σπόρο συντηρητικά είναι στα 10 ευρώ το στρέµµα, τα καλλιεργητικά έξοδα στα 5-6 ευρώ, η λίπανση (σ. σ. για δύο επεµβάσεις) στα 15 ευρώ το στρέµµα, η φυτοπροστασία στα 4 ευρώ και το αλώνισµα στα 10 ευρώ το στρέµµα. «Αντιλαµβάνεστε πως αν πέσουµε κάτω από το όριο των 400 κιλών, ο αγρότης ζήτηµα είναι αν θα γυρίζει τα λεφτά του και όχι να του µείνει και µεροκάµατο και να κάνει και αποσβέσεις», διευκρίνισε ο συνοµιλητής µας. Στην περιοχή της Ξάνθης και της Ροδόπης, πάντως, όπου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διατηρεί συµβόλαια χιλιάδων στρεµµάτων, παραγωγοί και αντιπρόσωποι µε τους οποίους ήρθε σε επαφή η Agrenda δήλωσαν άγνοια.

Ανενεργό το 65% της αγοράς µας λέει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Για το θέµα που έχει ανακινηθεί η Agrenda απευθύνθηκε και στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την οποία υπήρξε η τοποθέτηση πως «µέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούµε, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παραµένει σταθερή στη δέσµευσή της για την προµήθεια εγχωρίως παραγόµενου κριθαριού για όλες τις ανάγκες παραγωγής της στην Ελλάδα. Καθώς όµως η αγορά της µπύρας έχει δεχθεί πολύ µεγάλο πλήγµα, µε το 65% της αγοράς µας ανενεργό ήδη για πάνω από δύο µήνες και τους περιορισµούς στην εστίαση που θα τεθούν µετά, θα µειωθεί δυστυχώς αντίστοιχα και η ποσότητα παραγωγής µπύρας. Αυτό θα έχει αναγκαστικά επίπτωση και στην ποσότητα προµήθειας κριθαριού. Τις ηµέρες αυτές πραγµατοποιούνται συζητήσεις µε τους συνεργάτες µας σε όλη την Ελλάδα ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση συνολικά, ενώ ως εταιρεία διερευνούµε τη δυνατότητα για εξαγωγές ελληνικής βύνης, παρά το δυσµενές περιβάλλον παγκοσµίως. Σύντοµα, και σίγουρα πριν την έναρξη του θερισµού, θα είµαστε σε θέση να ανακοινώσουµε λεπτοµέρειες αυτής της λύσης, που ευελπιστούµε ότι θα είναι η καλύτερη δυνατή για όλους». 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16 Μαϊου


Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

19-05-2020 12:34Αποστολης

Σταματήστε να παίζετε το παιχνίδι του έμπορα εκεί στην εφημεριδα

Απάντηση

19-05-2020 09:54Σταύρος

Αυτός που έχει το μαχαίρι κόβει και το πεπόνι όπως θέλει. Τα στρέμματα είναι ατελείωτα, οι παραγωγοί απογοητευμένοι και με τον κοροναιό να έχει κάνει την οικονομική ζημιά δίνοντας άλλοθι σε όλες τις ενέργειες των επιχειρήσεων. Του χρόνου δίνοντας κάτι λεπτά παραπάνω θα δούμε ροή συμβάσεων. Κάθε πέρυσι και καλύτερα.....

Απάντηση

18-05-2020 17:07Χρηστος

Νομίζω είναι μεγάλο λάθος αν γίνει αυτό με το πλαφόν. Αισχος , του χρόνου θα ψάχνουν για συμβάσεις και συμβόλαια αλλά κανείς δεν θα τους εμπιστευετε...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία