BACK TO
TOP
Προϊόντα

Στα 35 λεπτά κρατήθηκαν τα συμβόλαια ηλίανθου, στα 36 η ελαιοκράμβη

Με άλλον αέρα ξεκινά πλέον η νέα καλλιεργητική σεζόν για τον ηλίανθο καθώς η «κόκκινη γραμμή» των 35 λεπτών ανά κιλό, που είχαν θέσει ως στόχο οι παραγωγοί για τα φετινά συμβόλαια του προϊόντος κρατήθηκε εν τέλει απαραβίαστη.

girasol

Λεωνίδας Λιάμης

24
0

Και μπορεί η τιμή αυτή να είναι κατά 2 λεπτά πιο χαμηλή από την περσινή, ωστόσο, θεωρείται διαχειρίσιμη απώλεια, με δεδομένο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα από διαρροές για 32 – 33 λεπτά το κιλό, είχε καλλιεργηθεί μια ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας στις τάξεις των παραγωγών για το εάν θα καλλιεργήσουν ή όχι. Την ίδια στιγμή, για την ελαιοκράμβη οι απώλειες είναι μεγαλύτερες, καθώς τα νέα συμβόλαια συνάπτονται στα 36 λεπτά το κιλό από 40 λεπτά πέρσι.

Θρυαλλίδα για τη βελτίωση του κλίματος για τον ηλίανθο, αποτέλεσε η συμφωνία στην οποία κατέληξε η ΕΑΣ Ορεστιάδας με την Agroinvest, ενόψει της επερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου του 2021, με ελάχιστη εγγυημένη τιμή στα 35 λεπτά το κιλό, για την παραγωγή από συνολικά 80.000 στρέμματα στην περιοχή του Έβρου.

Μάλιστα το γεγονός ότι έχει κατοχυρωθεί η «βάση» στα 35 λεπτά, αλλά μένει ανοικτή η τιμή προς το πάνω όριο ίσως να αποδειχθεί προπομπός για ακόμη πιο θετικές εξελίξεις, αν η συμφωνία της ΕΑΣ Ορεστιάδας με την Agroinvest και η πορεία της αγοράς, διεγείρουν τα ανταγωνιστικά ένστικτα των υπόλοιπων βιοντιζελάδων που έχουν παρουσία στο χώρο.

Η συμφωνία της ΕΑΣ Ορεστιάδας με την Agroinvest αποτελεί απότοκο της δεύτερης ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε προς τις βιομηχανίες μεταποίησης η συνεργατική οργάνωση την Παρασκευή 12 Μαρτίου. Σε αυτή προσήλθαν η Agroinvest, η ΕΛΒΙ κι η GF, καταθέτοντας προσφορές συνεργασίας, με τη διοίκηση της ΕΑΣ να καταλήγει ότι η συμφερότερη ήταν αυτή της Agroinvest, δεδομένου ότι συνδύαζε καλύτερη τιμή, παροχή προμήθειας και το σύνολο των 80.000 στρεμμάτων που καλλιεργούν οι περίπου 3.000 συνεργάτες της.

Με το που οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, άρχισαν άμεσα να συνάπτονται και τα πρώτα συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και της ΕΑΣ Ορεστιάδας. Ο στόχος όπως ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος της οργάνωσης, Λάμπρος Κουμπρίδης, είναι να συναφθούν συμβάσεις για 80.000 στρέμματα και να προκύψει μια παραγωγή της τάξης των 15-20.000 τόνων ηλίανθου. Ως προς την ελαιοκράμβη, ο κ. Κουμπρίδης μας είπε πως επειδή τα μέλη της ΕΑΣ Ορεστιάδας καλλιεργούν μόλις περί τα 500 στρέμματα, στην ουσία η οργάνωση αποδέχθηκε τις συμβάσεις που συνάπτουν ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας με μεγαλύτερες εκτάσεις, οι οποίες κινούνται με ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο τα 36 λεπτά το κιλό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία